Afspraak maken? Bel Jos Veldwijk: +31 (0)6 18283865 of stuur een e-mail.

Het probleem met QR Codes [Video]

Wie goed oplet, ziet ze steeds vaker: QR Codes. Die kleine, zwart-wit afbeeldingen met blokjes. Maar er is een probleem met QR Codes. Scott Stratten, de bedenker van het woord “Un-Marketing”, legt de vinger op de zere plek: bezint eer ge begint. En dat geldt niet alleen voor QR codes…

Ik ben erg benieuwd naar ervaringen van anderen. Wat zijn de meest domme voorbeelden van QR codes?

Over Jos Veldwijk

Jos staat bekend als pionier, blogger, consultant, trainer en spreker op het gebied van sociale media en content marketing in business-to-business. Hij begeleidt ondernemers en professionals in de zakelijke dienstverlening om hun expertise te vertalen naar meer bekendheid, klanten en omzet door beter gebruik te maken van internet marketing.

Reacties

 1. We schrijven regelmatig over het gebruik van QR codes. Q5tag was de eerste in Europa met online QR code software. Dit is een onzinnige video. QR kan prima in e-mail, ook op billboards. Naar mijn idee is deze presentator een overspannen grappenmaker die ongenuanceerd praat over iets waar hij zelf blijkbaar geen verstand van heeft. Zo heb je er 13 in een dozijn, iedereen roept zonder echte kennis en achtergrond. Jammer, want je kunt QR codes succesvol inzetten als onderdeel van je communicatie.

  We krijgen bijvoorbeeld regelmatig telefoontjes van bedrijven die een gratis code hebben verwerkt in hun brochures en vervolgens fout in de url hebben gezet. Dan heb ik het over bedrijven die 125000 folders hebben laten maken… dat doet pijn als je de url niet aan kunt passen. Ook weten ze dan niets over de prestaties van de QR code, als marketeer is dat gouden informatie.

  Dat je ergens goed over moet nadenken is evident, je je echter ook goed laten adviseren door bedrijven die weten waar ze over praten. 90% heeft geen idee heeft wat je er allemaal mee kunt doen. En dat is echt vele malen meer dan alleen een webadres erin zetten.

  • Bedankt voor je reactie. Ik denk dat deze presentator héél goed weet waar hij het over heeft. Hij zegt ook niet dat QR codes onzin zijn (dan zou hij inderdaad een overspannen grappenmaker zijn).

   Dat QR codes effectief kunnen zijn, neem ik direct van je aan. En de voordelen zijn voor de meeste mensen ook wel duidelijk, lijkt me. Maar met e-mails en billboards..?

 2. Een Qr code kan goed werken als marketing tool, maar je moet goed nadenken over dat extra’s wat je wilt gaan aanbieden.

  Geef je QR code een doel, bv voor het verkrijgen van nieuwe abonnees op een nieuwsbrief, nieuwe producten te promoten dmv van interactie of kortingen, freebies, aanbiedingen of exclusieve items.