Afspraak maken? Bel Jos Veldwijk: +31 (0)6 18283865 of stuur een e-mail.

Online Video Marketing: Trends, Tips en Voorbeelden [Interview]

Online Video MarketingDiverse experts verwachten dat Online Video Marketing in 2012 een grote vlucht zal nemen. Niet voor niets, want een Online Video Strategie biedt veel voordelen. Welke trends spelen hierbij een rol? Welke tips en voorbeelden zijn er voor marketeers? Voldoende vragen voor een interview met Paul van der Ham – eigenaar van iGlow Media en gespecialiseerd in video communicatie. Daarbij zoekt hij actief naar de koppeling met Social Media.

Paul van der Ham over Online Video Marketing

_____________________________________________________________________________________________

Wie ben je en wat is de specialiteit van iGlow Media?

Mijn naam is Paul van der Ham, 34 jaar oud en ik woon samen met mijn vrouw en zoontje met veel plezier in Zwolle. Daar is ook ons bureau gevestigd. Ik heb een achtergrond in onderwijs, audiovisuele communicatie en massamedia (programmamaker crossmedia EO/3FM). Ik ben weggegaan uit Hilversum om me meer te kunnen richten op de innovatieve kant van videocommunicatie. Dat leek me uitdagend en daarin heb ik me niet vergist. Niet de massa bedienen, maar nichegroepen en daarmee interactie creëren.

Met iGlow helpen we organisaties om zelf een tv-zender te zijn en doelgroepen te betrekken. Denk aan organisaties die kennis delen en doelgroepen binden via video (webinars en eigen YouTube-kanalen), culturele evenementen die via allerlei platforms live kunnen uitzenden en een groter publiek bereiken, videotutorials die handleidingen vervangen, Skype-debatten, interactieve audiovisuele toepassingen, eigen YouTube-kanalen die worden gevuld door eigen medewerkers. Steeds is de rol van het publiek actief door de koppeling met Social Media.

Online Video Marketing is hot. Welke trends zie je?

In het algemeen zie je dat het gebruik van online video een vlucht neemt. Cisco voorspelt dat binnen 3 jaar 90% van het internetverkeer uit video bestaat. De opmars van kabelinternet en glasvezel zorgt voor nieuwe mogelijkheden om hoge kwaliteit video (HD TV kwaliteit) te distribueren. Dat laatste wordt volgens mij te weinig benut.

Ons televisie-distributiemodel verouderd en de Connected TV heeft zijn intrede gedaan. Ik zie 2012 als een belangrijk jaar waarin dat verder gestalte krijgt. De videocontent op je tv komt niet meer van het beperkte aanbod aan tv-kanalen, maar ook van YouTube en talloze andere (live) bronnen. De grens tussen online video en tv vervaagt. De settop-box verdwijnt ten koste van een app op je TV waarmee tv-kanalen en video ontsloten worden. Met de tablet als afstandbediening. Online films huren gaat een succes worden. Maar ook het volgen van live evenementen voor specifieke doelgroepen via je eigen tv, een ander apparaat of via Facebook en Twitter. Videocommunicatie kan de verbondenheid van mensen met elkaar en hun interessegebieden verder laten toenemen. Daarbij is het sociale aspect belangrijk. Op afstand kijken naar een congres op je vakgebied is vooral leuk als je mee kan praten en input kan geven. Dat zal op meerdere platforms gebeuren: smartphone, tablet, laptop, televisie, openluchtschermen en narrowcasting-systemen.

Heb je tips voor Online Video Marketing in B2B?

Laat je merk stralen! Mensen hebben behoefte om verbonden te zijn met je merk of dienst en input te leveren. Met tekst en plaatjes lukt dat, maar met video beklijft dat beter. Dus start zo snel mogelijk met het schrijven van een Online Video Strategie. Laat je doelgroep jouw evenementen live meemaken en delen via Linkedin, Facebook en Twitter. Een productlancering, congres, demonstratie, crowdsourcing commercial, eigen talkshows en formats, rondleiding door je bedrijf. Maak het deelbaar via Facebook en Twitter. Betrek je doelgroep door ze zelf voor de camera te zetten. Laat ze jouw product of dienst ervaren en leg dat vast (videotestimonials).

De sales-divisie van je organisatie help je met corporate video’s om jullie verhaal kracht bij te zetten bij een klant. Met een tablet en een korte video heb je de toon al gezet.

Daarnaast is het bereik van traditionele media nog steeds groot. Dus help de traditionele media (kranten, radio, tv, journalistieke websites) aan video content om jouw boodschap te verspreiden. Ik heb gemerkt dat je met interessante (live) videocontent met gemak door goed bezochte websites gedeeld wordt. Het aanbod is nu nog schaars.

Op het gebied van handleidingen zie ik mogelijkheden om dat door video te vervangen. Scheelt veel vragen bij de helpdesk en als mensen zien hoe iets moet, onthouden ze het beter.

Ook video-advertenties (vorig jaar 19% van alle online advertenties) bieden kansen. De budgetten verschuiven steeds meer naar online. En met een video-advertentie trek je de aandacht. Bij populaire online video’s en live-uitzendingen is het interessant om een pre-roll in te zetten. Elke kijker krijgt bij het opstarten van de stream eerst de video-advertentie te zien. Het bereik daarvan is meetbaar in tegenstelling tot een printadvertentie.

Met een eigen videokanaal kun je het allemaal laten samen komen. Je grootste fans zullen elke nieuwe video snel kunnen oppikken. En YouTube is de op één na grootste zoekmachine van het internet. Dus denk goed na over de tags die je meegeeft.

Welke voorbeelden van Online Video Marketing vind je goed?

Hieronder staat een originele campagne van KLM waarbij gedurende 10 uur via een live videostream antwoord werd gegeven op vragen via Facebook en Twitter. En wat voor antwoord: een bericht dat met letters in de lucht wordt gehouden door honderden vrijwilligers:

Niet in de gelegenheid naar een concert te gaan? Bekijk de concerten van het orkest Berliner Philharmoniker op de bank in hoge kwaliteit. Zowel live als on demand via een online ticket. Dat is nog eens cultureel ondernemen. Het bereik en de opbrengst van een concert stijgt. Dit zou elk cultureel gezelschap in Nederland ook moeten doen:

_____________________________________________________________________________________________

Lees meer over Online Video Marketing:

Over Jos Veldwijk

Jos staat bekend als pionier, blogger, consultant, trainer en spreker op het gebied van sociale media en content marketing in business-to-business. Hij begeleidt ondernemers en professionals in de zakelijke dienstverlening om hun expertise te vertalen naar meer bekendheid, klanten en omzet door beter gebruik te maken van internet marketing.

Reacties

  1. Pedro Jose Pliester zegt:

    Goed artikel ….