Afspraak maken? Bel Jos Veldwijk: +31 (0)6 18283865 of stuur een e-mail.

Taken en verantwoordelijkheden van een Social Media Team

social-media-teamAls het gaat om Social Media, kom ik vooral veel praktische vragen tegen. Eén van de meeste gestelde: hoe pakken we dat aan? Of, anders gezegd: hoe organiseren we dat? Wie gaat wat precies doen? Wie is verantwoordelijk voor wat? Dit is dan ook een goede reden om een Social Media team samen te stellen.

De samenstelling van een Social Media team

Een Social Media team bestaat uit mensen die in de eerste plaats voldoende inzicht, ervaring en affiniteit hebben met het gebruik van Social Media. Dat vind ik de belangrijkste criteria om mensen te selecteren. Daarnaast is het ‘mooi meegenomen’ als zo’n team een goede afspiegeling van de organisatie vormt. Simpelweg omdat Social Media niet het exclusieve domein is van bijvoorbeeld Marketing. Wat niet wegneemt dat die afdeling in de helft van de gevallen het voortouw neemt.

Mmm… een ‘Social Media team’ – is dat nou echt nodig?

Het antwoord hierop hangt af van de context en vooral: het type organisatie. Kleine bedrijven worden doorgaans gekenmerkt door een informele cultuur met korte lijntjes waardoor men snel kan reageren. In dat soort situaties is een Social Media team meestal overbodig. Zeg maar: ‘over the top’. Dat geldt ook voor bedrijven waar vooral veel jonge mensen werken, zoals start-ups. In zo’n omgeving worden de kansen van Social Media bijna automatisch benut.

Echter, bij (middel)grote organisaties is er veelal sprake van meerdere afdelingen en een grotere afstand tussen de medewerkers onderling. Daar komt bij dat dit type ondernemingen vaak worden gekenmerkt door een traditionele organisatiecultuur. Met daarbij een sterk hiërarchische structuur (die afstamt van het ‘productie denken’ uit de vorige eeuw). Dergelijke factoren zorgen ervoor dat een Social Media team onmisbaar is om concrete resultaten te bereiken en te groeien naar een Social Business‘.

Taken en verantwoordelijkheden van een Social Media team

Stel dus dat u werkzaam bent bij een grotere onderneming. En stel dat u een Social Media strategie heeft ontwikkeld die bij moet dragen aan strategische of commerciële resultaten. Hoe gaat u dat organiseren? Hoe borgt u de uitvoering van deze strategie? Wat gaat u verwachten van medewerkers? Hieronder staan een aantal taken en verantwoordelijkheden van een Social Media team waar u aan kunt denken:

 • Claimen, optimaliseren, onderhouden en integreren van Social Media
 • Content Marketing: het verzamelen, creëren en delen van relevante, kwalitatieve content
 • Algemene interactie met de gekozen doelgroep(en): berichten delen, vragen stellen en reageren
 • Online reputatiemanagement, inclusief monitoring en crisismanagement
 • Interne rapportage en communicatie over de voortgang, behaalde successen en misstappen
 • Het voorleven van Social Media beleid / Social Media richtlijnen
 • Beoordeling en aanschaf van software (denk aan intranet, monitoring en automatisering)
 • Bijdragen aan bewustwording en draagvlak door het intern delen van kennis en ervaring
 • Indien van toepassing: Community Management; het faciliteren en beheren van online omgevingen

Dit zijn zomaar wat voorbeelden van taken en verantwoordelijkheden van een Social Media team. Uiteraard ziet dit er binnen elke organisatie anders uit. Alleen al omdat de strategie, capaciteit en de cultuur nergens hetzelfde zijn. Dat neemt niet weg dat het interessant is om te kijken hoe andere organisaties dit aanpakken. Bekijk daarom onderstaande Infographic:

Social Media Team

In bovenstaande Infographic vallen mij een aantal zaken op:

 • Sales lijkt niet betrokken bij Social Media; dat is een gemiste kans, vooral in B2B
 • Het succes wordt nog steeds afgemeten aan nietszeggende data zoals het aantal volgers etc.
 • Het volledig uitbesteden van Social Media activiteiten komt nauwelijks voor (dat lijkt mij een goede zaak)
 • Er zijn nog veel factoren waarom Social Media projecten mislukken
 • En (waarschijnlijk daardoor): slechts 5% is tevreden met het bereikte resultaat

Kortom, er valt veel te zeggen over taken en verantwoordelijkheden van een Social Media team. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe u aankijkt tegen dit onderwerp. Hoe gaat u Social Media organiseren? Wat zijn uw ervaringen tot nu toe? Geef hieronder uw reactie!

Credits: Flickr

Over Jos Veldwijk

Jos staat bekend als pionier, blogger, consultant, trainer en spreker op het gebied van sociale media en content marketing in business-to-business. Hij begeleidt ondernemers en professionals in de zakelijke dienstverlening om hun expertise te vertalen naar meer bekendheid, klanten en omzet door beter gebruik te maken van internet marketing.