In 1993 schreven Al Ries en Jack Trout over ’22 onwrikbare wetten van marketing’ (’22 immutable laws of marketing’), gebaseerd op hun jarenlange marketingervaring. Deze wetten hebben betrekking op diverse marketingaspecten, maar voornamelijk op positionering.
Deze wetten van marketing zijn belangrijk om het menselijk gedrag te begrijpen en succesvolle marketingstrategieën te ontwikkelen. Ze zijn gebaseerd op menselijke psychologie en hebben betrekking op onderwerpen zoals perceptie, overtuiging, verlangen en besluitvorming. Hieronder lees je meer over deze wetten van marketing uit het boek van Al Ries en Jack Trout:
- De wet van leiderschap: Het is beter om de eerste te zijn dan om de beste te zijn. De eerste indruk maakt vaak de grootste impact op consumenten.
- De wet van categorie: Als je niet de leider bent in een categorie, creëer dan een nieuwe categorie waarin je wel de leider kunt zijn.
- De wet van de geest: Het is niet de realiteit die consumenten beïnvloedt, maar de perceptie van de realiteit. Consumenten vormen hun mening op basis van hun eigen percepties.
- De wet van focus: Het is beter om je te concentreren op een specifieke doelgroep dan om te proberen iedereen te bereiken. Consumenten zijn eerder geneigd om producten te kopen die specifiek op hen zijn gericht.
- De wet van weinigen: Het is beter om een klein aantal trouwe klanten te hebben dan veel onverschillige klanten. Deze trouwe klanten zijn vaak de meest waardevolle voor een bedrijf.
- De wet van consistentie: Consistentie is de sleutel tot succes. Consumenten willen weten wat ze kunnen verwachten van een bedrijf en zullen trouwe klanten worden als ze op de service kunnen rekenen.
- De wet van emotie: Consumenten nemen beslissingen op basis van emoties, niet op basis van logica. Als bedrijf moet je inspelen op de emoties van je doelgroep om succesvol te zijn.
- De wet van waarde: Consumenten zullen meer betalen voor producten en diensten die ze als waardevol beschouwen. Bedrijven moeten zich daarom richten op het creëren van waarde voor hun klanten.
- De wet van visualisatie: Consumenten hebben de neiging om beelden beter te onthouden dan woorden. Visuele content is daarom essentieel voor een succesvolle marketingstrategie.
- De wet van verhaal: Consumenten houden van verhalen en kunnen zich beter identificeren met merken die een verhaal hebben. Bedrijven moeten daarom een verhaal creëren dat hun doelgroep aanspreekt.
- De wet van autoriteit: Consumenten zijn eerder geneigd om producten te kopen van bedrijven die als autoriteit worden beschouwd in hun branche.
- De wet van consistentie in branding: Een consistente branding is belangrijk om vertrouwen op te bouwen bij de consument.
- De wet van de naam: Een goede naam kan het succes van een bedrijf maken of breken. Een goed gekozen naam kan helpen om het bedrijf te onderscheiden van de concurrentie.
- De wet van de referentie: Consumenten zullen eerder een product kopen als het wordt aanbevolen door mensen die ze kennen en vertrouwen. Daarom is mond-tot-mondreclame een krachtige marketingtool.
- De wet van de perceptie van prijs: Consumenten baseren hun mening over de kwaliteit van een product vaak op de prijs. Een hogere prijs kan vaak worden gezien als een teken van hogere kwaliteit.
- De wet van de verwachtingen: Consumenten hebben bepaalde verwachtingen van een product of dienst en zullen teleurgesteld zijn als deze verwachtingen niet worden waargemaakt. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze aan de verwachtingen van hun klanten voldoen.
- De wet van de urgentie: Consumenten zijn eerder geneigd om een product te kopen als ze het gevoel hebben dat het een beperkte tijd beschikbaar is. Een gevoel van urgentie kan leiden tot een toename van de verkoop.
- De wet van de risico’s: Consumenten zijn eerder geneigd om een product te kopen als ze het gevoel hebben dat het risico op een miskoop klein is. Bedrijven moeten daarom het risico voor de consument zo laag mogelijk houden.
- De wet van de prikkel: Consumenten zijn eerder geneigd om actie te ondernemen als ze een prikkel hebben om dat te doen. Dit kan bijvoorbeeld een korting of een cadeau zijn.
- De wet van het verlangen: Consumenten hebben vaak een verlangen naar producten die ze niet echt nodig hebben. Bedrijven kunnen dit verlangen gebruiken om hun producten te verkopen.
- De wet van het overtuigen: Consumenten zijn eerder geneigd om een product te kopen als ze het gevoel hebben dat ze daar zelf voor hebben gekozen en niet onder druk zijn gezet. Bedrijven moeten daarom subtiele technieken gebruiken om klanten te overtuigen.
- De wet van de invloed: Consumenten zijn vaak beïnvloed door hun omgeving en de mening van anderen. Bedrijven moeten daarom inspelen op deze invloeden om hun producten te verkopen.
Deze 22 onwrikbare wetten van marketing zijn van groot belang voor elke marketeer. Door deze wetten te begrijpen en toe te passen in marketingstrategieën, kunnen bedrijven succesvol zijn en hun doelgroep effectief bereiken.
Credits: Tingey Injury Law Firm op Unsplash