Bijna iedere professional en organisatie die actief is in de zakelijke markt, beschikt tegenwoordig over één of meer profielen op Linkedin. Deze Social Networking site is dan ook bij uitstek het belangrijkste kanaal voor uw Social Media strategie.
In dit artikel deel ik graag 5 nuttige Linkedin applicaties om een boost te geven aan leadgeneratie, website bezoeken, promotie van producten en diensten, branding, de promotie van zakelijke events en meer.
1. Koppeling tussen Linkedin en Twitter
Veel professionals en leidinggevenden in de zakelijke markt beschikken over een eigen Linkedin profiel. Denk hierbij aan Account Managers, Algemeen directeuren, Inkopers, Consultants, Financieel directeuren en Communicatie Managers. Daarnaast beschikken steeds meer B2B ondernemingen over een corporate Twitter account. Zowel Linkedin als Twitter zijn krachtige tools om invulling te geven aan een Social Media strategie. Het is erg interessant om Linkedin profielen van bepaalde medewerkers te koppelen aan een corporate Twitter account. Dankzij de integratie van beide tools, blijft uw organisatie top of mind bij zakelijke relaties, zelfs als medewerkers Linkedin niet intensief gebruiken. Een voorwaarde is wel dat Twitter berichten relevant zijn voor uw doelgroep en gedoceerd worden geplaatst. Lees daarom ook ‘12 Twitter tips voor B2B Marketeers‘.
2. Promotie van zakelijke evenementen
Organiseert u regelmatig events voor uw zakelijke relaties? Maak dan gebruik van de Events Applicatie van Linkedin. Hiermee genereert u niet alleen online exposure voor uw evenement, maar u kunt ook zien wie hieraan deelnemen of hierin geïnteresseerd zijn. U krijgt ook inzicht in de branche waaruit zij afkomstig zijn, welke relatie u met deze personen heeft en voor welke onderneming ze werkzaam zijn. Interessant detail: Linkedin biedt de mogelijkheid om (op basis van trefwoorden en locatie) te zoeken naar gepubliceerde events. U kunt dus zoeken naar vergelijkbare evenementen en daarmee het onderscheidend vermogen van uw event te vergroten of uw event beter en slimmer te plannen.
3. Presentatie van producten en diensten
In de praktijk zie ik slechts weinig ondernemingen profiteren van het potentieel dat Linkedin te bieden heeft. Wat dacht u bijvoorbeeld over het online presenteren van producten en diensten? Met een corporate bedrijfsprofiel op Linkedin kunt u ‘Products & Services’ toevoegen, waarmee u laat zien wat uw onderneming te bieden heeft en waarmee u aanbevelingen van anderen kunt krijgen. Daarnaast biedt Linkedin u de mogelijkheid om statistieken (Analytics) te bekijken, bijvoorbeeld over het aantal Page Views en Unique Visitors.
4. Delen van content voor leadgeneratie
Iedereen beseft dat de slag om de klant zich afspeelt op het internet en daarom proberen veel organisaties te scoren met Google Adwords. Maar betaalde advertenties hebben minder impact dan organische zoekresultaten en daarom wordt goede content steeds belangrijker om gevonden te worden door de doelgroep. Eén van de mogelijkheden om hierop in te spelen, is een koppeling tussen Linkedin en Slideshare. Slideshare is wereldwijd het grootste Social Media platform voor het delen van content zoals presentaties, documenten en video’s. Daarmee biedt deze tool u de kans om relevante informatie te delen met uw doelgroep. Denk hierbij aan whitepapers, product presentaties en promotievideo’s. Voorwaarde is uiteraard wel dat u content deelt die echt relevant is voor uw doelgroep. Interessant detail: met een aantrekkelijk (corporate) Slideshare account scoort u direct hoger in de zoekresultaten van Google.
5. Toevoegen van een weblog
Zakelijk bloggen is een succesvolle lange termijn strategie om uw onderneming als marktleider of innovator te positioneren. Daarnaast kunt u aandacht vragen voor nieuwe producten of diensten, uw organisatie promoten als aantrekkelijke werkgever, of om expertise te demonstreren. Zakelijk bloggen is vooral interessant voor bedrijven in Business-to-Business. Het is daarom extra aantrekkelijk om een weblog te koppelen aan één of meer Linkedin profielen. Linkedin biedt mogelijkheden voor integratie met de Blog platforms Blog Link en WordPress. Door geen gebruik te maken van deze koppeling missen veel bedrijven niet alleen de uitgelezen mogelijkheid om expertise en marktleiderschap te claimen, maar ook om extra bezoekers naar de website te trekken.
Wat vindt u van deze Linkedin applicaties? Ik ben benieuwd naar uw ervaringen!
Je mist nog SlideShare.
Daar heb ik net een e-book over gepubliceerd die kosteloos te downloaden is.
http://bit.ly/g3lKas
@ Jan Willem, bedankt voor je reactie en link naar je e-book.
Slideshare is inderdaad één van de beste Linkedin applicaties en staat genoemd bij punt 4.
Op dit moment heb ik via Slideshare een rapport over B2B Social Media aan mijn Linkedin profiel gekoppeld. Binnen 2 maanden meer dan 300 keer bekeken en 30 keer gedownload. Zie ook: http://slidesha.re/gehRbz
Ik mis ook de plugin Apply with Linkedin
zie http://omzetverhogenmetsocialmedia.nl/2011/07/social-media-en-de-arbeidsmarkt/
Dag Joost bedankt voor je reactie en aanvulling!
Een vriend van mij die produkten verkoopt aan winkels vraagt zich af hoe hij het beste via LinkedIn kan communiceren met zijn doelgroep.
Het gaat om relaties aanknopen, uitbouwen en onderhouden.
Een bedrijfsprofiel aanmaken en dan de doelgroep uitnodigen daar berichten van te ontvangen?
Dag Lex, bedankt voor je reactie. Jouw suggestie is een optie, maar gezien het doel helaas niet de beste. Een bedrijfsprofiel leent zich namelijk prima voor PR en promotie doeleinden – maar minder voor relatiemarketing. Bij relatiemarketing stel je de (potentiële) klant centraal. Dat betekent vooral dat je informatie moet delen die voor de klant relevant en waardevol is. Daarmee krijg je a) eerst aandacht en b) steeds meer vertrouwen, een stap die nodig is om klant te worden en te blijven.
Betere alternatieven zijn:
1) relevante informatie (updates) delen via je persoonlijke LinkedIn profiel
2) gebruik maken van groepen; zie: https://www.veldmerk.nl/5-tips-voor-slimme-relatie-marketing-via-linkedin-groepen/ en https://www.veldmerk.nl/8-tips-voor-een-echte-discussie-op-linkedin-groepen/
Maar je moet beginnen met de basis; beantwoord vragen zoals: 1) welke informatie zoekt deze doelgroep 2) waar bevindt deze doelgroep zich (online/offline). Want als de doelgroep niet of nauwelijks op LinkedIn zit, heb je er simpelweg niets te zoeken. Dan kun je beter andere kanalen inzetten om je doel te bereiken.