Er zijn op Linkedin inmiddels meer dan 50.000 Nederlandstalige Linkedin groepen. Helaas wordt niet iedere Linkedin groep op een goede manier beheerd. Sterker nog: ik vermoed dat 90% van de Group Owners daar niet goed over nagedacht heeft. En dat komt de kwaliteit niet ten goede: leden zien te veel informatie die ze niet relevant vinden en ervaren een information overload. De kans is dus groot dat ze niet participeren en de groep negeren of zelfs verlaten. Daarom geef ik wat tips voor het beheer en de ontwikkeling van Linkedin groepen.
1: Het doel en de doelgroep van de Linkedin groep
Hoe specifieker het doel, hoe beter de (nieuwe) leden de Linkedin groep zullen waarderen en hoe groter de kans op participatie. Het delen van kennis is de meest voorkomende reden waarom een groep wordt opgericht. Grofweg kan daarin onderscheid gemaakt worden tussen kennis deling binnen een vakgebied, organisatie of regio. Daarnaast zijn er ook meer specifieke doeleinden mogelijk (of een combinatie daarvan):
- Het uitwisselen van leads
- Kennisuitwisseling binnen een project
- Productinnovatie en -optimalisatie
- Het werven van nieuw personeel
- Follow-up van een initiatief zoals een event
- Promotie van een product of dienst
- Klantenbinding
Afhankelijk van het doel kan de doelgroep bestaan uit: collega’s, vrijwilligers, klanten, leveranciers, partners, vakgenoten, studiegenoten en mensen uit dezelfde regio.
2: Toegevoegde waarde en onderscheidend vermogen
Zeker bij nieuwe groepen moet de Group Owner de eerste maanden de toegevoegde waarde laten zien: wat is het voordeel voor de (beoogde) groepsleden? Denk hierbij aan unieke content zoals productinformatie, Linkedin promoties of discussies over specifieke onderwerpen. Als het onderscheidend vermogen onvoldoende is, zullen members de groep minder intensief volgen en misschien zelfs verlaten. Een voorbeeld. Zelf ben ik lid van diverse lokale groepen zoals Zwolle Connection (3.220 leden), Linked Zwolle (1.042 leden) en Zwolse Ondernemers (606 leden). Die eerste groep is bedoeld voor ‘iedereen die in Zwolle woont en werkt’ – een hele algemene omschrijving met dito discussies. De tweede is al specifieker (voor professionals in de regio Zwolle). De derde heeft niet alleen een duidelijk profiel – ‘eigenaren en vestigingsleiders van bedrijven’ – maar ook een helder omschreven doel (netwerken). De relevantie en het onderscheidend vermogen is hier dan ook veel groter.
3: Activeren en cultiveren van de community
Dit is een kwestie van een lange adem. Bedenk dat slechts 10% van de internet gebruikers in meer of mindere mate actief participeert. Het overgrote deel – lurkers genoemd – consumeert slechts de aangeboden informatie. Het activeren en cultiveren van een Linkedin Community kunt u vergelijken met het proces in de akkerbouw: bewerken, zaaien, onderhouden en oogsten. Enkele tips om leven in de brouwerij te krijgen én te houden:
- Maak voor uzelf een kalender met onderwerpen waarover u wilt communiceren
- Start (uitdagende) discussies om reacties uit te lokken
- Publiceer unieke content en verspreid deze alleen via de groep
- Vraag de leden in welke onderwerpen ze geïnteresseerd zijn
- Leg een relatie tussen offline gebeurtenissen en de groep
4: Kwaliteit versus kwantiteit
Ik zie steeds vaker dat de groei van een Linkedin groep actief wordt gestimuleerd. Dit is prima zolang de waarde voor de doelgroep gehandhaafd blijft. Maar men schiet het doel voorbij zodra de kwantiteit een doel op zichzelf dreigt te worden. In dat geval wordt de binding met de Linkedin groep steeds zwakker. Dit zie ik bijvoorbeeld ontstaan bij groepen als ‘Frankwatching’ (7.200 leden) en ‘Sales & Marketing Professionals Netherlands’ (15.891 leden). Enkele tips om de kwaliteit van (grote) groepen te borgen:
- Communiceer het doel en handhaaf duidelijke regels (Group Rules)
- Heet nieuwe leden welkom en wijs op het doel en de regels (Templates)
- Maak een bewuste keuze tussen open en gesloten groepen
- Zoek Group Managers voor ondersteuning bij het beheer
- Verwijder gedateerde Discussies en Vacatures
- Maak gebruik van subgroepen
De gereedschapskist van een Group Owner ziet er als volgt uit:
5: Promotie van Linkedin groepen
Er zijn verschillende manieren om een groep te promoten. Houd daarbij wel punt 4 voor ogen en laat de omvang van een Linkedin groep nooit de belangrijkste drijfveer zijn. Want op die manier wordt een Linkedin groep nooit echt geadopteerd en is de binding erg zwak.
Promotie van Linkedin groepen is o.a. mogelijk via:
- E-mail nieuwsbrieven
- Websites
- Presentaties
- QR codes
- Evenementen
- Social Media
Waarschijnlijk vind je dit ook interessant:
- Hoe werkt het algoritme van LinkedIn?
- De beste verkopers kennen de kracht van LinkedIn
- Laat je LinkedIn netwerk groeien in 5 minuten per dag
- Internationaal netwerken: alternatieven voor LinkedIn
- Adverteren op LinkedIn: voordelen en nadelen
- 8 Tips voor een echte discussie op LinkedIn
- LinkedIn gebruiken voor innovatie? Zo doe je dat
Beste Jos,
een nuttig advies, bedankt.
met vriendelijke groet,
Ray W. Schlunk
Hint
rschlunk@hetnet.nl; rschlunk@hint.nl
0653218465
Graag gedaan Ray!
Ha jos,
Zowaar vanuit een linkedin discussie over social media kom ik hier terecht om even reactie achter te laten.
Zeer bruikbare tips, maar dan niet alleen dit artikel maar over de gehele website. Ik zat na te denken of ik misschien iets kan toevoegen aan het bovenstaande. Wellicht dat het periodiek evalueren van de doelstellingen wel aardig is om toe te voegen. Heb jij daar verder nog bruikbare tips over?
Groeten,
Bas van Eijk
@Bas, bedankt voor je reactie.
Ik denk dat je doelstellingen voor community management bedoelt. Daarin ben ik geen expert maar uit de losse pols zou ik het aantal kwalitatieve en kwantitatieve reacties bijhouden. Verder biedt Linkedin inmiddels statistieken bij groepen, die vind ik vooral geschikt voor grote groepen.
Maar een community / Linkedin groep kan ook een specifiek doel hebben, zoals innovatie. SIDN heeft daar ervaring mee: https://www.veldmerk.nl/2011/01/19/social-media-case-hoe-sidn-linkedin-heeft-ingezet-voor-research-development/
Bij evaluaties zou ik alleen gebruik maken van data die relevant en makkelijk te verkrijgen zijn.
Beste Jos Veldwijk,
Wanneer begin je een onderwerp op de discussie pagina en wanneer is het een campagne? Zijn alle commerciële uitlatingen verboden in de discussie groep en horen die thuis in de rubriek campagne?
Ik zou zelf een discussie beginnen als ik voldoende feeling met de LinkedIn groep heb. M.a.w. eerst discussies lezen/volgen, af en toe reageren.
Met campagne bedoel je waarschijnlijk Promotions (ik gebruik zelf de Engelstalige instellingen). Die categorie is bedoeld voor commerciële uitingen zoals aanbiedingen etc. De afweging discussie of campagne zal je zelf moeten maken; het is vervolgens aan de Owner of hij/zij dat accepteert. In de meeste gevallen wel, om de simpele reden dat LinkedIn groepen zeer slecht beheerd worden. M.a.w. je kunt het altijd proberen, zeker als er relatief weinig discussies staan (meer kans op aandacht).
Er is trouwens weinig echt verboden of geboden op Social Media. Platforms en communities zijn vooral succesvol omdat leden/gebruikers elkaar kunnen aanvullen/corrigeren. In diverse LinkedIn groepen gebeurt dat niet of weinig; er ontstaat dan vervuiling met als gevolg dat discussies niet meer gelezen worden of dat leden zelfs de groep verlaten. Tip: focus op groepen met een duidelijk doel of omschrijving. Anders wordt het al snel schieten met hagel.
Probeer waarde toe te voegen door iets te delen waar de groepsleden iets aan hebben. Of stel een hulpvraag. De ervaring leert dat veel mensen daarop reageren. Tussen de regels door kun je dan aandacht vragen voor jouw punt. Besef wel dat mensen direct zien als je ergens reclame voor maakt, dus benoem dat even.