Het is in de praktijk niet makkelijk om een echte Linkedin discussie te starten en reacties los te krijgen. In sommige gevallen ligt dat gewoon aan slecht management door de Group Owner. Vaak heeft diegene een Linkedin groep gestart zonder stil te staan bij het doel en het onderhouden van zo’n discussie groep. In die gevallen kan er veel vervuiling zijn, want er wordt van alles geplaatst – zonder dat dit wordt gecontroleerd en beheerd. U kunt hooguit de Group Owner hierop aanspreken en dan houdt uw verantwoordelijkheid wel op. Of toch niet? In dit artikel staan 8 tips voor een echte discussie op Linkedin Groepen.
Tip #1: Kies de juiste Linkedin groepen
Zoals gezegd: sommige Linkedin groepen worden niet of nauwelijks beheerd. En sommige groepen zijn ook niet relevant om een discussie te starten. Wees dus selectief en kies de juiste Linkedin groepen. Bijvoorbeeld door de kijken naar de omschrijving van de Linkedin groep en het aantal leden. Zijn er meer dan 5.000 leden? Dan is de kans groot dat uw discussie in de massa verdwijnt. Maar in een te kleine groep is de kans op reacties ook niet groot. Kies daarom voor ‘middelgrote’ groepen met een paar honderd leden.
Tip #2: Stel een vraag die aansluit bij de leden van de groep
Dit houdt verband met de eerste tip, maar is makkelijker gezegd dan gedaan. Een ‘goede’ Linkedin groep heeft namelijk een sterke gemene deler: een specifiek onderwerp waar alle leden in geïnteresseerd zijn. Dit kunt u afleiden aan het profiel van de groep en is de basis voor een echte discussie. Zorg dat u feeling krijgt met een Linkedin groep voordat u een discussie start.
Tip #3: Stel een vraag die aansluit bij de actualiteit
Dit lijkt een open deur, maar het wordt nog weinig toegepast. Speelt er iets in uw regio of branche? Maak daar dan gebruik van en haak erop in met uw vraag. Bijvoorbeeld: ‘Wat vindt u van de nieuwe wet- en regelgeving in …’ (door een consultant in rechten). Of: ‘In onze regio wordt gesproken over een nieuw winkelcentrum. Wat vindt u van deze ontwikkeling?’ (door een project ontwikkelaar). Of: ‘Welke manieren van adverteren zijn volgens jullie niet zinvol?’ (door een uitgever van kranten). Uiteraard geldt: hoe actueler, hoe groter de kans op reacties.
Tip #4: Gebruik een toelichting
Het stellen van een goede, aansprekende vraag is meestal niet voldoende. Vaak hebben mensen behoefte aan een korte toelichting op uw vraag. Leg dus kort maar krachtig uit waarom u die vraag stelt. Laat daarin ook blijken waarom u graag een antwoord wilt. Als mensen overtuigd zijn dat ze u ergens mee kunnen helpen, is de kans op een reactie namelijk veel groter.
Tip #5: Wees realistisch, maar laat u niet ontmoedigen
Kent u de één procent regel al? Deze theorie is ook wel bekend als de 1-9-90 regel. Die gaat er vanuit dat 1% van de internet gebruikers content creëert, 9% een review of reactie geeft en 90% niet reageert en dus alleen consumeert. Uit ervaring weet ik dat deze theorie in de praktijk vaak opgaat. Wees dus realistisch in uw verwachtingen van discussies op Linkedin groepen. Ook in Social Media zal het overgrote merendeel alleen informatie consumeren. Wat niet wegneemt dat deze grote groep wel beïnvloed wordt de mensen die wel reageren en hun mening geven of content creëren.
Tip #6: Plaats een gewaagde stelling
Een persoonlijke stelling of boude uitspraak kan uitstekend werken om reacties uit te lokken. Maar wees hiermee voorzichtig. Als u dit te vaak doet, verliest u het vertrouwen van de mensen die het lezen. Daarmee schaadt u uw eigen reputatie. Daarnaast adviseer ik om goed voorbereid te zijn op sterke reacties, voorzien van goede argumenten of andere bewijslast. Zorg dus dat u de voors en tegens kent, zodat u niet met de mond vol tanden staat en alsnog meer verliest dan wint. U kunt dit natuurlijk ook omzeilen door een stelling of uitspraak van iemand anders (zoals een bekend persoon) te gebruiken.
Tip #7: Bedank altijd voor een reactie
Heeft iemand de moeite genomen om te reageren? Plaats dezelfde dag nog een reactie. Begin uw reactie door hem of haar te bedanken. Standaard. Persoonlijk vind ik dat vooral een kwestie van ethiek. Bijkomend voordeel: hoe meer reacties op een discussie, hoe hoger die door Linkedin gewaardeerd wordt. Populaire discussies staan namelijk bovenaan, worden dus het meest gezien en dat vergroot de kans op meer reacties.
Tip #8: Sluit uw reactie af met een (nieuwe) vraag
Dit is een simpele, maar effectieve methode om (nog) meer reacties te krijgen. Na uw korte dankwoord en inhoudelijke reactie, sluit u af met een vraag. U kunt de oorspronkelijke vraag natuurlijk herhalen, maar het is creatiever om daarop een variant te maken. Op die manier houdt u de discussie levendig en nodigt u andere lezers (nogmaals) uit om ook een reactie te plaatsen.
Lees meer Tips en Tricks over het gebruik van Linkedin:
- Linkedin Guru Jan Vermeiren: tips en veel gemaakt fouten
- 5 Tips voor het beheer en ontwikkelen van linkedin groepen
- Haal meer uit uw netwerk: 10 basis tips voor Linkedin
- 5 Belangrijke Business Tools voor B2B Marketing
- Zakelijke tool Linkedin: 7 Tips die u waarschijnlijk niet kent
- Linkedin gebruik in Nederland [Infographic]
- 5 Tips voor slimme marketing in Linkedin groepen
Top-3 Boeken over LinkedIn & Social Selling:
Als bedrijf kun je LinkedIn voor veel doelen inzetten, hoe klein of groot je bedrijf ook is. Gerichte updates plaatsen, adverteren, je bedrijf als werkgever profileren, er zijn zoveel meer mogelijkheden dan het persoonlijke profiel. Het boek werkt als een duidelijke handleiding waarmee je een bedrijfsprofiel goed kunt professionaliseren. Het leest makkelijk weg en alles is snel toepasbaar.
#2 LinkedIn marketing in 60 minuten
Wil je in korte tijd zoveel mogelijk uit LinkedIn halen? Dan is dit boek iets voor jou. Het is een duidelijk en compact boek over de belangrijkste mogelijkheden van LinkedIn.
LinkedIn is één van de meest gebruikte tools voor Social Selling: een nieuwe manier van verkopen die gebruik maakt van het door online media voorgoed veranderde koopproces door online media effectief in te zetten.
Beste Jos,
Wat ook nog aardig werkt: Deel de discussie via Twitter, dan trek je er mensen uit je netwerk naartoe. Punt hierbij is wel dat LinkedIn hier wat onduidelijke mogelijkheden voor biedt. Wat mij opvalt is dat de mogelijkheid ‘Share Discussion’ rechts bovenin het scherm lang niet bij alle discussies te zien is. Heb jij enig idee waar dit aan kan liggen? Ik heb bij alle beheermogelijkheden van m’n eigen groep gekeken, maar ik tref nergens de mogelijkheid aan om dit aan- of uit te zetten als beheerder van een groep.
Dag Machiel bedankt voor je waardevolle toevoeging! Ik weet eerlijk gezegd niet wat je precies bedoelt, maar volgens mij heeft het te maken met de keuze open/gesloten groep. Discussies op Open Linkedin groepen moeten in principe met anderen gedeeld kunnen worden.
Beste Jos,
Bedankt, ik denk dat je het punt waar het om gaat te pakken hebt. Nu je dit zegt: Het viel me op dat er bij de groep waarin ik het zag, een melding kwam over historische discussies die nu gearchiveerd waren i.v.m. het overschakelen naar een open groep. Interessant punt dus bij de overweging of je kiest voor een open of gesloten groep. Bedankt!
Graag gedaan Machiel!