Influencer marketing is een nieuwe trend, zo lijkt het. Maar wat is influencer marketing eigenlijk? En is het ook geschikt als je actief bent in een zakelijke markt?
B2B Influencer marketing gebruiken: het klinkt misschien wat vreemd. Toch is influencer marketing zeker interessant voor bedrijven in B2B.
In dit artikel leer je wat influencer marketing is en welke trends je kunt verwachten voor 2020.

Wat is Influencer Marketing?
Influencer marketing is niets nieuws. Mensen worden altijd beïnvloed door andere mensen. Vooral als het mensen zijn die ze belangrijk vinden. Influencer marketing is een vorm van mond-tot-mond reclame in het digitale tijdperk: mensen laten zich beïnvloeden door anderen mensen met (meer) invloed op sociale media. Denk bijvoorbeeld aan zogenoemde ’thoughtleaders’ op LinkedIn of vloggers op YouTube.
Op Wikipedia wordt Influencer marketing als volgt omschreven:
Influencer-marketing is een vorm van marketing waarin de nadruk wordt gelegd op invloedrijke mensen (influencers) in plaats van de doelmarkt als geheel. Een influencer is een derde die invloed uitoefent op de potentiële klanten van een organistatie.
Influencer-marketing vindt vaak plaats op sociale media zoals YouTube, Instagram en Twitter. Ook kan het worden toegepast in blogs en op nieuwssites of magazines in de vorm van advertorials. Het doel van influencer-marketing is, door lange blootstelling aan het merk of product, de doelgroep te overtuigen om het product te kopen.
Influencer marketing zien we vooral in bepaalde branches, zoals de mode branche. Zo staat in dit artikel van het NRC dat de modewereld behoorlijk verandert, omdat influencers de nieuwe ‘modebepalers’ zijn.
De meeste mensen denken bij influencers dus aan personen die consumentenproducten aanprijzen op social media. Maar ook voor B2B bedrijven biedt influencer marketing ontzettend veel mogelijkheden.
In dit artikel leer je waarom influencer marketing ook gebruikt wordt in b2b en welke trends je daarin mag verwachten.
B2B Influencer Marketing gebruiken
Volgens de World Federation of Advertisers is 65% van de internationale merken van plan om het budget voor influencer marketing te verhogen. En het levert ook wat op: meer interactie, een hoger conversie en een hogere ranking in Google.
Dat Influencer marketing steeds vaker wordt gebruikt, blijkt ook uit onderzoek van Linquia: maar liefst 92% van de marketeers geeft aan dat het een effectieve strategie is. En waar er in 2016 wereldwijd nog $81 miljard werd uitgegeven aan inlfuencer marketing zal dit in 2020 stijgen tot $101 miljard (!)
Voorbeelden van B2B Influencer Marketing
#1 LinkedIn
Op LinkedIn kun je snel zien of iemand een ‘influencer’ is, zoals in onderstaand voorbeeld. Maar deze Jeff is niet de enige: LinkedIn kent duizenden influencer, die ingedeeld zijn in verschillende categorieën.
Bekende influencers op LinkedIn zijn o.a. Richard Branson, Melinda Gates en natuurlijk Gary Vaynerchuk.
#2 American Express
Zoals gebruikelijk lopen de Amerikanen voorop in nieuwe marketingontwikkelingen en American Express mag in dit rijtje voorbeelden niet ontbreken. Het bedrijf investeert namelijk veel geld in Influencer Marketing. Bijvoorbeeld door samen te werken met blogger zoals Grace Bonney en Emely Henderson, om MKB klanten te bereiken. Een ander voorbeeld is de lancering van de b2b campagne #AmexAmbassador om zakelijke beslissers te bereiken.
#3 PWC
Het derde voorbeeld van B2B influencer marketing komt van PWC. Om hun naamsbekendheid te vergroten, maakte het bedrijf gebruik van een koffertje, dat veel aandacht kreeg op sociale media. De resultaten van de campagne logen er niet om: 700 snapchat stories, 126K impressies op Instagram en 12,3 miljoen impressies op Twitter.
Trends in B2B Influencer Marketing
In onderstaande Infographic van TopRank Marketing worden zeven trends genoemd:
- Meer gebruik van Artificial Intelligence
- Democratische invloed neemt toe
- Personal media worden meer ‘gebrand’
- Toename van interactieve content
- De invloed van technologie neemt toe
- Er wordt meer content geconsumeerd
- Het belang van influencer marketing groeit
Foto: Liam Martens op Unsplash