Als marketeers leven we in een gouden tijdperk. Dankzij het internet en nieuwe technologie hebben we enorm veel mogelijkheden om contact te maken met bestaande en nieuwe klanten. Toch is de rol van marketing managers, vooral in B2B, niet makkelijker geworden.
Bij bedrijven in B2C wordt marketing meestal gezien als de afdeling die direct bijdraagt aan groei. Marketeers in B2C hebben daarom de beschikking over flinke marketingbudgetten.
Bij veel B2B bedrijven ligt dat anders. Hier wordt marketing gezien als een sales support afdeling – en dus als kostenpost.
Dat komt omdat de strategie bij veel B2B bedrijven van oudsher bepaalt door sales. B2B marketing managers zijn daardoor beperkt tot een tactische of operationele rol, in plaats van een strategische.
Aan de andere kant zijn marketing managers in B2C verantwoordelijk voor de strategie en omzetgroei, ook als er bezuinigd moet worden op uitgaven en budgetten onder druk staan.
Tegelijkertijd heeft de opkomst van digitale technologie ervoor gezorgd dat de scheidslijnen tussen marketing, product management en sales vager zijn geworden. Dat maakt de rol van marketing managers in B2B nog uitdagender.
- Wat kun je als B2B marketing manager doen om relevant te blijven?
- Hoe zorg je ervoor dat je een volwaardige partner wordt voor sales?
- En hoe laat je zien dat marketing geen kostenpost is, maar een katalysator voor groei?
In de eerste plaats kan je een roadmap gebruiken waarmee je marketing naar een strategisch niveau tilt. Dat betekent dat je marketing moet afstemmen met collega’s op board- of MT niveau. Daarna is het belangrijk om je marketingstrategie te koppelen aan duidelijke en relevante KPI’s, die perfect aansluiten bij de bedrijfsstrategie. Verder kun je aan de slag gaan met marketing automation. Maar het belangrijkste is dat je stap-voor-stap te werk gaat.
5 Uitdagingen voor B2B marketing managers
LinkedIn, Email, Twitter, Webinars, Virtual Reality, Podcasts, Live Chat, YouTube, E-commerce platforms… het aanbod van digitale marketingkanalen is de afgelopen jaren exponentieel toegenomen.
Aan de ene kant biedt dat veel nieuwe mogelijkheden om klanten te bereiken en belangrijke data te verzamelen. Aan de andere kant is het daardoor steeds lastiger geworden om keuzes te maken en budgetten te verdelen.
Hieronder staan 5 uitdagingen voor B2B marketing managers:
#1 Focus op relatiemarketing
Er is een belangrijk verschil tussen marketing in B2B en B2C: producten in een zakelijke markt zijn vaak technisch en complex. De traditionele rol van marketing in B2B ligt daarom vooral in branding, communicatie, events en sponsoring.
Maar omdat er steeds meer mogelijkheden zijn om klanten te bereiken, wordt steeds vaker verwacht dat marketing in B2B zich bezighoudt met relatiemarketing en het genereren van leads. Hierdoor is niet alleen digitale expertise, maar ook een nauwe samenwerking met sales onmisbaar geworden. De focus is dus verschoven, maar het ontbreekt vaak aan voldoende autoriteit, kennis en budget.
#2 Behoefte aan Return on Investment
Het aanbod van digitale kanalen en tools is enorm toegenomen. Dat geldt ook voor de mogelijkheden om de impact en effectiviteit van marketing aan te tonen. Veel bedrijven verwachten daardoor een direct verband te kunnen zien tussen marketinguitgaven en -opbrengsten. Dat verklaart ook waarom marketing de afgelopen jaren steeds meer een korte termijn focus heeft gekregen, zonder voldoende te investeren in langere termijn doelen zoals het bouwen van een sterk merk.
Ik denk dat marketeers inderdaad tegenwoordig beter in staat zijn om het rendement van marketing zichtbaar te maken. Maar ik denk ook dat de verwachtingen wat te ver zijn doorgeschoten. Het is bijvoorbeeld niet makkelijk om te laten zien wat social media marketing financieel gezien heeft opgeleverd.
De enorme behoefte aan Return on Investment zorgt ervoor dat er te weinig wordt geïnvesteerd in de langere termijn. Dat maakt het voor marketing managers in B2B ook lastiger om zich te ontwikkelingen naar een strategische positie.
#3 Discussie over interne middelen
De ontwikkeling van marketing vraagt om investeringen in nieuwe technologie, zoals analyse- en live chat tools. Hiermee kom je als marketing manager al snel op het domein van andere afdelingen – zoals IT. En voor je het weet, raak je verzeild in discussies over technische implicaties, wel of geen budget en hoge of lage prioriteit.
Interne afstemming met andere afdelingen en discussies over interne middelen zorgen ervoor dat de ontwikkeling van marketing flink wordt vertraagd.
#4 Marketing centraal vs decentraal
Bij grote bedrijven is marketing meestal gecentraliseerd. Tegelijkertijd hebben ze ook meerdere divisies, verschillende merken of richten ze zich op meerdere geografische markten.
Hierdoor raakt de inzet van marketing al snel verspreid, is het totaal aan marketinguitgaven onduidelijk en is het moeilijk om ervoor te zorgen dat afzonderlijke marketingactiviteiten elkaar versterken.
#5 Blijven hangen in tactiek
Als marketing versplinterd is en zich niet bezighoudt met strategie en business development, blijven marketeers hangen in tactische problemen en operationele support. Denk maar aan websitebeheer, het maken van sales presentaties en het creëren van content. Dat is weliswaar nodig, maar brengt marketing niet naar een strategisch niveau.
Zelf schat ik dat marketingafdelingen in B2B gemiddeld 80% bezig met uitvoering en slechts 20% met strategische werkzaamheden zoals marktanalyse, klantonderzoek, branding en het ontwikkelen van waardeproposities. Dit zorgt ervoor dat marketeers moeite hebben om duurzaam concurrentievoordeel te realiseren en een bijdrage te leveren aan de richting en groei van bedrijven.
In 5 stappen naar meer aandacht voor strategie
Wat moet je als B2B marketing manager doen om een strategische positie te krijgen? Hoe krijg je meer middelen om het verschil te maken met marketing? Hoe kun je constructief samenwerken met collega’s in Sales, IT en product development?
Het enige antwoord is laten zien dat het de moeite waard is om te investeren in marketing:
Stap 1: Definieer de rol van marketing
Bepaal (opnieuw) de rol van marketing in jouw organisatie. Daarmee laat je zien:
- wat de verschillen zijn tussen marketing en sales
- wat de organisatie van marketing kan verwachten – en wat niet
- wat de raakvlakken zijn met andere afdelingen binnen de organisatie
Als de rol van marketing niet duidelijk is, loop je het risico dat er teveel tijd wordt gestoken in operationele werkzaamheden zoals het organiseren van events, het ontwikkelen van drukwerk, het bijhouden van promotiemateriaal, het schrijven van web teksten, het bestellen van eten etc.
Ik heb zelf weleens meegemaakt dat de afdeling marketing ook verantwoordelijk was voor het organiseren van personeelsfeesten! Hoe leuk het ook is, zo’n afdeling is dan een soort putje waar alle werkzaamheden terecht komen die (bewust of onbewust) niet worden uitgevoerd door andere afdelingen zoals HR, Sales en Officemanagement. Dus als je geen duidelijke grenzen stelt, zal je zelden tijd hebben om na te denken over strategie.
Stap 2: Gebruik een marketingrapportage
Het is niet altijd mogelijk om de effectiviteit van marketing in euro’s uit te drukken. En dat hoeft ook niet: er zijn genoeg KPI’s die je wél kunt gebruiken in een marketingrapportage of -dashboard, zoals Marketing Qualified Leads (MQLs) en de mate van betrokkenheid bij een merk of product.
Wees daarin wel kritisch, want je kunt duizend-en-één dingen meten die weinig zeggen en dus een verspilling zijn van jouw tijd en energie. Als voorbeeld noem ik bijvoorbeeld het aantal volgers op LinkedIn: leuk om te weten, maar het zegt niet zoveel.
Zelf maak ik altijd een gecombineerde Balanced Scorecard voor Marketing & Sales. Daarmee maak je marketing niet alleen gelijkwaardig aan sales, het dwingt je ook om de samenwerking met sales op te zoeken. Bijkomend voordeel: sales collega’s vinden het meestal erg prettig als er iemand is die voorbij de waan van de dag kijkt. Zelf komen ze daar namelijk nauwelijks aan toe.
In het begin is het misschien lastig om met een goede rapportage te werken. Maar na verloop van tijd worden je rapportages beter en relevanter voor de business. Zorg er daarom voor dat je marketingrapportage wordt verspreid op managementniveaus in je organisatie. Geef een korte toelichting en maak het levendiger met bijvoorbeeld een afbeelding of een quote van een klant.
Stap 3: Bepaal je ideale organisatie
De meeste marketing managers hebben te maken met een organisatie die ooit door anderen is opgezet. Dan heb je twee opties: of je doet kleine aanpassingen, of je gaat een nieuwe organisatie neerzetten.
Ga je voor de tweede optie, dan kun je marketing beter aansluiten op de huidige situatie en jouw eigen visie.
Je kunt beginnen met het uittekenen van de ideale marketingorganisatie. Verder is het handig om marketingactiviteiten in te delen in categorieën of functieprofielen. Op deze manier kun je snel ontdekken of je je team voldoende expertise in huis hebt, of dat je juist een kleinere organisatie wilt – omdat je bepaalde activiteiten wilt uitbesteden aan een flexibele schil.
Daarnaast kun je makkelijker visualiseren welke activiteiten je centraal wilt organiseren – en welke activiteiten thuishoren bij andere afdelingen of decentrale niveaus, bijvoorbeeld als je te maken hebt met een landenstructuur. Op deze manier kun je bij een decentrale organisatie ook beter voorkomen dat bepaalde marketingactiviteiten dubbel worden uit gevoerd.
Stap 4: Investeer in marketing automation
Of je het leuk vind of niet: software wordt steeds belangrijker in marketing. Bekende marketing automation oplossingen zoals Hubspot en Marketo bieden je ongekende mogelijkheden om meer te bereiken met marketing.
Zo blijkt uit onderzoek dat marketing automation gemiddeld zorgt voor 80% meer leads en 12% minder overhead. Daarnaast zorgt marketing automation voor beter inzicht in klanten. Daardoor kun je nieuwe klantbehoeften in kaart brengen en nieuwe producten of diensten ontwikkelen.
Stap 5: Gefaseerde verandering
Het is niet makkelijk om marketing naar een strategisch niveau te tillen. Hoe pak je dat aan, zonder grote risico’s?
Het veranderen van je organisatie of focus is wat anders dan het installeren van een nieuwe tool. Je zit namelijk al op een rijdende trein en daar moet je rekening mee houden. Daarom is het verstandig om stap-voor-stap te veranderen.
Begin met laaghangend fruit, zoals het delen van overzichtelijke marketingrapportages. Daarmee kun je de mindset al snel veranderen.
Verder is het belangrijk om je tijd te nemen. Een echte verandering binnen marketing kost je al snel zes tot 18 maanden, afhankelijk van de omvang en complexiteit van je organisatie.
[dit artikel is eerder verschenen op Marketingfacts]