• Skip to main content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar

VeldMerk

B2B Marketing, online marketing boeken, marketing trends, content marketing en meer

  • Home
  • Tools
  • Boeken
  • Blog
You are here: Home / Boeken / Top 15 beste managementboeken

Top 15 beste managementboeken

beste managementboeken

Ben je leidinggevende of heb je de ambitie om dat te worden? Door een goed managementboek te lezen, kun je je kennis vergroten, nieuwe inzichten opdoen en jezelf verder ontwikkelen.

Het aanbod van managementboeken is enorm. Er zijn theoretische boeken, praktische boeken en alles wat ertussen zit. Sommige auteurs zijn wereldwijd bekend, anderen niet of nauwelijks. Verder zijn er zowel boeken in het Engels als in het Nederlands verkrijgbaar.

Maar wat zijn nou de beste managementboeken? Om je te helpen, heb ik hieronder de beste managementboeken op een rij gezet.

Inhoud
#1 De zeven eigenschappen van effectief leiderschap
#2 The art of War
#3 Start with Why
#4 Thinking, fast and slow
#5 The Lean Startup
#6 Good to Great
#7 Think and grow rich
#8 De Ladder
#9 Het 80/20 principe
#10 Invloed – De zes geheimen van het overtuigen
#11 The $100 Startup
#12 Ontdek je sterke punten
#13 Build to last
#14 Getting things done
#15 E-mythe
Wat zijn volgens jou de beste managementboeken?

#1 De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

De eerste editie van ‘The 7 Habits of Highly Effective People’ werd uitgegeven in 1989. Vandaag de dag zijn er meer dan 25 miljoen exemplaren verkocht. Niet voor niets, want dit boek helpt je om je persoonlijke en professionele leven te verbeteren.

In ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ lees je over de zeven gewoonten van effectieve mensen. Deze gewoonten kun je overnemen om leiding te geven aan je persoonlijke en professionele leven. Dit boek helpt je dus niet alleen je leiderschapskwaliteiten te verbeteren, maar ook om beter te leven als mens.

#2 The art of War

Dit boek is wereldwijd één van de meest verkochte managementboeken. In ‘The art of war’ lees je hoe je bepaalde ‘gevechten’ kunt winnen – zonder conflict. Eigenlijk gaat dit boek over strategieën om overleven en problemen te overwinnen, maar de ideeën kun je ook gebruiken in je werkomgeving.

Het boek helpt je om bepaalde conflicten te plannen en vertelt hoe je iets zo effectief mogelijk kunt bereiken, met minimale inspanning. Dit klinkt misschien abstract, maar de ideeën van Sun Tzu kunnen je helpen meer uit je management carrière te halen. Daarom staat dit boek op de tweede plaats van beste managementboeken.

#3 Start with Why

In dit boek maakt Simon Sinek duidelijk dat het draait om de ‘waarom’-vraag. Deze vraagt helpt je om andere mensen te inspireren en in actie te komen. ‘Start with why’ is al jaren een bestseller en één van de beste managementboeken. Het boek is ook vertaald in het Nederlands: ‘Begin met het waarom’.

Als manager kun je je impact enorm vergroten door precies te weten waarom je doet wat je doet. In het boek leer je dat organisaties en leiders die ‘het waarom’ als uitgangspunt nemen, succesvoller, invloedrijker en innovatiever zijn. Ze zijn daarmee een onuitputtelijke bron van inspiratie en motivatie voor medewerkers en klanten.

‘Start with why’ helpt je om beter en authentiek leiding te geven. Het boek zit vol met voorbeelden die je laten zien hoe het werkt. Het geeft je inzichten om vastgeroeste organisaties in beweging te krijgen. Na het lezen van dit boek voel je je ongetwijfeld gemotiveerd om meer op je gevoel te vertrouwen en anderen te inspireren!

#4 Thinking, fast and slow

Dit boek is verplichte kost voor beslissers. De auteur – Daniel Kahneman – is Nobel prijswinnaar in economische wetenschappen. Het heeft onderzoek gedaan naar het nemen van beslissingen en in dit boek deelt hij de belangrijkste inzichten en conclusies.

Na het lezen van dit boek, word je meer bewust over de manier waarop mensen beslissingen nemen. En dat is niet op basis van ratio, want mensen hebben slechts een beperkt beoordelingsvermogen. Je leert meer over je eigen denkfouten en krijgt tips om deze te corrigeren. Mede door de achterliggende theorieën behoort dit boek al jaren tot de beste managementboeken ter wereld.

#5 The Lean Startup

Dit boek geeft je praktische handvatten voor strategische uitdagingen van startende ondernemers. Eirs Ries geeft je een basis voor het starten en ontwikkelen van een ‘startup’.

Een belangrijk onderdeel van zijn aanpak is het zo snel mogelijk vermarkten van een ‘minimal viable product’ (MVP), zodat je snel kunt leren van het gebruik voor klanten. ‘The Lean Startup’ is heel toegankelijk geschreven en veel ondernemers vinden dit één van de beste managementboeken die ze ooit hebben gelezen. Daar sluit ik me bij aan, een aanrader!

#6 Good to Great

Op deze plaats komt ‘Good to Great’, geschreven door Jim Collins. Het is geen typisch managementboek, maar is de moeite waard om tóch eens te lezen. Met dit boek laat Jim je nadenken over de organisatie waar je werkt. Opvallend is in ieder geval het  “busprincipe” – een vorm van leiderschap waar iedereen van kan leren.

Een belangrijke plus van dit boek: het is vlot geschreven dus makkelijk te lezen. Verder geeft het theoretisch model je inzichten die je zowel in het privé leven alsmede zakelijk kan toepassen. Daarnaast zet het je aan het denken over onderwerpen zoals carrière en maatschappelijk doelen. Al met al één van de beste managementboeken, maar wel op de zesde plek.

#7 Think and grow rich

Dit is één van de meest bekende boeken over succes en persoonlijke ontwikkeling. De lessen in dit boek zijn tijdloos, de wetten en regels kun je overal toepassen. Sommige managers en ondernemers lezen dit boek iedere keer opnieuw, als ze iets nieuws willen nemen. ‘Think and grow’ is meer dan 70 miljoen keer verkocht en niet voor niets één van de beste managementboeken die je kunt kopen.

#8 De Ladder

Managementgoeroe is Ben Tiggelaar is vooral bekend geworden van zijn boek ‘Dromen, Durven, Doen‘. En ook met ‘De Ladder’ gooit hij ogen in het lijstje van beste managementboeken. Met dit boek probeert Ben je praktisch te helpen op weg naar persoonlijke- en sociaal-maatschappelijke verbetering.

Het belangrijkste verschil tussen ‘Dromen, Durven, Doen’ en ‘De Ladder’ is de onderste trede van de ladder (support) waardoor en een beter model ontstaat voor persoonlijk leiderschap. Het boek biedt je de beste en meest actuele inzichten uit de veranderpsychologie en is heel toegankelijk geschreven.

#9 Het 80/20 principe

Dit boek staat op de negende plaats van beste managementboeken en laat zien hoe het 80/20-principe is te gebruiken als analyse-instrument voor organisaties en in je persoonlijke leven. Het resultaat: betere beslissingen, minder gedoe en meer effectiviteit.

Of je nou leidinggevende bent of niet: iedereen kan met dit boek zijn voordeel doen. Het helpt je te kiezen, te beslissen en sneller vooruit te komen. Het is praktisch geschreven maar ik vind wel dat Richard Koch voorbij gaat aan andere aspecten om succes te zijn. Desondanks: zeker een waardevol om betere beslissingen te nemen en nieuwe inzichten op te doen!

#10 Invloed – De zes geheimen van het overtuigen

Dit vind ik een interessant en leesbaar boek over tactieken die je toe kunt passen om anderen te overtuigen iets te kopen. Je herkent deze tactieken snel in het dagelijks leven, bijvoorbeeld voor telefonische verkoop. Cialdini maakt daar zelf ook gebruik van door praktische voorbeelden te geven uit zijn persoonlijke leven.

In tegenstelling tot veel andere boeken over de psychologie van het beïnvloeden, is dit boek erg aantrekkelijk en toegankelijk geschreven. Door de combinatie van theorie en praktijk kun je de zes geheimen van het overtuigen snel zelf toepassen. Al en al is dit een aanrader voor marketeers, communicatieprofessionals, leidinggevenden en iedereen die wil weten hoe je andere mensen kunt motiveren om iets te doen. Wat mij betreft een terechte vermelding in de lijst van beste managementboeken!

#11 The $100 Startup

Voordat ik dit boek las, wist ik geen idee wat ik hiervan moest denken. Door de bijzondere titel vroeg ik me af wat dit boek mij nou belooft. Maar het werd me al snel duidelijk. Dit Engelstalige boek van Chris Guillebeau helpt je om de stap te zetten om voor jezelf te beginnen.

Het zit vol praktische tips en inspirerende verhalen van succesvolle ondernemers die een bedrijf zijn gestart met 100 dollar. Doel is het creëren van je eigen vrijheid met behoud van salaris. In feite hoef je maar drie zaken te doen:

  1. Bepaal wat je goed kunt en leuk vindt om te doen.
  2. Zoek daar klanten voor.
  3. Vind een manier om betaald te worden.

Hierdoor denk je misschien dat dit boek alleen interessant is voor (aspirant) ondernemers, maar het gaat ook over leidinggeven – aan jezelf en aan anderen. Al met al een mooi boek voor managers met de wens om een eigen bedrijf te starten.

#12 Ontdek je sterke punten

Veel mensen hebben de neiging om hun zwakke punten te verbeteren of compenseren. Met dit boek leer je dat je je beter kunt focussen op de ontwikkeling van je sterke punten. Het is een inspirerend boek en zet je aan tot actie. Daarnaast kun je online een StrengthsFinder test doen om je sterke punten te ontdekken.

Zelf heb ik veel aan de test gehad maar ik had ook de luxe om samen te werken met een StrenghtFinder coach. Daardoor ben ik me meer bewust geworden van mijn sterke punten, zowel in mijn persoonlijk als professionele leven. Dit boek is echt een aanrader voor iedereen die zichzelf verder wil ontwikkelen. Wat mij betreft een onmisbaar boek in een overzicht van beste managementboeken.

#13 Build to last

Dit boek staat al tijden in allerlei lijsten van beste managementboeken. Het onderwerp is de vraag: hoe zorg je ervoor dat je organisatie blijft voortbestaan?

In dit boek laten de auteurs zien dat het veranderen van perspectief de belangrijkste factor is voor het bouwen van een solide, langlevende onderneming. ‘Built to last’ is een ommekeer in het denken die niet vraagt om een briljant product of charismatisch leiderschap, maar om organisatorisch visionair te zijn en daadkrachtig te bouwen aan de organisatie.

#14 Getting things done

Ik heb me afgevraagd of ik dit boek in de lijst van beste managementboeken moest zetten, omdat Gettings Things Done inmiddels zo ongelofelijk bekend is. Maar misschien is dat juist wel dé reden waarom dit boek in dit rijtje thuishoort.

Met behulp van dit boek kun je gedachten systematisch verwerken, zodat ze niet langer in he hoofd blijven. Je krijgt veel meer rust in je hoofd en wordt een stuk productiever. Het resultaat is dat je meer tijd krijgt voor het uitvoeren van je taken. Ook als je niet van plan bent de Gettings Things Done methode helemaal toe te passen, heeft dit boek je veel nuttige tips. Verder is het vlot geschreven en voor iedereen toepasbaar.

#15 E-mythe

Veel mensen beginnen aan een bedrijf omdat ze ergens goed zijn. Anders gezegd: ze werken heel hard in hun bedrijf, maar niet aan hun bedrijf. Daardoor voelen ze zich vroeg of laat vastzitten aan hun bedrijf, terwijl dat nooit de bedoeling is geweest.

Toen ik dit boek had had gelezen vond ik het best confronterend. Ik vond het eyeopener omdat ik alleen maar harder kon werken als ik meer wilde bereiken. Maar dat is een doodlopende weg.

Het boek leest weliswaar een beetje ‘Amerikaans’ maar is geeft je een nuchtere kijk op ondernemen en is vlot geschreven. Daarnaast leer je hoe je op een andere manier leiding kunt geven aan je (professionele) leven.

Wat zijn volgens jou de beste managementboeken?

Ik ben erg benieuwd wat je van deze lijst vindt: wat is volgens jou het beste managementboek? Heb je een boek gelezen dat hier niet mag ontbreken? Of vind je misschien dat er een boek tussenstaat dat je helemaal niet zo geweldig vindt? Laat het me weten door een reactie onder dit artikel. Alvast bedankt!

Waarschijnlijk vind je dit ook interessant:

  • De beste marketingboeken voor 2020
  • Zeven boeken over digitale transformatie
  • De top-7 beste boeken over startups
  • Top tien boeken over content marketing
  • Top tien boeken over online marketing
  • Top vijf marketingboeken
  • Dit zijn de beste boeken over Instagram

Photo by Christin Hume on Unsplash

About Jos Veldwijk

Ik werk als international marketing manager in B2B en ik blog graag over trends, strategie en innovatie in marketing.

Primary Sidebar

Zoeken op deze site

Wat is VeldMerk?

VeldMerk is een personal blog over marketing, strategie en trends in B2B, zoals content marketing, social selling, seo, branding en leadgeneratie.

Blog Topics

  • Account Based Marketing (2)
  • Boeken (8)
  • Branding (4)
  • Case Studies (18)
  • Content Marketing (61)
  • E-commerce (6)
  • Email Marketing (4)
  • Inbound Marketing (4)
  • Leadgeneratie (12)
  • LinkedIn (23)
  • Marketing Trends (40)
  • Podcasts (2)
  • SEO (6)
  • Social Media (164)
  • Social Selling (4)
  • Strategie (74)
  • Thought Leadership (3)
  • Tools (8)
  • Webinars (3)
  • WordPress hosting (1)
  • Zakelijk bloggen (11)

Nieuwe tips, tricks & inspiratie?

Copyright 2010-2020 Jos Veldwijk | Privacy beleid | Affiliate disclaimer