Wat zijn de beste marketingboeken voor 2020? Misschien ben je ondernemer, marketingmanager, coach, directeur of volg je een HBO opleiding communicatie of commerciële economie. In ieder geval vind je hieronder de acht beste marketingboeken die je moet lezen!
Top-8 beste marketingboeken voor 2020
#1 The Positive Sum Game
Dit boek was genomineerd voor de PIM Marketing Literatuur Prijs 2019 en vind ik het beste marketingboek voor dit nieuwe jaar.
De auteurs vinden dat de wereld flink is veranderd door technologie, duurzaamheid en oog voor menselijkheid. Bedrijven worden socialer, non-profit organisaties ondernemender. Niet omdat ze willen, maar omdat ze moeten.
Ann Maes en Herman Toch stellen daarom dat “better for me” + “better for the world” samen moeten gaan: ik kan winnen en wij kunnen winnen op hetzelfde moment. Door te kiezen voor ‘allebei’ wordt de taart groter.
The Positive Sum Game tekent het nieuwe speelveld waarop merken, bedrijven en organisaties actief zijn en hun eigen plek moeten vinden. De auteurs laten goed zien wat de kern is van het nieuwe Purpose-gedreven succes. Aan de hand van 7 principes leer je zelf The Positive Sum Game spelen. Dit boek is als het ware een gids voor iedereen die maatschappijgericht wil ondernemen. Wat mij betreft het beste marketingboek voor 2020!
Het boek bestaat uit drie delen:
- A Batttle of Systems: over transities, systemen en nieuwe ruimte die ontstaat
- Navigeren in een gemaakte ruimte vol strijd: jouw impact en waardemodel in een nieuwe wereld
- The Positive Sum Game: hoe je maatschappij-opbouwend kunt ondernemen op basis van 7 principes
#2 Basisboek Online Marketing
Online marketeers lopen vaak in twee valkuilen: ze springen in elke nieuwe hype of ze geloven dat online marketing fundamenteel anders is dan ’traditionele’ marketing. Dat is onzin, want marketing draait altijd om het zo goed mogelijk inspelen op de behoefte van afnemers. Daarnaast is het doel niet anders: het creëren van duurzaam concurrentievoordeel.
In dit boek laten Marjolein en Berend zien waar online marketing werkelijk om draait. Ze slaan daarbij een brug tussen de traditionele marketingtheorie en online marketing. Dat is iets wat je in andere populaire online marketingboeken zelden ziet.
Wat mij betreft hoort ‘Basisboek Online Marketing‘ zeker in de lijst van beste marketingboeken voor 2020!
#3 The Business of Platforms
Bijna alle bedrijven die de afgelopen twintig jaar succesvol zijn geworden, maken gebruik van het platformmodel. Denk maar aan AirBnB, Amazon en Apple. Maar in dit boek vind je er nog veel meer. Al deze bedrijven doen één ding fundamenteel anders dan traditionele bedrijven: ze produceren niets zelf (of zo weinig mogelijk). In plaats daarvan koppelen ze producenten en afnemers slim aan elkaar en houden ze de waardeketen zo kort mogelijk.
Vergeleken met andere onderwerpen heeft de platformeconomie de afgelopen jaren te weinig serieuze aandacht gekregen. Maar waarom zou je dit boek dan lezen?
In de eerste plaats omdat de auteurs van ‘The Business of Platforms‘ het onderwerp grondig hebben onderzocht. Daarnaast delen ze in dit boek veel relevante lessen uit dit onderzoek. Verder laten ze ook zien hoe het NIET moet. Een aanrader voor iedere senior marketingprofessional die invloed heeft op de bedrijfsstrategie.
‘The Business of Platforms‘ staat daarom op de 3e plek van beste marketingboeken voor 2020!
#4 Smart Business
Op de 4e plek van beste marketingboeken staat ‘Smart Business‘. Ook hierin staat het platformmodel centraal. Het is dan ook het meest succesvolle businessmodel in het digitale tijdperk (tot nu toe). In dit boek gaat Ming Zeng, jarenlang op hoog niveau werkzaam bij Alibaba, op zoek naar de belangrijkste succesfactoren.
Ming laat zien hoe Alibaba haar missie helemaal waarmaakt. Verder staat het vol met verhalen over de enorme uitdagingen van het bedrijf, zoals een ontbrekend werkzaam betaalsysteem en een onbetrouwbare logistiek in China. Niet echt fijne vertrekpunten voor een pure onlinespeler, maar sterke offline spelers waren er gewoon niet. Het succes van Alibaba laat ook zien dat de wet van de remmende voorsprong in Europe nog keihard werkt.
Is er verder nog iets over dit boek te vertellen? Ja: het is enorm inspirerend, heeft een heldere opbouw en er is een goede balans tussen theorie en praktijk.
#5 Worlds of Wonder
Dit boek staat op de 5e plek van beste marketingboeken voor 2020. Het begint met een persoonlijk verhaal en wordt vervolgd met een sterke uitleg van de principes voor mond-tot-mond reclame (gebaseerd op Campbells hero’s journey).
De auteurs gaan heel diep in op één aspect van marketing: ‘experiencemarketing’. Ze verwachten namelijk dat klantervaringen nog veel belangrijker gaan worden.
‘Worlds of Wonder‘ is mooi vormgegeven, inhoudelijk sterk en voorzien van actuele praktijkvoorbeelden. Het is in het Engels geschreven en voorzien van een degelijk, stapsgewijs praktijkplan. Een echte aanrader!
#6 Het einde van de concurrentie?
Met dit boek heeft Cor Molenaar een prima boek afgeleverd, voorzien van een uitgebreide lijst bronnen. Hij probeert met dit boek antwoord te geven of de platformeconomie iets voor jouw bedrijf is. En hoe je daarop onderscheidend kunt zijn.
De schrijfstijl is wat houterig, maar hij slaat een mooie brug tussen de digitale en de fysieke wereld. Verder legt hij een verband tussen oude en nieuwe verdienmodellen.
De inhoud van het boek bestaat uit:
- Inleiding
- De ontwikkeling van de netwerkeconomie, kansen en bedreigingen
- De nieuwe marktomstandigheden
- Van supplychain naar netwerk
- Netwerken worden de concurrentie
- Technologie als basis voor nieuwe concurrentieverhoudingen
- Het gaat om klanten, niet om producten: een visieverandering
- Nieuwe marketing- en concurrentieprincipes door de adoptie van de technologie
- Naar de toekomst toe, aanhaken of verdwijnen?
#7 More from less
Op de 7e plek van beste marketingboeken voor 2020: ‘More from less’.
De auteur is hoogleraar bij het beroemde MIT en komt met een optimistisch verhaal: dankzij de technologische vooruitgang produceren we steeds minder. Dat biedt hoop voor de mensheid. En voor marketeers, want we kunnen ons best schuldig voelen door onze bijdrage aan het consumentisme.
Het boek is Engelstalig, maar dat mag de pret niet drukken. Want ‘More from less‘ staat vol met interessante feiten voor een hoopvolle toekomst. Hier wordt je blij van!
#8 Retail. De digitale hysterie voorbij
En dan dit boek, op de 8e plek van beste marketingboeken voor 2020. Niet zomaar een boek, maar de winnaar van de PIM Marketing literatuurprijs 2019. En niet alleen bedoeld voor marketeers in retail: de auteur wil ook merkfabrikanten en dienstverleners verder laten kijken dat de digitale hype.
Met dit boek introduceert Van Ossel een nieuwe concept: “Optichannel Retail”. Dat is een soort uitgeklede, pragmatische variant van omnichannel. Hij vindt namelijk dat we te ver zijn doorgeschoten in het overal verwennen en dienen van de klant. Dat leidt vaak tot stress bij klanten (paradox of choice) en je verdienmodel komt onder druk. In plaats daarvan is het goed om een aantal keuzes te maken.
Verder bevat het boek een praktisch uitgedacht stappenplan en is het ontzettend vlot geschreven!