Über, Airbnb, Spotify, Alibaba… startups spreken tot onze verbeelding. Deze bedrijven zijn allemaal klein begonnen maar in korte tijd enorm gegroeid.
Wat is het geheim van startups? Waarom kunnen ze zo snel zo groot worden?
In boeken over startups kun je niet alleen lezen waarom deze bedrijven zo succesvol zijn, maar ook waar het misgaat. Daarnaast is het super interessant om te lezen over de achtergrond van de ondernemers.
De opkomst van startups heeft mijn kijk op ondernemen en marketing in ieder geval radicaal veranderd. Daarom vind je hieronder de meest inspirerende startupboeken die je absoluut moet lezen!
Top zeven beste boeken over startups
#1 De Ondernemersmythe – Michael Gerber
Dit boek vind ik één van de beste boeken over startups. De auteur laat je zien dat de meeste ondernemers IN hun bedrijf werken, en niet AAN hun bedrijf. Ze houden zich bezig met dagelijkse werkzaamheden zonder strategisch na te denken over de toekomst van hun bedrijf. Het is een mythe dat iedereen die goed is in zijn werk, ook een goede ondernemer zou zijn.
Michael Gerber onderbouwt zijn visie aan de hand van praktijkbeelden hoe elke nieuwe bedrijven verschillende fasen doorloopt. Na het lezen van dit boek weet je hoe je een bedrijf écht kun laten groeien. Dat maakt dit boek een aanrader voor iedere ondernemer die serieus wil groeien.
#2 De Lean Start-up – Eric Ries
Wat veel mensen zich niet realiseren: de meeste startups mislukken. Maar die mislukkingen zijn wel te voorkomen. Met dit boek leer je een business aanpak die over de hele wereld wordt toegepast. De Lean Startup gaat over leren wat je klant écht willen.
Er zijn twee dingen die ik dankzij dit boek nooit meer zal vergeten: de waarde van een MVP en het valideren van je business idee. Ondanks de wat droge start, vind ik dit een must-read voor iedere ondernemer.
#3 Werkweek van 4 uur – Timothy Ferriss
Tja, wie wil dat nou niet: een werkweek van 4 uur? Ik ben opgegroeid met het idee dat je van 9 tot 5 hoort te werken, of op zijn minst hard (dus veel) moet werken. Misschien herken je dat wel. Hoe dan ook, het is een vreemde overtuiging. In dit boek laat Tim Ferriss je zien hoe hij een bedrijf opbouwen waarbij hij de opbrengst loskoppelde van tijd, zodat hij meer tijd overhield om te leven in plaats van te werken. Als dat idee je aanspreekt, weet je waarom ik dit één van de beste boeken over startups vindt.
#4 Startup communities – Brad Feld
Startups schieten als paddestoelen uit de grond. Tenminste, zo lijkt het. Maar Startups ontstaan niet vanzelf. Ze groeien in een ecosysteem met het juiste klimaat voor ondernemerschap en innovatie. Zoiets wordt niet van boven opgelegd, maar ontstaat door initiatieven van lokale ondernemers. Dat is de kern van het boek ‘Startup communities‘, van Brad Feld.
In zijn boek schrijft Feld over de ‘Boulder’ Thesis, een blauwdruk voor het bouwen van een Startup Community. Zijn concept bestaat uit vier kenmerken:
- De Startup Community wordt geleid door ondernemers. Mensen die een bedrijf starten moeten hun tijd en energie ook investeren om anderen te helpen met de lanceren van hun bedrijf.
- Lange termijn commitment. Het bouwen aan een startup community is (net als ondernemerschap) niet iets voor mensen die tijdelijk ergens voor gaan, totdat ze iets anders tegenkomen wat ze dan leuker vinden. Ik kom nog te vaak praatgroepjes tegen waarbij mensen tijdelijk met dit onderwerp bezig zijn, bijvoorbeeld vanuit hun baan.
- De Startup Community biedt terugkerende evenementen die interessant zijn voor alle ondernemers. Je kunt daarbij denken aan Hackathons, Startup Weekend en andere evenementen die een Startup Community actief houden.
- De Statup Community is toegankelijk voor iedereen die zich aan wil sluiten. Hoe groter de community, hoe meer ideeën, talenten en potentieel succes.
#5 The $100 Startup
Dit boek inspireert je om op een andere manier naar werken en ondernemen te kijken. In de basis komt het neer op schaalbaarheid: kun je jouw activiteiten ook op andere manieren verkopen? Stel, je bent een coach. Dan kun je niet alleen individuele mensen coachen, maar ook groepen. Dat niet alleen: je kunt een boek uitgeven over je werkveld, je kunt online trainingen aanbieden en je kunt je laten inhuren als spreker. Het boek staat vol met realistische voorbeelden en berekeningen waardoor je ineens veel meer potentieel ziet.
#6 Born to Build – Jim Clifton
Je krijgt regelmatig de vraag wat voor werk je doet, of waar je werkt. Maar ze vragen nooit wat je aan het bouwen bent. Als je zo’n vraag zou stellen, zou je een heel ander antwoord krijgen. Dan bouw je aan een milieuvriendelijke wereld, een beter onderwijssysteem, een innovatief ondernemersklimaat – noem maar op.
Dit boek gaat verder dan het traditionele ondernemersdenken: het geeft een unieke psychologische kijk op ondernemerschap. Het zorgt ervoor dat ondernemers nadenken over zichzelf, hun drijfveren en welke impact ze kunnen maken. Erg waardevol is ook het zelf-onderzoek dat je in dit boek kunt vinden.
#7 The Long Tail – Chris Anderson
Als je ondernemer bent, heb je al snel de neiging om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Dit boek laat zien dat dit een verkeerde gedachte gedachte is. Het kan je op termijn veel meer opleveren door je juist te richten op een kleine groep van mogelijke klanten (niche). Je hebt dan minder concurrentie en mensen zijn vaak bereid om veel meer te betalen voor een schaars (niche) product. De tips uit dit boek zorgt ervoor dat je veel gerichter gaat ondernemen en daarom vind ik het één van de beste boeken over startups!