De afgelopen jaren is er veel veranderd op het gebied van communicatie. En het lijkt wel of trends elkaar steeds sneller opvolgen. Maar welke communicatietrends kun je verwachten voor 2020?
PR consultant Michelle Garrett vroeg het aan 20 bekende communicatie experts.
De belangrijkste inzichten vind je in dit artikel.
Acht communicatietrends voor 2020
Trend #1 Storytelling 2.0
Volgens Ian Cleary, oprichter van RazorSocial, wordt het steeds belangrijker dat merken in staat zijn om hun eigen verhaal te maken. De belangrijkste reden is de manier waarop sociale media zijn veranderd. Een paar jaar geleden kon je doelgroepen nog makkelijk bereiken met een mooie post.
Tegenwoordig gaat dat een stuk moeilijker. Dat betekent dat je meer moeite moet doen om je doelgroep echt te ‘raken’ met een goed verhaal. Dat verhaal moet je doelgroep aanleiding geven om te delen, erop te reageren en het verder te vertellen. Zelf noem ik dit ‘storytelling 2.0″ en is wat mij betreft één van de belangrijkste communicatietrends voor 2020.
Trend #2 Influencers worden nog belangrijker
Het wordt steeds belangrijker dat merken zich gedragen als journalist. Dat betekent dat ze nog beter na moeten denken hoe ze de aandacht van hun publiek moeten krijgen.
Denk maar aan een krant of een nieuwssite. Een krantenkop of nieuwstitel moet de aandacht van de doelgroep trekken. Vaak gaat het dan om uitspraken van bekende mensen (influencers). Dat kan een politicus zijn, een voorzitter van een belangengroep, een professor, noem maar op…

Trend #3 Focus op de totale klantcommunicatie
Een groot publiek bereiken is tegenwoordig heel makkelijk – en moeilijk tegelijkertijd. Eén tweet, één video, één blog post kan tienduizenden tot miljoenen mensen bereiken. Maar daarmee heb je nog geen grip op de klantrelatie. En dus staat de ROI ter discussie.
Focus op de klantrelatie gaat nog belangrijker worden. Alle communicatiemomenten met klanten doen er toe. Vanaf de eerste advertentie, het eerste klantcontact tot het leveren van klantenservice.
Trend #4 Van kwantiteit naar kwaliteit
Een nadeel van alle digitale media is de focus op clicks en statistieken. De komende jaren zal de aandacht steeds meer verschuiven van kwantiteit naar kwaliteit. Het gaat erom of je jouw publiek echt begrijpt en in staat bent om een waardevolle relatie op te bouwen. Dat gaat een stap verder dan het bijhouden van allerlei statistieken.
Trend #5 Niets nieuws meer
Een nieuw product of dienst lanceren en de enige aanbieder zijn… we gaan het steeds minder zien. Alles en iedereen wordt razendsnel gekopieerd, alles wordt één grote rode oceaan met concurrenten die hetzelfde bieden. Er is niets nieuws meer.
Wat betekent dat voor communicatie? Focus op één aspect in je marketing en daar maximale aandacht op vestigen.
Trend #6 Meer samenwerking
Door alle prikkels en kanalen wordt het steeds lastiger om je doelgroep te bereiken. Om gehoord of gezien te worden, moeten bedrijven meer gaan samenwerken. Samenwerken met leveranciers, afnemers, klanten, medewerkers. Door samen te werken, creëer je meer impact.
Trend #7 Creativiteit komt terug
In marketing en communicatie is veel aandacht geweest voor data en analyse. Soms zijn we daarin doorgeslagen en doen we te weinig met creativiteit en verbeelding. En dat wordt belangrijker voor bedrijven, om zich te kunnen onderscheiden en op te vallen in al het mediageweld van vandaag en morgen.
Trend #8 Employer branding
De laatste uit dit overzicht van communicatietrends voor 2020 is employer branding.
In alle sectoren zullen we zien dat talent steeds schaars wordt en vacatures langer openstaan. Logisch dat steeds meer bedrijven aandacht hebben voor employer branding. Dit wordt een steeds belangrijker onderdeel in corporate communicatie.
Naast deze communicatietrends voor 2020 heb ik het nog niet gehad over het gebruik van nieuwe technologie zoals virtual reality en artificial intelligence. De mogelijkheden hiervan volgen elkaar in rap tempo op.
Het belangrijkste advies is echter niet om in te spelen op te laatste hypes. In plaats daarvan doen er verstandig aan om bewuste keuzes te maken in hun communicatiestrategie – en daar vol voor te gaan. Investeren in een sterk merk zou de basis moeten zijn, het wordt belangrijker om niet in te gaan op de verleiding van korte termijn denken.