Iedere zichzelf respecterende marketeer doet tegenwoordig iets met Social Media. Er worden accounts beheerd op LinkedIn, Twitter, Facebook, YouTube en Google Plus. Foto’s en video’s worden gedeeld dat het een lieve lust is. Seminars, trainingen, events en cursussen worden gevolgd. Om uiteindelijk de belangrijke interactie te zoeken met evenzo belangrijke doelgroepen.
Conversation management. The holy grail.
Maar hoe zinvol is dat eigenlijk?
Want de gemiddelde marketeer heeft niets te zoeken op Social Media.
Social Media is voor niet-marketeers
De marketing- of communicatieprofessional zoals we die kennen is (nog steeds en vooral) verantwoordelijk voor (e)mailings, het up-to-date houden van de website en intranet, leadgeneratie, het bedenken, uitvoeren en evalueren van campagnes, de organisatie rondom beurzen en het aanleveren van folders en brochures bij Sales. Kortom: alles wat sinds jaar en dag bij marketing en communicatie ligt. Alleen… direct, persoonlijk contact met (potentiële) klanten en stakeholders is nooit aan de orde geweest. Dus waarom zou dat nu ineens wél moeten? Het is juist logischer dat Social Media vooral door niet-marketeers wordt gebruikt.
Denk aan bekende gezichten…
Verkopers, accountmanagers en relatiebeheerders zijn van oudsher het gezicht van de organisatie. Dit zijn de mensen die bij klanten over de vloer komen. De mensen die netwerken op beurzen en borrels. De mensen die bellen om of te vragen of ze even langs kunnen komen (omdat ze toevallig in de buurt zijn). Kortom, de mensen van Sales zijn de mensen met bekende gezichten. Het is daarom erg belangrijk dat vooral zij actief zijn op Social Media. Want waarom zou een (potentiële) klant gaan communiceren met een ‘markt manager’ of een ‘communicatie manager’ die hij hooguit één keer per jaar ziet? Zou u het zelf doen?
Mensen die klanten kunnen helpen…
Er is nog een categorie mensen die wél wat te zoeken heeft op Social Media. Of beter gezegd: die iets kunnen bieden. Dit zijn de mensen die klanten helpen zodra ze klant zijn. Precies, dan gaat het over de mensen van servicegerichte afdelingen. Dit zijn veelal de mensen met kennis van zaken. De mensen die producten van binnen en buiten kennen. De mensen die soms vakidioot worden genoemd. De mensen die weten hoe ze problemen op kunnen lossen. Dit zijn mensen die waarde toe kunnen voegen op Social Media. Bijvoorbeeld door vragen te stellen en uitleg te geven.
…en natuurlijk de kapitein op het schip
Tenslotte de directeur, de CEO, de ondernemer, de managing director, de roerganger – kortom iedere leider van een organisatie heeft veel potentieel op Social Media. Waarom? Dit is de persoon met een visie op de toekomst. De persoon die trends en ontwikkelingen kan duiden. De persoon met een duidelijke mening over de gang van zaken. De persoon met duurzame relaties buiten de organisatie. De persoon die de organisatiecultuur kent en deze kan veranderen. De persoon die precies weet wat het bestaansrecht van zijn organisatie is. En misschien wel de persoon die de eerste steen heeft gelegd of de eerste medewerkers heeft aangenomen. Kortom, juist de kapitein zou Social Media moeten gebruiken om zijn schip door digitale wateren te loodsen.
Moeten deze kapiteins zich dan een slag in de rondte twitteren? Old boys netwerken opzoeken via LinkedIn? Hip doen op Facebook of YouTube? Het is allemaal mogelijk – maar waar het eigenlijk om gaat, zijn nieuwe vaardigheden. Kunnen ze omgaan met nieuwe media? Kunnen ze (af en toe) mooie content creëren – zoals een inspirerende presentatie of een visionaire column? Kunnen ze de organisatie(structuur) aanpassen en inspelen op technologische ontwikkelingen?
Een goede marketeer werkt ‘low profile’
Zeker, een beetje marketeer begrijpt de impact van Social Media en beschikt over voldoende kennis en ervaring. En ja, voor de marketeer met lef ligt een boeiende, uitdagende en belangrijke toekomst in het verschiet. Alleen niet door zélf en als énige van alles met Social Media te doen. Het is beter de interactie aan anderen overlaten. In plaats daarvan kan de marketeer waarde toevoegen door te luisteren, te onderwijzen, te inspireren, te faciliteren, te mobiliseren, te analyseren en te interpreteren. Dit is ongelofelijk belangrijk om organisaties duurzaam te helpen met de adoptie en integratie van Social Media. En dat gebeurt vooral achter de schermen.
Wil je weten hoe ik je hiermee kan helpen? Neem dan even contact op.
Helemaal mee eens Jos, het is precies de wijziging die wij in de marketing bij MCB meemaken: van extern naar intern. Overigens vind ik dat marketeers zelf ook moeten ‘rondneuzen’ op de verschillende media, maar dat doet geen afbreuk aan je verhaal. Ik heb dit blogje ooit over onze verschuiving in marketingfocus geschreven:
http://www.marketingfacts.nl/berichten/waarom-marketeers-zich-meer-naar-binnen-moeten-richten/
Bedankt voor je reactie, mooi stuk op Marketingfacts ook. Tja, die klassieke rol van gatekeeper bij marcom professionals… Komt voort uit angst en behoefte aan controle. Al dan niet vanuit de directie. Men is bang dat collega’s het verprutsen op Social Media. Koudwatervrees. Begrijpbaar, maar vooral een gemiste kans.
Ik kwam je blog tegen in een RT, maar ik ben het niet met je eens. Een communicatie professional heeft juist wel wat te zoeken op social media, en ik bedoel hiermee natuurlijk niet als privé persoon maar uit naam van het bedrijf waarvoor hij werkt. Waarom? Je kan je boodschap niet breed genoeg dragen. Uiteraard zijn er wel een aantal randvoorwaarden als blijf relevant, verzorg geen overlast etc. Overigens als je je niet aan die randvoorwaarden houdt wordt je vanzelf afgestraft. Je volgens verliezen interessen en haken af.
Dag Erwin, bedankt voor je reactie.
Mijn ervaring is dat persoonlijke, online communicatie door niet-marketeers een stuk relevanter is. Corporate taalgebruik is niet relevant.
Marketing- en communicatieprofessionals spelen een essentiële rol, maar volgens mij vooral binnen een organisatie en in veel mindere mate op Social Media.
Het ligt ietwat genuanceerder als een marketeer zich niet als zodanig gedraagt.
Scott Stratten heeft m.b.t. dit thema een mooie term bedacht: UnMarketing.