Nu 2020 achter ons ligt, is het tijd om te kijken naar de digital marketing trends voor 2021. Liana Technologies heeft daarvoor een infographic gemaakt, met daarin de belangrijkste digital marketing trends voor het nieuwe jaar.
#1 Brand accountability
Van merken wordt steeds meer verwacht dat ze maatschappelijke verantwoordelijkheid laten zien. Bijvoorbeeld door meer transparant te zijn en duidelijk te maken waarvoor ze staan. “Purpose” is niet voor niets een razend actueel onderwerp geworden. Bedrijven die daar niets of te weinig mee doen, zoals Facebook, staan steeds meer onder druk. Bedrijven die dat wél doen, zoals Nike, versterken daarmee hun waarde, omdat dit in de maatschappij steeds meer wordt verwacht.
#2 Influencer marketing
Influencers hebben steeds meer invloed via online media. In de politiek is Trump natuurlijk een bekend voorbeeld. Maar ook bij bedrijven wordt influencer marketing steeds meer toegepast. Dat geldt niet alleen voor B2C, maar ook in B2B. Dat zal je niet verbazen, want mensen beïnvloeden mensen, in welke markt je ook actief bent.
Influencer marketing kan zeer effectief zijn, zo weet ik ook uit eigen ervaring. Bijkomend voordeel: het vraagt meestal geen grote investering. Dat wordt extra duidelijk als je weet dat influencers met een relatief kleine groep volgers, meer interactie met hun publiek hebben.
#3 Video content
Video staat al jaren in allerlei top-zoveel lijstjes en ontbreekt ook nu niet. Sterker nog: zonder video bereik je gewoon minder mensen: een post zonder video krijgt 92% minder traffic dan een post mét video. Bedrijven die nog niet in video content investeren, zullen steeds meer moeite hebben om hun doelgroepen online te bereiken.
#4 Hyper automation
Ervaren marketeers weten waarom marketing automation belangrijk is. Uit onderzoek blijkt dat 68% van de marketeers gelooft dat marketing technologie een positieve impact heeft op hun werk. Onderzoeksbureau Gartner stelt zelfs dat “Hyper automation” onvermijdbaar is: bedrijven zullen zoveel mogelijk marketing, sales en IT processen willen automatiseren. En dat kan ook, door middel van Artificial Intelligence en Machine Learning.
#5 Visuele data
De omarming van het internet ging gepaard met een eindeloze stroom aan nieuwe data. Met hulp van deze data kunnen bedrijven beslissingen nemen en processen automatiseren.
Maar datastromen beperken zich niet alleen tot het internet. Allerlei machines en apparaten worden slimmer, en genereren nieuwe data.
Met al die gegevens is het wel prettig om data te kunnen visualiseren, want niet alle data is relevant en “een plaatje zegt meer dan duizend woorden”. Dat betekent o.a. er steeds meer vraag is naar specialisten op het gebied van technologische kennisgebieden zoals machine learning.
#6 Privacy en veiligheid
De data-honger bij bedrijven heeft ook als effect dat meer gebruikers wantrouwiger worden: ze willen meer zekerheid en transparantie over het gebruik van de data die zij verstrekken. Internet privacy en veiligheid worden daarom nog belangrijker.
#7 Werken op afstand
Door de Corona pandemie heeft werken-op-afstand een enorme vlucht genomen. Waar veel startups al op die manier werkten, geldt dat nu ook voor grote organisaties. Persoonlijk verwacht ik wel een kleine tegenbeweging, omdat mensen toch sociaal zijn ingesteld en persoonlijke ontmoetingen belangrijk vinden. Desondanks hebben nu veel mensen de voordelen van ‘remote werken’ ervaren, omdat ze minder reizen en dus meer tijd overhouden. Uit onderzoek blijkt dat 82% van de mensen die op afstand werken, niet terug willen naar de oorspronkelijke werktijden op kantoor.
#8 Hybride events
De evenementen industrie is natuurlijk hard geraakt door Covid-19. Vaak zijn events zijn in 2020 cancelled of verplaatst naar 2021. Maar er zijn ook events die volledig ‘online’ zijn gegaan. Veel mensen hebben daar nu ervaring mee, zowel aan de kant van productie en organisatie, als aan kant van deelnemers. Voor de toekomst wordt verwacht dat we meer hybride events zullen zien, waarbij offline en online ervaringen worden gecombineerd. Die trend zal bij bedrijven zichtbaar zijn in de vorm van klantevents en andersoortige events zoals hackatons.
#9 User generated content
In 2006 kreeg TIME Magazine meer bekendheid door “You” als “Person of the Year” uit te roepen. Het is achteraf een belangrijk signaal gebleken voor de opkomst van User Generated Content (UGC): advertenties met UGC scoren inmiddels 400% beter dan bedrijven zonder UGC. Naar verwachting zal UGC belangrijker worden dan “branded content” en dat is zeker iets waar bedrijven nu op in moeten spelen. Dat betekent dat het nog belangrijker wordt om te investeren in de binding met klanten.
#10 E-commerce
Hoe kan het ook anders: e-commerce mag niet ontbreken in een lijst van digital marketing trends voor 2021. De groei van e-commerce gaat onverminderd door, en de trend is versneld door de pandemie. Denk maar eens aan al die mensen die nu (meer) ervaring hebben met online bestellen. Dat zal ook een extra effect hebben in B2B, waardoor bedrijven hun business model goed onder de loep moeten houden en tijdig moeten anticiperen op nieuwe klantverwachtingen.