Een eigen podcast maken? Niet zo lang geleden hadden mensen je vreemd aangekeken. Maar podcasts zijn enorm populair geworden: volgens Emerce luisteren inmiddels 2,2 miljoen Nederlanders naar podcasts. Met een maandelijks bereik van meer dan 13 procent zijn vooral hoogopgeleide jongeren en young professionals verantwoordelijk voor de populariteit van de podcast, zo blijkt uit het onderzoek van MeMo.
De luistercijfers maken podcasts ook interessant voor bedrijven, zegt Jaap van Zessen (AD.nl). Maar wat is een podcast eigenlijk? Is een eigen podcast maken ook voor jou interessant? En hoe lanceer je je eigen podcast?
Wat is een podcast?
Wikipedia omschrijft een podcast als volgt:
een audiouitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden door middel van webfeeds. Dankzij de introductie van draagbare mp3-spelers zoals de iPod was deze vorm van uitzenden snel populair onder radioamateurs. De term podcast is dan ook een samentrekking van iPod en broadcast (Engels voor ‘uitzenden’).
Een podcast is dus een soort on demand radioprogramma. Het is als audiobestand te vinden op internet en je kunt het op je computer of smartphone beluisteren waar en wanneer je maar wilt, bijvoorbeeld tijdens het afwassen of in de sportschool.
Podcasts verschijnen bijna altijd in een serievorm, bijvoorbeeld wekelijks. Nieuwe afleveringen (episodes) worden dan automatisch opgehaald.
Geschiedenis van de podcast
Podcasts bestaan al heel lang. In 1997 beschreef ene Dave Winer een manier om in RSS feeds te verwijzen naar mediabestanden. Podcasts werden populair door sneller internet, draagbare mp3-spelers en apps voor mediaspelers en mobiele telefoons. De term ‘podcasten’ kreeg in 2004 bekendheid toen een journalist de nieuwe uitzendtechniek beschreef.
In Nederland ontwikkelde het podcasten zich snel, maar het is (nog) niet zo populair als in Amerika.
Geld verdienen met podcasts
De meeste podcast zijn gratis te beluisteren. Voor sommige podcast makers is het liefdewerk oud papier, maar anderen weten er geld mee te verdienen. Bijvoorbeeld door sponsoring, donaties of reclame.
In de Verenigde Staten zijn er veel bedrijven die geld verdienen aan advertenties op podcasts. Volgens dit artikel van Bloomberg is de advertentiemarkt aan het einde van dit decennium goed voor 500 miljoen dollar.

Vergeleken met artikelen hebben podcasts als voordeel dat de band met het publiek sterker is. Mensen luisteren doelbewust, en reageren veel meer op een podcast, dus de betrokkenheid is groter. Dat maakt van podcasts een interessant advertentiekanaal, maar het bereik zal voldoende groot moeten zijn om adverteerders aan te trekken.
Verschillende soorten podcasts
Iedereen kan een eigen podcast maken en daarom zijn er verschillende soorten podcasts. Sommige podcasts zijn low budget hobby producties, andere zijn heel professioneel opgenomen. Daarnaast kun je podcasts onderverdelen in monologen en dialogen of grotere groepsgesprekken.
Volgens Concordia zijn dit de meest voorkomende soorten podcasts:
- comedy podcasts
- educatie podcasts
- nieuws podcasts
- sport podcasts
- politieke podcasts
- gaming podcasts
- technologie podcasts
- scifi podcasts
Podcastgebruik in cijfers
In Nederland mag het podcastgebruik misschien (nog) aan de lage kant zijn: in veel anderen landen zijn podcasts buitengewoon populair, zo blijkt uit dit rapport van Reuters. Het geeft een goed beeld over het veranderd online mediagebruik door consumenten op gebied van online video, social media, apps en podcasting.

Podcasts bestaan al jaren, maar lijken een kritische massa te bereiken door betere content en eenvoudigere distributie. Verder geven ook de verbeterde connectiviteit in auto’s, nieuwe audio-devices en goedkopere mobiele internetbundels een boost aan het podcastgebruik.
Het rapport van Reuters laat grote verschillen in leeftijdsgroepen zien. Consumenten onder de 35 luisteren gemiddeld twee maal zoveel podcasts als consumenten boven de 45 jaar. Dit is niet verrassend, omdat jongere generaties ook de smartphones en on-demand-diensten zoals Netflix en Spotify eerder hebben omarmt dan oudere generaties.
Bekende podcasts in Nederland
Websites zoals podcastluisteren, Trouw, Volkskrant en Esquire hebben lijsten met bekende populaire podcasts in Nederland gepubliceerd. Persoonlijk vind ik dit de zeven meest interessante podcast:
- Technologie: Tweakers
- Sport: NOS voetbal podcast
- Zakelijk: Follow the money
- Nieuws (achtergrond): De dag
- Verhalen: Echt gebeurd
- Wetenschap: Makersradio
- Documentaires: Parelradio
Waarom je eigen podcast maken?
Er zijn allerlei redenen waarom een eigen podcast maken iets voor jou kan zijn:
- Je hebt altijd al je eigen radioshow willen hebben
- Je bent muzikant en je wilt een grotere groep fans opbouwen
- Je bent spreker maar je wilt meer mensen bereiken
- Je hebt al een eigen radioshow maar je wilt je bereik extra vergroten
- Je hebt een boek geschreven en je wilt meer bekendheid krijgen door audio te verspreiden
- Je werkt in het onderwijs en hebt elke week een college dat je kunt delen met studenten/scholieren
En ben je ondernemer? Dan zijn er nog meer redenen waarom een eigen podcast maken interessant is:
- Je kunt je makkelijk onderscheiden van concurrenten
Iedere podcast heeft een eigen geluid. Daarmee is het al uniek en als je het professioneel aanpakt, bouw je iets op dat je concurrenten (nog) niet hebben – laat staan kunnen kopiëren
- Jouw doelgroep heeft geen of weinig tijd om te lezen
Lezen kost tijd, zeker online. Audio biedt dan uitkomst. Daarnaast is de ene persoon meer auditief ingesteld dan de andere. Met andere woorden: er is eigenlijk altijd wel een publiek voor je eigen podcast.
- Je kunt het combineren met bloggen
Heb je al een blog? Dan kun je audio-versies maken van je blog artikelen. Content creatie kost namelijk veel tijd, dus content recycling is een slimme zet.
- Netwerken is belangrijk voor je
Als netwerken belangrijk zijn, kun je podcasts gebruiken om mensen uit te nodigen voor een uitzending. Bijvoorbeeld een expert in hetzelfde vakgebied, of een klant waarvoor je een probleem hebt opgelost
Eigen postcast maken in 4 stappen
Wil je een eigen podcast maken? Het is niet moeilijk als je deze stappen volgt:
#1 Plannen
Deze stap wordt vaak overgeslagen, maar het is belangrijk als je iets wilt bereiken met je podcast. Begin daarom met het bepalen van een centraal onderwerp (thema), bijvoorbeeld ‘duurzame energie’. Kies in ieder geval een onderwerp waarover je 100+ uitzendingen over kunt maken, maar let er ook op dat het niet te specifiek is.
Voor je eigen podcast moet je ook bepalen of je een host inschakelt, zoals een vriend of zakelijke partner. Dat maakt het niet alleen leuker, maar de kans dat je doorgaat, is ook groter. Daarnaast kun je natuurlijk onderling taken verdelen.
Denk ook na over een geschikte naam, het liefst een naam die algemener is dan het thema zodat je het later ook voor andere thema’s kunt gebruiken. Heb je eenmaal een naam bedacht, koop dan een domein naam, bijvoorbeeld via Siteground of YourHosting.
Vervolgens moet je een format bepalen, bijvoorbeeld: intro – welkom – advertentie – interview – call to action – afsluiting. Denk ook na over de lengte van je podcast en de tone-of-voice.
#2 Voorbereiden
In de tweede stap ga je een visual maken (cover art), een soort logo zodat mensen je podcast leren herkennen. Met een klein budget kun je daarvoor terecht bij websites zoals 99designs.
Als het je het professioneel aan wilt pakken, is een standaard introductie van je podcast een goed idee. Je kunt daarvoor gebruik maken van duizenden (rechtenvrije) audio bestanden op websites zoals Incompetech en Free Music Archive.
Verder heb je natuurlijk een microfoon nodig, zoals de Trust GXT 252 Emita, de Blue Microphones Snowball of de Razer Seirēn X Microfoon. Dit zijn prima microfoons om mee te beginnen. Wil je liever direct het beste van het beste, ga dan voor de sE Electronics Gemini II.
Vervolgens kun je een lijst maken van mensen die je wilt uitnodigen voor een uitzending. Gebruik hiervoor een korte pitch voor je podcast, het liefst zo persoonlijk mogelijk. Uiteraard moet je aanbieden om een toelichting te geven, bijvoorbeeld telefonisch of via Skype.
#3 Opnemen en bewerken
Voordat je gaat beginnen, heb je een template nodig. Een template is jouw rode draad voor het opnemen van je eigen podcast. Je kunt gebruik maken van verschillende soort software, zoals GarageBand en Audacity.
Het kan slim zijn om direct meerdere uitzendingen achter elkaar op te nemen. Een serie dus, dat is een stuk efficienter.