LinkedIn is een zakelijke Social Networking site en actief sinds 5 mei 2003. Volgens Wikipedia zijn er sinds september 2010 wereldwijd ongeveer 80 miljoen geregistreerden. LinkedIn groeit de laatste jaren zeer sterk. In 2007 was het het snelst groeiende sociale netwerk in de VS met 189% groei.
Nederland is met 2 miljoen deelnemers goed vertegenwoordigd (top 5 land) en heeft zelfs de hoogste penetratiedichtheid van alle landen. De populariteit van dit netwerk heeft alles te maken met de voordelen die het gebruikers biedt, maar lang niet iedereen maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden. Daarom volgen hieronder 10 tips voor LinkedIn om méér uit jouw netwerk te halen.
#1: Zorg voor een goed en volledig profiel
Online netwerken en gevonden worden door andere mensen begint met een goed profiel. Ook als je andere mensen uitnodigingen stuurt, is jouw profiel heel belangrijk. Net als in het ‘echte’ leven geldt dat je maar één kans hebt voor de eerste indruk.
Verder is het belangrijk te beseffen dat een LinkedIn profiel hoog scoort in zoekmachines zoals Google. Je kunt dit zelf controleren door op je eigen naam te zoeken. Daarnaast is het goed om te weten dat LinkedIn vooral een zakelijke netwerksite is. Dat betekent dat de focus op de professionele kant van mensen ligt en veel minder in de informele sfeer. Houd hier rekening mee. Het opmaken van je profiel kost enige tijd, maar het is jouw online visitekaartje en kan een belangrijke investering zijn/blijken.
- Gebruik bij Name je echte naam.
- Omschrijf jouw huidige functie in Professional Headline; deze headline is belangrijk, omdat dit het eerste is dat mensen van je zien; maak gebruik van de ruimte die er is.
- Vul jouw postcode in bij Location; Linkedin maakt dit niet zichtbaar i.v.m. privacy.
- Bij Primary Industry vul je in in welke sector jij werkzaam bent.
- Gebruik een professionele foto; omdat het om een hele kleine afbeelding gaat, is een duidelijke foto van je gezicht voldoende.
- Vul bij Your Status in waar je mee bezig bent, maar let op: LinkedIn is een ander medium dan Twitter en het is niet nodig om dagelijks jouw status te wijzigen. Verder is het goed om te beseffen dat mensen in je netwerk een notificatie krijgen van uw status update.
- Personaliseer je LinkedIn profiel door jouw naam te gebruiken in de URL (Public Profile) zoals http://nl.linkedin.com/in/veldwijk; je kunt hier ook aangeven welke gegevens zichtbaar zijn voor anderen. Als je gevonden wilt worden door nieuwe mensen, is het aan te raden om je profiel volledig zichtbaar te maken.
- In de Summary geeft je een samenvatting van je kennis en ervaring. Zorg ervoor dat het prettig leest, op jouw doelgroep is afgestemd en niet teveel tekst bevat.
- Bij Experience kun je meer vertellen over je werkervaring. Vul jouw historische werkervaring zo volledig mogelijk in, maar je mag best banen of werkervaring weglaten als dit niet relevant is. Hoe vollediger je profiel, hoe makkelijker je in contact komt met mensen die je kent uit je verleden, zoals oud-collega’s.
- Bij Education vult je zoveel mogelijk relevante opleidingen in. Hier geldt hetzelfde principe als bij Experience: hoe vollediger, hoe makkelijker u bijvoorbeeld door oud-medestudenten gevonden zult worden.
- Bij Additional Information kun je overige interessante informatie vermelden.
- Met behulp van Applications kun je interessante toepassingen gebruiken die door LinkedIn ondersteund worden. Zo kun je met de toepassing Slideshare heel eenvoudig relevante documentatie en presentaties aan jouw netwerk laten zien.
- Als je gevonden wilt worden op LinkedIn, gebruik dan die woorden die mensen zullen gebruiken als ze op zoek zijn naar uw expertise.
Een goed en volledig profiel vind ik één van de beste tips voor LinkedIn.
#2: Meld je aan bij groepen
Deelnemen aan LinkedIn groepen heeft verschillende voordelen. Zo kun je – onder Discussions – vragen stellen en antwoorden krijgen van anderen. Je kunt ook de profielen en connecties van anderen zien en je kunt direct contact met hen opnemen. Daarnaast blijf je op de hoogte van nieuws uit je vakgebied of branche.
Op LinkedIn kun je zoeken naar groepen die geschikt voor je zijn. Ga daarvoor op de website van LinkedIn naar de zoekbalk rechts bovenin jouw scherm. De zoekfunctie staat standaard op ‘People’, maar je kunt deze wijzigen in ‘Groups’.
Groepen die interessant voor je zijn:
- Groepen van de organisatie waar je werkt
- Groepen van organisaties waar je in het echte leven ook aan deelneemt
- Groepen over een specifiek vakgebied, bijvoorbeeld inkoop, research of sales
- Groepen uit jouw stad, regio, provincie
- Groepen waar jouw klanten, leveranciers, collega’s of concurrenten ook aan deelnemen
#3: Wees altijd persoonlijk
LinkedIn is een Social Media platform en de kracht daarvan is het persoonlijke contact. Wees dus altijd persoonlijk als je mensen uitnodigt om contact met te leggen. Personaliseer de berichten en uitnodigingen die je stuurt. Dat geeft een positieve indruk bij diegene die je uitnodigt.
#4: Vergroot je netwerk
Jouw netwerk vergroten kan op verschillende manieren, namelijk:
- Uploaden van contacten uit Outlook, Gmail, Hotmail en andere email adresboeken; als je deze mensen vervolgens uitnodigt om met je linken, schrijf dan een persoonlijk bericht. Hebben ze nog geen profiel? Vertel ze wat de voordelen zijn van Linkedin. Wees wel selectief wie je uitnodigt.
- Zoek naar huidige en oud-collega’s op LinkedIn
- Zoek naar oud studiegenoten op LinkedIn
- Zoek naar contacten op basis van de visitekaartjes die je al hebt
#5: Gebruik de handtekening van jouw e-mail berichten
Dit is nog steeds één van de minst gebruikte tips voor LinkedIn.
In jouw e-mail account kun je een handtekening laten maken die automatisch onder uw uitgaande berichten wordt gezet. Voeg in deze handtekening een link toe naar uw Public Profile URL (jouw publieke webpagina, bijvoorbeeld http://nl.linkedin.com/in/veldwijk).
#6: Geen spam en geen directe verkoop
Als mensen jouw gedrag of uitnodiging als ongewenst ervaren, kunnen ze dit aangeven via een speciale knop op LinkedIn. Als dit te vaak gebeurt, loop je het risico om je LinkedIn account kwijt te raken. Op deze manier houdt Linkedin haar platform waardevol.
#7: Wees attent
Net als in het echte leven, is het belangrijk om attent te zijn als je succes wilt met online netwerken via Linkedin. Op een verjaardagsfeestje schreeuw je ook niet van de daken welk product of dienst je verkoopt, toch? Het begint met luisteren en observeren. Wees attent en reageer af en toe op de Status Update van iemand uit jouw netwerk.
#8: Wees eerlijk
Liegen op Linkedin zal niet lonen. Als mensen erachter komen dat je niet eerlijk bent, verlies je elke geloofwaardigheid. Wees dus eerlijk in de informatie die je deelt.
#9: Start een groep
Als je geen Groep kunt vinden die aansluit bij jouw interesses, kun je overwegen om zelf een LinkedIn groep te starten. Dat betekent dat je Owner wordt. Dit heeft voordelen, zoals het in contact kunnen komen met nieuwe relaties. Het heeft ook verplichtingen, namelijk dat jij als Owner verantwoordelijk bent voor het beheer van deze groep. En je zult de groep interessant moeten maken en houden voor anderen. Dat betekent dat je – zeker in het begin – regelmatig interessante informatie zal moeten delen.
#10: Gebruik LinkedIn voor relatiebeheer en acquisitie
Je kunt LinkedIn niet alleen gebruiken voor de werving en selectie van personeel, maar ook als verkoop/relatie instrument. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om het LinkedIn profiel te lezen, voordat je een afspraak hebt met een klant, prospect of ander type relatie. De kans is namelijk groot dat je informatie zult zien die waardevol blijkt voor jouw afspraak en het gesprek.
Daarnaast kun je via LinkedIn per contact aanvullende gegevens vermelden, zoals je dat ook met een CRM systeem werkt. Ga hiervoor naar Contacts en klik op Edit details. In het volgende scherm kun je aanvullende relevante gegevens over je relatie vermelden. Dit is alleen voor jou zichtbaar.
LinkedIn kun je uiteraard ook gebruiken voor acquisitie. Rechtsboven in het navigatie menu kun je o.a. zoeken op People. Via de knop Advanced kun je vervolgens heel gericht zoeken op bijvoorbeeld functienaam, regio, sector en organisatie omvang. Een interessante zoekfuncties dus om prospects te lokaliseren en te zien via welke personen je met hen verbonden bent.
Dit waren mijn 10 belangrijkste tips voor LinkedIn?
Heb je er zelf ook één, voeg die dan toe aan de comments!
Top-3 Boeken over LinkedIn & Social Selling:
Als bedrijf kun je LinkedIn voor veel doelen inzetten, hoe klein of groot je bedrijf ook is. Gerichte updates plaatsen, adverteren, je bedrijf als werkgever profileren, er zijn zoveel meer mogelijkheden dan het persoonlijke profiel. Het boek werkt als een duidelijke handleiding waarmee je een bedrijfsprofiel goed kunt professionaliseren. Het leest makkelijk weg en alles is snel toepasbaar.
#2 LinkedIn marketing in 60 minuten
Wil je in korte tijd zoveel mogelijk uit LinkedIn halen? Dan is dit boek iets voor jou. Het is een duidelijk en compact boek over de belangrijkste mogelijkheden van LinkedIn.
LinkedIn is één van de meest gebruikte tools voor Social Selling: een nieuwe manier van verkopen die gebruik maakt van het door online media voorgoed veranderde koopproces door online media effectief in te zetten.
Dit vind je ook ook interessant
- Hoe werkt het algoritme van LinkedIn?
- Zo bouw je het perfecte LinkedIn profiel
- Tips voor LinkedIn: Laat je netwerk groeien in 5 minuten per dag
- De beste verkopers kennen de kracht van LinkedIn
- Adverteren op LinkedIn: voordelen en nadelen
- Internationaal netwerken: alternatieven voor LinkedIn
- 8 Manieren om potentiële klanten te vinden op LinkedIn
Beste Jos,
Ik ben LinkedIn manager van de groep “groen cement”. Nu wil ik mensen uitnodigen zich aan te sluiten bij deze groep zonder dat ik eerst een Link moet hebben.
Mijn vraag is of dit mogelijk is.
Alvast bedankt voor je hulp
Groet,
Peter
@Peter, dat kan. Ga naar via het menu naar Manage en klik op Send Invitations. Onder het veld Connections heb je nog twee opties: 1) e-mail adressen toevoegen en 2) Upload a file (e-mail adressen bestand in .CSV formaat).
Succes!
Hoi Jos,
Is er op LinkedIn een tool die het mogelijk maakt om een klanttevredenheidsonderzoek te doen binnen je netwerk? Anders dan dat je een discussie op start met een link naar de online enquête? Ben ook benieuwd of je hiermee gemakkelijk resultaten naar boven krijgt.
Gr. Linda
Hoi Linda,
Bedankt voor je reactie. Voor zover ik weet is er op Linkedin op dit moment geen tool om binnen je netwerk dit soort onderzoek te doen, anders dan je zelf al aangeeft. Wat je natuurlijk wel kunt doen (zonder een discussie te starten): je connecties via een Linkedin bericht uitnodigen om deel te nemen aan het onderzoek (via Compose Message). In principe kun je daarvoor je hele adressenboek gebruiken.
Veel succes en mocht ik je verkeerd begrepen hebben: neem gerust even contact op.
Dag Jos, ik volg je weblog en je nieuwsbrief met veel plezier. Ook dit is weer een fijn artikel.
Weet jij toevallig hoe je in een posting op een Linkedin Groep een Slideshare presentation insluit? Ik zie het op diverse groepen gebeuren, maar als ik een link of een embed-code plaats in een artikel dan gebeurt er niets. Bij voorbaat dank.
Groeten van Huub
Dag Huub, bedankt voor je mooie compliment. Fijn dat je mijn blog zo waardeert!
Wat betreft het posten van Slideshare presentaties op Linkedin groepen: ga naar Slideshare en het betreffende document. Aan de linkerkant staat de Linkedin share button. Klik daarop en kies hoe je het wilt delen: Update, Groups en/of Individual. Succes ermee!
Knap artikel!