Het algoritme van LinkedIn bepaalt welke informatie je op LinkedIn te zien krijgt. Dat algoritme is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden, omdat steeds meer mensen LinkedIn gebruiken. Er staat dus steeds meer informatie op dit sociale mediakanaal.
Maar hoe werkt het algoritme van LinkedIn? Hoe zorg je ervoor dat jouw informatie door anderen wordt gezien?
Waarom LinkedIn zo belangrijk is
Voordat we antwoord geven op die vraag, is het goed om te weten hoe belangrijk LinkedIn tegenwoordig is: Met dik 4 miljoen actieve leden, zijn Nederlanders nu “wereldkampioen LinkedIn”, zo staat in een artikel op nieuws.nl. Wereldwijd gaat het zelfs om 600 miljoen actieve leden, die het platform gebruiken om een baan te zoeken, te netwerken, personeel of klanten te vinden en content te delen.
Daar komt nog bij dat LinkedIn profielen heel goed gevonden worden via Google. Dus als je iemand ‘googlet’, is de kans groot dat je op zijn of haar LinkedIn profiel terecht komt. Best handig, als je meer wilt weten over die nieuwe collega of potentiële klant.
Het karakter van LinkedIn is de afgelopen jaren steeds meer veranderd van netwerk platform naar content platform. Dat betekent dat het delen van content belangrijker is geworden. Denk daarbij aan artikelen, video’s en afbeeldingen. Om ervoor te zorgen dat die content ook gezien wordt, moet je weten hoe het algoritme van LinkedIn werkt en hoe je daarop in kan spelen.
Hoe werkt het algoritme van LinkedIn?
Een algoritme is een serie regels die stap voor stap bepalen welke acties uitgevoerd moeten worden. In de praktijk worden algoritmes vaak door computerprogramma’s uitgevoerd. Het doel van een algoritme is het bereiken van een duidelijk resultaat.
Je kunt een algoritme vergelijken met een recept in de keuken. Om een eiersalade te maken, kan het recept de instructie “kook de eieren in 10 minuten” bevatten en daarna de instructie “snij de krop sla in kleine stukjes”.
Je kunt ook zeggen dat een algoritme een beschrijving is van een manier om een probleem op te lossen. Een probleem op LinkedIn is bijvoorbeeld dat er (te) veel informatie wordt gedeeld. Het algoritme van LinkedIn moet dat probleem dus oplossen.
In oktober 2018 heeft LinkedIn haar algoritme aangepast om ervoor te zorgen dat er meer getoond wordt van de ‘normale gebruiker’ en het bereik van de zogenaamde ‘power users’ (personen met een groot bereik) wordt ingeperkt. De aanleiding was dat 50% van het bereik op een gegeven moment voor de top 1% gebruikers was. Dit wordt ook wel het “Matthew effect” genoemd: wat groot is, wordt groter en wat klein is, wordt kleiner.
Een zichzelf versterkend effect dus:
LinkedIn vond het belangrijk om daar wat aan te doen en dus werd het algoritme aangepast. Om dat op de goede manier te doen, heeft LinkedIn verschillende experimenten (A/B testen) uitgevoerd. Het resultaat was een nieuw algoritme waarbij de eerste “likes” een belangrijke factor werden.
Om een lang verhaal samen te vatten: het nieuwe algoritme van LinkedIn zorgde ervoor dat mensen die content delen, zich beter gewaardeerd voelen door interactie vanuit hun netwerk. Posts van mensen uit je eigen netwerk kregen dus meer prioriteit in het algoritme van LinkedIn.
Hoe gebruik je het algoritme van LinkedIn?
Het algoritme werkt niet op chronologische volgorde, want dan zou het nieuwste bericht bovenaan in de feed van LinkedIn getoond worden. Voor de gebruikers is deze volgorde overigens wel in te stellen, maar standaard wordt je feed gebaseerd op het algoritme.
Zoals gezegd: berichten worden vooral getoond op basis van de eerste interactie en wat je het meest interessant vindt. Elke dag 10 keer een post plaatsen op LinkedIn gaat je dus niet helpen om beter zichtbaar te worden. Het is beter om kwalitatieve content te delen die jouw doelgroep (jouw netwerk) het meest interesseert.
Het algoritme van LinkedIn zorgt voor steeds meer interactie op het platform, aldus het FY19 Q3 overzicht van Microsoft. Een paar maanden later legde LinkedIn uit hoe ze dat hebben bereikt. Daarin werd duidelijk dat Machine Learning en Artificial Intelligence nog belangrijker werden
Pete Davies, werkzaam als Director of Product Management bij LinkedIn, publiceerde dit jaar een interessant artikel met tips om je bereik en interactie op LinkedIn te vergroten. Het belangrijkste motto daarbij is People You Know, Talking About Things You Care About.
Zijn belangrijkste tips:
- Post content die oproepen tot een reactie of discussie, zoals een mening over een actueel nieuwsbericht
- Gebruik het beste type content voor je onderwerp – Volgens Pete heeft het algoritme van LinkedIn geen voorkeur voor specifieke content zoals video of afbeeldingen.
- Gebruik ‘mentions’ om anderen te verleiden om te reageren, maar kies alleen mensen waarvan de kans groot is dat ze zullen realiseren.
- Reageer op mensen die op jou reageren
Daarnaast suggereert hij om te focussen op een specifieke onderwerp en een specifieke doelgroep. Verder adviseert hij om maximaal drie hashtags te gebruiken. En tenslotte zegt hij dat authenticiteit erg belangrijk is. Oprechte discussies en ervaringen werken het best.
Veel gestelde vragen over het algoritme van LinkedIn
Veel experts hebben hun kennis over het algoritme van LinkedIn gedeeld met het grote publiek. Reden voor LinkedIn coach Andy Foote om een overzicht te maken van veel gestelde vragen. De belangrijkste heb ik voor je op een rij gezet:
Hoe werkt het algoritme van LinkedIn?
Het algoritme geeft jouw LinkedIn update een kwaliteitsscore, voordat iemand deze ziet. Het algoritme probeert te voorspellen hoe mensen uit je netwerken zullen reageren. Vervolgens laat LinkedIn het bericht zien aan een klein deel van je publiek, om te zien hoe erop wordt gereageerd. Afhankelijk van deze test, besluit het algoritme om jouw bericht aan meer mensen te laten zien (een nieuwe test) of om dit niet meer aan anderen te tonen.
Is er een manier om te laten zien hoe het algoritme van LinkedIn werkt?
De werking van het algoritme van LinkedIn ziet er ongeveer zo uit:
Hoe weet ik of mijn LinkedIn bericht ‘goed genoeg’ is?
Dat kun je niet weten. Het algoritme bepaalt of een bericht goed genoeg is, of niet. Maar als je toch iets moet noemen, dan is het de mate waarin jouw bericht aansluit bij jouw netwerk. Dus als je een zeer divers netwerk hebt, mag je er vanuit gaan dat het lastiger is om veel aandacht te krijgen.
Onthoud het algoritme de resultaten van je vorige bericht?
Geen idee. Sommigen mensen beweren dat het algoritme van LinkedIn overige resultaten onthoudt. Maar als je weet naar de geschatte levensduur van een gemiddeld LinkedIn bericht zo’n 24 uur is, durf ik wel te stellen dat LinkedIn jouw vorige resultaten niet meeweegt.
Heb ik een groot netwerk nodig om veel mensen te bereiken?
Nee. Mijn netwerk is de afgelopen jaren verdubbeld, maar ik kan niet beweren dat mijn berichten door meer mensen worden gelezen. Sterker nog, omdat mijn netwerk behoorlijk divers is, hebben de meeste berichten meer kans als ik inspeel op een onderwerp dat breed leeft. Oftewel: ik geloof dat de kwaliteit van je netwerk (nog steeds) belangrijker is dan de omvang.
Maakt het soort reactie een verschil?
Ja. Het algoritme houdt van interactie. Maar een like is wat anders dan commentaar. Het algoritme van LinkedIn hangt daar ook andere waardering aan. En inhoudelijke reacties tellen nu eenmaal zwaarder. Sommige mensen spelen daarop in, bijvoorbeeld door een e-book aan te bieden en hun netwerk te vragen om JA in de vullen bij comments. Als je dat nog nooit hebt geprobeerd, is het zeker de moeite waard.
Kan het kwaad om heel vaak te posten?
Ja, in zijn artikel wordt geadviseerd om niet vaker dan 20x per maand te posten. Drie keer per dag heeft dus geen enkele zin, uit persoonlijk onderzoek zou zelfs blijken dat de 3e posts binnnen 24 uur helemaal wordt genegeerd voor het algoritme van LinkedIn.
Heeft het toevoegen van een link een negatief effect?
Volgens mij wel. Logisch ook, want LinkedIn heeft liever niet dat je wegklikt maar op het platform blijft. Dat is volgens mij ook de reden dat steeds meer mensen de link in de comments plaatsen. Een prima tip als je meer mensen wilt bereiken en dit nog nooit hebt geprobeerd.
Welke content presteert het best; video, tekst of afbeeldingen?
Onderzoek van Richard van de Blom lijkt aan te tonen dat updates met tekst + een document 50 tot 80 procent meer bereik krijgen. Native video scoort 20 tot 70 procent beter en alleen tekst scoort 20 tot 50% beter.
Met de introductie van LinkedIn Live zal er wel wat gaan veranderen op het gebied van video. LinkedIn Live moet een live-videodienst worden, vergelijkbaar met die van Twitter, Facebook en Instagram. Er wordt een live-videostream uitgezonden, die iedereen kan volgen op het moment dat jij live gaat. Daarnaast is het heel gemakkelijk om contact met de kijkers te krijgen, omdat zij kunnen reageren of vragen kunnen stellen via een openbare chat.
Werkt LinkedIn Pulse nog wel?
Niet meer. Het algoritme van LinkedIn heeft artikelen van Pulse behoorlijk gestimuleerd, maar vanaf 2016 lijkt dat (langzaam) verdwenen. Persoonlijk vind ik dat wel jammer, want LinkedIn Pulse was best gebruiksvriendelijk en artikelen werden geïndexeerd door Google.
Is het waardevol om opnieuw te delen?
Waarschijnlijk niet. Er wordt ook weinig gereageerd op re-shares. Dus als je iets uit je netwerk wilt delen, is het verstandige om de update te kopieren en vervolgens op je eigen feed te plaatsen, met credits aan de auteur.
Ja, maar niet teveel. Drie hashtags per post geldt momenteel als het maximum. Het meest lastige is om erachter te komen welke hashtag het beste werkt. Dat vraagt om een goed inzicht van je netwerk of doelgroep. Voor events is het makkelijk, maar in het algemeen vind ik het behoorlijk gissen, eerlijk gezegd.
Hoe belangrijk is het om snel reacties te krijgen?
Extreem belangrijk. Uit onderzoek van Richard blijkt dat succesvolle updates (10.000 views) in het eerste uur meer dan 20 reacties hebben gekregen. Kortom, voor het algoritme van LinkedIn is het belangrijk om snel reacties te krijgen.
Bepalen mensen nog wat we zien op LinkedIn?
Uiteindelijk wel. LinkedIn heeft editors in dienst die content beoordelen. Daarnaast is het algoritme van LinkedIn natuurlijk bedacht door mensen. Dit zou kunnen betekenen dat Engelstalige content potentieel meer mensen kan bereiken.
Wat is het geheim van een populaire LinkedIn post?
Positieve, werkgerelateerde en waardevolle professionele adviezen doen het meestal goed op LinkedIn. Als ze maar authentiek zijn; mensen prikken er zo doorheen als je eigen een verkapte commercial deelt. Dat verkleint de kans op bereik omdat je netwerk achterdochtig kan worden.
Zijn korte zinnen belangrijk?
Ja. Daarnaast kwam Linkedin gebruiker Josh Fechter erachter dat updates met veel witte regels meer interactie krijgen. Hoe simpel kan het zijn?
Moet ik anderen ’taggen’ of @mentions gebruiken?
Dat is alleen slim als je zeker weet dat de mensen die je tagt zullen reageren. Je mag er zelfs vanuit gaan dat je minder mensen bereikt, als mensen die je tagt, niet reageren. Het algoritme van LinkedIn houdt hier waarschijnlijk wel rekening mee.
Hoe belangrijk is de binding met mijn netwerk?
Heel belangrijk. Het algoritme van LinkedIn weet elke groepen, werkgevers, opleidingen, hashtags etc. overeenkomen met je netwerk. Hoe groter de gemene deler met je netwerk, hoe groter de kans dat je berichten worden gezien.
Krijgen al mijn volgers mijn berichten te zien?
Nee, helaas. Slechts een klein percentage krijgt jouw bericht te zien. Maar hoeveel dat precies is, is onduidelijk. Wat we wel weten is dat het algoritme van LinkedIn eerst een klein experiment uitvoert. Als er (voldoende) interactie is, wordt het experiment verder uitgebreid naar een grotere groep volgers.
Moet ik onze company profile gebruiken?
Zeker, een LinkedIn bedrijfsprofiel is ook een waardevol kanaal. Daarnaast heb je mogelijkheden om je volgers, het bereik en de mate van interactie te analyseren. Daar kun je van leren. Verder weten we dat je moet blijven investeren in je volgers. Vooral nieuwe volgers zijn belangrijk. Reageren die op je berichten? Dan is de kans groot dat ze volgende berichten ook blijven zien in hun feed. Maar reageren ze niet, dan zullen de updates van je bedrijfsprofiel niet meer verschijnen in hun feed.
Welke andere factoren zijn belangrijk voor het algoritme van LinkedIn?
Uit het onderzoek van Richard blijkt dat er een verband is tussen jouw Social Selling Index (SSI) en het bereik van je berichten. Hoe hoger je SSI, hoe groter je bereik – ongeacht de omvang van je netwerk. Daarnaast lijkt het erop dat je meer mensen kunt bereiken als je profiel volledig is ingevuld.
Samengevat: reacties zijn belangrijk voor het algoritme van LinkedIn, want interactie wordt hoog gewaardeerd. Probeer in ieder geval om op korte termijn de eerste reacties te krijgen. Verder zijn hashtags zinvol, maar beperk het aantal tot drie. Daarnaast moet je verstandig omgaan met taggen en is een volledig (‘all-star’) profiel beter om meer mensen te bereiken.
Lees meer over de manier waarop het algoritme van LinkedIn werkt:
- I Know what triggers the LinkedIn Pulse algorithm
- Spreading the love in the LinkedIn Feed
- What’s in your LinkedIn feed
- Research algorithm Richard van der Blom
- Why LinkedIn thinks your post has low quality
Top-4 Boeken over LinkedIn & Social Selling: