Uit onderzoek blijkt dat 78% van de Nederlandse bedrijven van plan is om meer budget vrij te maken voor Social Media. De kans is groot dat ook u overweegt om in de spelen op de kansen van Social Media in de zakelijke markt. Maar hoe brengt u dat in de praktijk? Welke stappen moet u zetten om valkuilen te vermijden? Kunt u het effect of rendement van Social Media meten en zo ja: hoe dan? Er zijn veel modellen te vinden die terug te brengen zijn tot vijf essentiële stappen voor een Social Media strategie voor B2B:
Stap 1: Interne analyse
Herkent u dit? Een marketing of communicatie collega begint met een Twitter account of een bedrijfsprofiel op Linkedin om hiermee te experimenteren. Dat klinkt proactief, maar de rest van de organisatie is meestal niet aangehaakt: er ontstaan vragen zodra de interactie op gang komt. Want hoe gaan we om met klachten die ons via Social Media bereiken? Wie lost deze op en hoe vindt terugkoppeling plaats? En hoe gaan we om met suggesties om onze producten of diensten te verbeteren? Hoe is het beheer en de registratie van Social Media platforms intern geregeld? Zijn taken en verantwoordelijkheden eigenlijk wel duidelijk? En wat doen we als het anders gaat dan we hadden verwacht? Is het management wel overtuigd van de noodzaak – of lopen we het risico dat we geen commitment hebben? Als u straks niet achter de feiten aan wilt lopen, kunt u beter goed voorbereid zijn. En dat begint met een interne analyse. Lees meer
Stap 2: Strategie ontwikkeling
Meer dan 50% van de bedrijven die actief zijn op Social Media hebben daarvoor (nog) géén Social Media strategie ontwikkeld. In die gevallen vraag ik me direct af: welke reden(en) zullen ze daarvoor hebben? Uit de praktijk blijkt namelijk dat een Social Media strategie een belangrijke succes voorwaarde is. In dit artikel staat de 2e stap centraal: het ontwikkelen van een Social Media strategie voor B2B. En dat begint met de bedrijfsstrategie, doelstellingen, doelgroepen, KPI’s en focus. Lees meer
Stap 3: Planning en voorbereiding
‘He who fails to plan, is planning to fail’. Deze uitspraak van Winston Churchill is ook van toepassing op Social Media. Na de inventarisatie en ontwikkeling van een Social Media strategie behandel ik hier de derde stap, planning en voorbereiding. Dat voorkomt vragen als ‘Wat zal ik nou eens op Twitter zetten?’ of ‘Wie is verantwoordelijk voor het beheer en de registratie van onze Social Media domein namen?’ Aan de hand van 7 praktische tips geeft u invulling aan een goede voorbereiding. Lees meer
Stap 4: Implementatie
Na de inventarisatie, ontwikkeling en planning, komt nu stap 4: de uitvoering. In dit artikel staan 3 belangrijke tips die u kunnen helpen om op een goede manier invulling te geven aan de Social Media strategie voor uw onderneming. Denk hierbij aan een integrale, crossfunctionele benadering en de betrokkenheid van uw collega’s. Lees meer
Stap 5: Evaluatie en monitoring
Wie A zegt, moet ook B zeggen. Is uw organisatie eenmaal gestart met de conversatie met klanten, prospects of leveranciers, dan kan zij daar niet ineens mee op te houden. Wat dat betreft is Social Media geen project of campagne, maar ongoing business. Alleen: hoe weet u of u op de juiste weg zit? Door regelmatig het effect van uw strategie te evalueren. In dit artikel staan vier tips om u hierbij te helpen. Lees meer
Top-5 Boeken over Social Media Marketing:
Dit boek geeft je de theorie en de tools om een effectieve onlinemarketingstrategie te ontwikkelen en uit te voeren. Vol met praktijkvoorbeelden en tips hoe onlinemarketing bedacht en uitgevoerd kan worden om effectief te zijn.
#2 Zakelijke doelen bereiken met Social Media
Wil je zakelijk aan de slag met social media, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of ben je al actief op social media, maar weet je eigenlijk niet wat je wilt en kunt bereiken? En wat je moet doen?
Dit boek behandelt allerlei vragen – zoals: Hoe kunnen organisaties social media zo inzetten dat bezoekers graag met en over hen communiceren? En hoe kan van daaruit een relatie worden opgebouwd? Hoe kunnen organisaties het gedrag in de koop- en gebruiksfase via social media beïnvloeden?
Social selling is een nieuwe manier van verkopen die gebruik maakt van het door online media voorgoed veranderde koopproces door online media effectief in te zetten. Het boek behandelt een negenstappen-aanpak die wordt afgesloten met een implementatie-actieplan.
#5 Handboek Social Marketing & Business
Het Handboek Social Marketing & Business helpt daarom de lezer een social media strategie te ontwikkelen, inzicht te krijgen in de succesfactoren van social media marketing en geeft concreet richting aan een transitie naar een social business.
Je stappenplan klopt als een bus, met wat mij betreft het belangrijkste punt dat bedrijven zich realiseren dat het tijd kost (vele vinden het heel arbeidsintensief) ook al zijn veel goede tools je zal zelf aan de slag moeten. Ik ben benieuwd hoe jij bij klanten omgaat met de vraag: we hebben er geen tijd voor maar hier heb je een zak met geld, wij willen ook aan social media gaan doen…..
Dag Tessa, bedankt voor je reactie. Wat betreft je vraag: er zijn zeker Social Media activiteiten die bedrijven kunnen uitbesteden. Lees daarvoor mijn artikel over outsouring: https://www.veldmerk.nl/2011/03/14/social-media-zelf-doen-of-uitbesteden/. Via mijn netwerk kan ik gebruik maken van specialisten die bedrijven hiermee kunnen helpen.
Ik ben een groot tegenstander van het uitbesteden van activiteiten waarbij directe interactie met de doelgroep centraal staat. Interactieve processen moeten simpelweg onderdeel uitmaken van de bedrijfsprocessen. Doen ondernemingen dat niet, dan lopen ze grote risico’s: ruis in de communicatie, geen of onvoldoende draagvlak voor Social Media, etc. In feite nemen bedrijven bij deze outsourcing de klant niet serieus. Denk maar aan het uitbesteden van klantcontact via outbound of inbound callcenters; dit zijn de beste manieren om je klanten op afstand te houden. Potentiële opdrachtgevers die mij een zak geld aanbieden, zal ik met een onderbouwing overtuigen van het rendement om het zelf te doen. Daarin wil ik ze graag begeleiden, met het uiteindelijke doel dat ze zelfstandig resultaat kunnen boeken. Maar zijn ze niet daadwerkelijk bereid zelf te investeren in Social Media, dan verwijs ik ze door naar een ander bureau dat wel wil scoren – voor de korte termijn.
Hai Jos, zojuist een aanvraag gedaan om met je te linken via LinkedIn omdat ik met plezier je schrijfsels volg.
Als bureau dat zich bezighoudt met het strategisch opzetten en uitvoeren van Social Media trajecten voor korte of langere termijn, waarbij mijn voorkeur uitgaat naar het tweede omdat je toch ook te maken hebt met een incubatietijd mbt tot de inrichting en het kwalitatief genereren van contacten/volgers, wil ik even ingaan op je voorbehoud over het outsourcen van deze activiteiten. Ik begrijp wat je tegenwerpingen zijn en kan me daar in sommige situaties zeker ook in vinden. Bij grote bedrijven zijn er meer mogelijkheden om dit extra marketing tool op te nemen omdat zij al communicatie-, sales-, en marketingafdelingen hebben. Toch kan het in die situaties geen kwaad om, in geval van twijfel, een externe partij (een specialist) te vragen om hun licht eens op de zaak te werpen. Het succes van je inspanningen op Social Media gebied hangt, naast de reeds veel besproken zaken als monitoring, evaluatie, etc., in mijn ogen mede af van de toepassing van Marketing 3.0. Daar is veel informatie en bewustwording te halen om je prospect/klant op de juiste 3-dimensionele wijze aan te spreken.
Bedrijven die wat kleiner zijn en geen, of beperkte eigen, mogelijkheden hebben om eerder genoemde afdelingen daarmee te belasten, of niet over dergelijke afdelingen te beschikken, zijn in mijn ogen juist gebaat bij het outsourcen van hun werkzaamheden bij een bureau dat niet alleen maar strak door de klant aangereikte campagnes de lucht in slingert, maar juist dat stuk extra biedt om van een succes te kunnen spreken. Waarom zou een klant met een zak met geld, maar geen kennis van Social Media (of liever nog Real Time Marketing) geen beroep mogen doen op derden? En wie zegt dat zij niet minder serieus zijn om dit strategisch en structureel ingevuld te krijgen?
Daarnaast is het voor bedrijven van belang om zaken als (gezonde)ziekte, verandering van werkkring, het kwijt zijn van tijd en geld om intern mensen op te gaan leiden, mee te nemen in hun overweging om hier intern of juist extern mee aan de gang te gaan. De ontwikkelingen zijn dat er steeds meer goede, betrokken mensen een eigen bedrijf opstarten. Waarom hier geen gebruik van maken. Juist een extern bedrijf kan in veel gevallen een frisse kijk op lang bestaande processen hebben. Misschien mag ik in dit kader verwijzen naar http://bit.ly/zelfdoenofuitbesteden.
Zo, nu genoeg stof tot nadenken aangereikt hoop ik. Rest mij een ieder de juiste vent/vrouw for the job te vinden…of dat nu intern of extern is want tenslotte gaat het om een goed resultaat en veel inspiratie en genoegen gedurende dit proces.
Tot zover dank voor de aandacht en ik kom hier zeker geregeld terug om je kwalitatieve en inspirerende schrijfsels te lezen. En zo af en toe te reageren.