Topverkopers kennen de kracht van LinkedIn en maken daar veel meer gebruik van. Deze conclusie mogen we trekken uit onderzoek onder meer dan 3.000 verkopers. Zo gebruiken zij niet alleen méér functies, maar ook een stuk intensiever. Bijna 90% van deze verkopers vindt LinkedIn onmisbaar en ongeveer 70% maakt er wekelijks minstens 6 uur gebruik van. Ook het percentage betaalde accounts ligt met 51% fors hoger dan onder andere verkopers. Onder de respondenten waren niet alleen ‘echte’ verkopers. Ook ondernemers, Sales Managers en consultants hebben aan het onderzoek meegewerkt.
Hoe topverkopers de kracht van LinkedIn gebruiken
Er zijn grote verschillen tussen het LinkedIn gebruik bij topverkopers en andere commercieel verantwoordelijken. Topverkopers:
- gebruiken LinkedIn vaker voor het zoeken en identificeren van potentiële klanten
- bekijken vaker het LinkedIn profiel van mensen met wie zij een afspraak hebben
- doen vaker onderzoek naar specifieke bedrijven en sectoren
- zoeken naar meer ingangen bij potentiële en bestaande klanten
- gebruiken wederzijdse interesses om vertrouwen te krijgen
- hebben meer zicht op betrokkenen in het beslissingsproces
Behalve dat topverkopers LinkedIn vaker gebruiken om meer inzicht te krijgen, zoeken ze ook meer contact met anderen. Meer dan 82% deelt relevante content en meer dan de helft is aangesloten bij minstens 30 LinkedIn groepen. Daarin zijn ze trouwens ook veel actiever dan de rest. Verder staan ze meer in contact met hun klanten en spenderen ze buitengewoon veel tijd op LinkedIn.
De kracht van LinkedIn voor B2B Sales
Het is dus wel duidelijk dat topverkopers meer gebruik maken van LinkedIn. Maar er worden ook nog veel fouten gemaakt met LinkedIn. Mensen met een commerciële functie kunnen dus beter inspelen op de mogelijkheden. De volgende punten kunnen daarbij helpen:
#1 Vergroot jouw zichtbaarheid met een goed profiel
Wat zou je doen als je een afspraak hebt met iemand die je niet (of nauwelijks) kent? Precies, even Google gebruiken. Wees je daarvan bewust en zorg dat je maximaal gebruikt maakt van jouw LinkedIn profiel. Wees niet zuinig met informatie, maar houd het wel aansprekend en relevant. Maak gebruik van multimedia zoals presentaties en video’s. En vergeet niet om jouw profiel up-to-date te houden.
#2 Vergroot je inzicht in bestaande en potentiële klanten
Neem je relaties serieus en bekijk hun profielen. LinkedIn biedt vaak een schat aan informatie, bijvoorbeeld over de positie binnen de organisatie en de expertise van personen. Ontdek wat je gemeenschappelijk hebt, welke connecties hetzelfde zijn en bij welke LinkedIn groepen ze aangesloten zijn.
#3 Maak een lijst met potentiële klanten
LinkedIn is in de eerste plaats een grote kaartenbak met interessante gegevens van professionele gebruikers. Maak daarom gebruik van de geavanceerde zoekfunctie om te filteren op specifieke kenmerken en sla zoekopdrachten op. Daarnaast kun je per connectie je eigen persoonlijke notities toevoegen, contact gegevens exporteren en relaties indelen naar categorie. Met andere woorden: LinkedIn is niet alleen een digitale kaartenbak, maar fungeert ook als persoonlijke CRM systeem.
#4 Bouw relaties op via LinkedIn groepen
Veel mensen zijn een beetje moe van die groep Updates. En dat is logisch, want veel groepen worden ronduit slecht beheerd. Maar laat dit geen reden zijn om groepen te negeren. Want je kunt er wel degelijk uw voordeel mee doen en jouw netwerk vergroten en versterken. Meer daarover lees je in dit artikel.
#5 Denk aan de afstemming met Marketing
Meerdere onderzoeken laten zien dat een goede afstemming tussen Marketing en Sales elk jaar leidt tot meer omzet, meer retentie en een betere win/lost ratio. Bent u dus werkzaam in een grotere organisatie, lees dan deze 7 stappen om de samenwerking tussen Marketing en Sales te verbeteren.
#6 Het gaat om de relatie, niet om de verkoper
De toekomst van Sales wordt gevormd door digitale ontwikkelingen. Want het traditionele verkopen werkt niet meer meer in de 21e eeuw. Klanten zijn beter geïnformeerd dan de verkopers zelf. En klanten nemen tegenwoordig zelf het initiatief. Maar ze willen vooral geholpen worden. En daar wringt de schoen. Om te overleven in het digitale tijdperk, moeten Sales organisaties stoppen met verkopen. Vertrouwen opbouwen en waardecreatie zijn de sleutelwoorden voor de toekomst van Sales.
#7 Verder gaan dan LinkedIn
Zeker, LinkedIn is bij uitstek geschikt voor Sales in de zakelijke markt. Maar succesvolle organisaties gaan wel een stap verder: zij integreren Social Media in B2B Sales. Bijvoorbeeld door externe ambassadeurs in kaart te brengen, medewerkers een training aan te bieden en Social Media te integreren met databases, CRM systemen en e-mail marketingprocessen.
Geef een reactie