Ben jij verantwoordelijk voor het werven en behouden van klanten? En ken je de basistips van LinkedIn al? Dan is dit artikel voor jou geschreven. Want hieronder vind je hier 19 slimme (vaak onbekende) LinkedIn tips voor verkopers en ondernemers.
#1 LinkedIn Tags
Niet iedereen in jouw LinkedIn netwerk is even belangrijk. Het is daarom handig om je netwerk in te delen naar groepen. Dat is mogelijk met LinkedIn Tags. Deze Tags zijn niets meer of minder dan labels die je mensen mee kunt geven. Op die manier kun je je netwerk onderverdelen naar specifieke groepen, zoals (oud) collega’s, partners, (oud) klanten, prospects, vrienden, familie, deelnemers, concurrenten, leveranciers etc. Bij mij ziet het er zo uit:
Met LinkedIn tags kun je dus groepen maken en een gerichte groep benaderen met een bericht dat alleen voor hen is bedoeld.
- Let op: De meeste LinkedIn berichten komen terecht bij het persoonlijke e-mailadres. Daarom krijgen LinkedIn berichten meer aandacht dan reguliere email berichten. Dat biedt jou de mogelijkheid om waardevolle informatie gericht met anderen te delen.
#2 LinkedIn als CRM systeem
Jaren geleden had ik een (wat ouderwetse) directeur die bij elke afspraak de datum en het onderwerp van gesprek op de visitekaartjes zette. Dat was voor hem zijn persoonlijke relatiemanagementsysteem. Het nadeel was natuurlijk dat visitekaartjes snel verouderen. En je een flinke stapel mappen met visitekaarten kunt hebben. Dankzij LinkdIn is dat niet nodig: relaties houden zelf hun profiel bij én je kunt bij ‘Edit details’ zelf persoonlijke notities toevoegen (die een ander niet ziet). Zo kun je altijd opzoeken wie je waar van kent.
#3 Back-up! Connecties exporteren
LinkedIn is fantastisch, maar één ding is zeker: in haar huidige vorm zal het niet blijven bestaan – of het zal een keer verdwijnen (omdat sociale media nou eenmaal ook een levenscyclus hebben). Dan is het verstandig om regelmatig de gegevens van je LinkedIn connecties te exporteren. Zelf doe ik dat 1x per kwartaal en heb daarvoor een reminder in mijn agenda gezet. Je weet immers maar nooit, LinkedIn kan ook gehackt worden. LinkedIn connecties exporteren doe je zo:
(Mocht je dit te omslachtig vinden, of je weet nu al dat je dit gaat vergeten? Geen probleem. Kies dan voor SocialSafe, een betaalde maar mooie all-in-one oplossing om al je contacten op sociale netwerken te bewaren!)
#4 Bedrijven volgen
LinkedIn geeft je de mogelijkheid tot 1.000 bedrijven te volgen. Als verkoper of accountmanager kun je hier je voordeel mee doen. Pak daarvoor je lijst met bestaande en gewenste klanten, zoek ze op LinkedIn en ga deze bedrijven volgen. Hiermee blijf je op de hoogte door de Updates die deze bedrijven plaatsen. Denk aan vacatures, artikelen, productintroducties, events en ander nieuws. Dit is een makkelijke manier op om de hoogte te blijven, te reageren, contact te zoeken en ‘in de picture’ te blijven.
#5 Hoe ben je verbonden: How You’re Connected
Als je een LinkedIn bedrijfsprofiel bekijkt, kijk dan eens via welke mensen je met deze organisatie bent verbonden. Door de klikken op de tweedegraads connecties (‘second degree connections’) kun je zien met wie je (nog) niet rechtstreeks in contact staat. Dat geldt ook voor ‘Employees on LinkedIn’. Door met meer mensen contact te maken, kun je jezelf extra binden met de organisatie. Bedenk wel dat een persoonlijke uitnodiging beter werkt (en natuurlijk een stuk vriendelijker is) dan het versturen van een standaard uitnodiging.
#6 Zichtbaarheid van LinkedIn groepen
Ben je net als ik actief in een concurrerende markt? Dan kan het verstandig zijn om niet aan iedereen te laten zien in welke LinkedIn groepen je zit. Zo heb ik zelf ervaren dat concurrenten binnen 1 maand lid werden van dezelfde LinkedIn groepen. Gewoon slim na-apen dus. Als jij daar ook niet van gediend bent, kun je de zichtbaarheid van LinkedIn groepen beter uitzetten. (Of andere aanpassingen doen bij ‘Settings’ of ‘Instellingen’ per groep)
#7 Echt opvallen doe je met slimme details
Misschien heb je ze wel eens gezien… LinkedIn profielen die eruit springen omdat ze slim zijn voorzien van die kleine icoontjes. Een paar voorbeelden die je misschien wel eens gezien hebt:
★ ✪ ✯ ✰
☛ ☚ ☜ ☝ ☞ ☟ ⇨ ► ◄ ► »
■ ♦ ◆ ●
✔ ✘ ☐ ☑ ☒
✉ ✍ ✎ ✏ ✑ ⌨
✆ ☎ ☏
Dat wil jij misschien ook graag, maar hoe doe je dat?
- Ga naar een webpagina met icoontjes, zoals deze
- Selecteer het icoontje dat je wilt gebruiken
- Kopieer deze (Ctrl-C)
- Plak het icoontje in je LinkedIn profiel – en klaar
Je kunt ook deze (Engelstalige) video bekijken voor een uitleg:
#8 Leer van Sales Topppers op LinkedIn
Wist je dat topverkopers veel actiever zijn op LinkedIn?
De verschillen tussen ’the best and the rest’:
- ze gebruiken LinkedIn vaker voor het zoeken en identificeren van potentiële klanten
- ze bekijken vaker het LinkedIn profiel van mensen met wie zij een afspraak hebben
- ze doen vaker onderzoek naar specifieke bedrijven en sectoren
- ze zoeken naar meer ingangen bij potentiële en bestaande klanten
- ze gebruiken wederzijdse interesses om vertrouwen te krijgen
- ze hebben meer zicht op betrokkenen in het beslissingsproces
#9 Altijd en overal een Update kunnen plaatsen
Je weet dat je regelmatig LinkedIn Updates moet plaatsen, maar je vindt dit lastig of te ingewikkeld. Daar is een super eenvoudige oplossing voor: LinkedIn Sharing Bookmarket. Dit is een handige tool die je gewoon in je browser plaatst. Nu kun je overal en altijd LinkedIn Updates plaatsen, ook als je niet op LinkedIn zit. Lekker simpel, toch?
#10 Integreer Outlook en LinkedIn
Gebruik je Outlook? Download dan deze tool en krijg meer inzicht in je relaties. Je kunt synchroniseren, e-mail gebruiken en nog veel meer:
#11 Integreer Gmail en LinkedIn
Gebruik je géén Outlook maar Gmail? Geen probleem. Want wat je met Outlook kunt, kun je ook met Gmail. Zo ben je met Rapportive direct op de hoogte van de laatste informatie uit je connecties op sociale media. Deze tool kan ik iedere verkoper of ondernemer met Gmail van harte aanbevelen!
#12 Optimaliseer je LinkedIn profiel met trefwoorden
Misschien ken je deze tip al: het is slim om je LinkedIn profiel te voorzien van trefwoorden waarop je gevonden wilt worden. Maar ja, hoe weet je nou of je slaagt in je opzet? Wordle kan je daarbij helpen. Want met deze tool genereer je snel een ’tag cloud’: een visueel overzicht met de meest voorkomende woorden in je profiel. Enorm handig dus, als je je profiel wilt optimaliseren met woorden die anderen gebruiken!
#13 Een eigen LinkedIn handtekening
Je kunt natuurlijk je URL vermelden in je email handtekening. Maar een LinkedIn handtekening trekt meer aandacht en is nét wat professioneler. Dus ga jij voor het maximaal haalbare? Gebruik dan deze oplossing.
#14 Gebruik de LinkedIn App
Je bent veel onderweg en dus heb je altijd een smartphone of tablet bij de hand. Gebruik dan de LinkedIn App. Ik moet eerlijk zeggen dat deze niet altijd optimaal is geweest. Maar de laatste tijd bevalt hij meer dan goed. Installeren dus!
#15 LinkedIn Updates inplannen
Je bent druk en niet altijd in staat op Updates op het juiste tijdstip te delen met je netwerk. Gebruik dan Hootsuite. Deze tool is niet alleen handig voor Twitter en Facebook: ook je LinkedIn Updates voor de komende dag, week of maand kun je gewoon inplannen. Makkelijker kan het niet! (maar let wel op dat je geen spam-robot wordt)
#16 Je eigen LinkedIn badge
Heb je een eigen website of weblog? Of heeft je werkgever een ‘Over ons’ pagina? Gebruik dan de LinkedIn Badge. Je hebt ze in verschillende soort en maten, de keuze is aan jou.
#17 Netwerk razendsnel uitbreiden
Voor de rasechte netwerkers onder ons is er TopLinked.com. De website site er nogal goedkoop uit, maar dit is het idee: met een gratis account krijg je ee lijst met LinkedIn gebruikers die bekend staan als ‘Open Networkers’, zij accepteren uitnodigingen van vreemden. En tegen betaling komt jouw account ook op de lijst. Ik ken mensen die daardoor honderden nieuwe contacten per maand opdoen. Het is niet ‘my cup of coffee’, maar als dit wel bij jou past… probeer het uit! (en ja, er staan ook Nederlanders tussen)
#18 Vermeld mensen en bedrijven met Mentions
LinkedIn geeft je de mogelijkheid om anderen te vermelden in je Updates. Deze functie lijkt sterk op die van Twitter, waarbij je ook een accountnaam toe kunt voegen om iemand aan te spreken. Met behulp van Mentions kun je veel sneller reacties krijgen – en dus meer aandacht.
#19 Gebruik een eigen, professionele URL
Tot slot, zorg voor een eigen URL. Zelf heb ik gekozen voor www.linkedin.com/in/veldwijk, dat vond ik mooier dan: www.linkedin.com/pub/veldwijk/154awf67342fhh488631 (zoiets was het). Ook handig om te vermelden op websites, visitekaartjes, in email handtekeningen, etc. etc.
Dat waren ze; mijn LinkedIn tips voor verkopers (en anderen natuurlijk). Hopelijk helpt het je aan meer nieuwe contacten, waardevolle relaties en natuurlijk meer business ;)
Top-5 Boeken over Social Media Marketing:
#1 Handboek Online Marketing
Dit boek geeft je de theorie en de tools om een effectieve onlinemarketingstrategie te ontwikkelen en uit te voeren. Vol met praktijkvoorbeelden en tips hoe onlinemarketing bedacht en uitgevoerd kan worden om effectief te zijn.
#2 Zakelijke doelen bereiken met Social Media
Wil je zakelijk aan de slag met social media, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of ben je al actief op social media, maar weet je eigenlijk niet wat je wilt en kunt bereiken? En wat je moet doen?
#3 Social Media management
Dit boek behandelt allerlei vragen – zoals: Hoe kunnen organisaties social media zo inzetten dat bezoekers graag met en over hen communiceren? En hoe kan van daaruit een relatie worden opgebouwd? Hoe kunnen organisaties het gedrag in de koop- en gebruiksfase via social media beïnvloeden?
#4 Social Selling
Social selling is een nieuwe manier van verkopen die gebruik maakt van het door online media voorgoed veranderde koopproces door online media effectief in te zetten. Het boek behandelt een negenstappen-aanpak die wordt afgesloten met een implementatie-actieplan.
#5 Handboek Social Marketing & Business
Het Handboek Social Marketing & Business helpt daarom de lezer een social media strategie te ontwikkelen, inzicht te krijgen in de succesfactoren van social media marketing en geeft concreet richting aan een transitie naar een social business.
Hoi Jos, bedankt voor al die tips, ik kan ze niet in een keer verwerken, kom dan terug nog eens lezen. #2 heb ik al toegepast, top
Graag gedaan en succes met de tips!
Bedankt Jos, ik heb er twee handige tips uitgehaald: die outlook en Gmail tools kende ik nog niet. Ga ik zeker mee aan de slag.
#7 met die icoontjes vind ik ook een keerzijde hebben. Als je het icoontje aan het begin van de regel zet, kom je in het adresboek van smartphones bovenaan in de lijst te staan. Ik vond dat bij een connectie van mij zo irritant, dat ik hem uit m’n Linkedin-connecties heb verwijderd…
Hoi Machiel, bedankt voor je reactie. Ook bedankt voor de tip wat betreft die icoontjes, had het zelf nog niet opgemerkt!
Bedankt Jos, gelijk al een aantal dingen toegepast. Maar ook nog heel wat op de to-do lijst…
Graag gedaan Sandra!
Interessant artikel met praktische insteek, fijn.
Wat mij meest opvalt is dat je LinkedIn als een volwaardige
en volwassen tool inzet, interessante
mindset!
Bedankt voor je reactie Jan