In een digitale wereld die transparanter wordt, is het moeilijk om onderscheidend te blijven. Heeft het nog wel zin om te blijven hameren op eigen Unique Selling Points?
Zijn unieke kenmerken écht de reden waarom klanten voor jou kiezen?
Stel dat dit waar is: dan moet je dit steeds vaker bijstellen. Simpelweg omdat de concurrentie hetzelfde doet. Maar er is een manier om te ontsnappen aan deze oneindige cyclus. Een manier om onderscheidend te zijn en te blijven: het vertellen van een goed verhaal.
Veel bedrijven ontlenen hun bestaansrecht om wat ze doen
Een fabrikant is de eerste om te vertellen dat zij de beste producten biedt. Concurrenten breiden dit uit door te vertellen over de bijzondere manier van produceren.
Maar het is de vraag of het hierom gaat. Het is de vraag of klanten daarom voor een leverancier kiezen. Het is de vraag of u op deze manier kunnen overleven in een digitale wereld. Is het niet belangrijker om te laten zien wáárom u iets doet, in plaats van wát u doet?
Simon Sinek, een bekende spreker en auteur, bespreekt dit in zijn bestseller ‘Start with why’. En om het antwoord in zijn eigen woorden te geven:
‘People don’t buy what you do, they buy why you do it’
In deze video legt hij uit waarom het éne bedrijf wel succesvol is en het andere niet.
Misschien denk je dat het vertellen van een goed verhaal niet geschikt is voor jouw situatie. Maar niets is minder waar. Juist in de zakelijke markt gaat het om mensen en relaties. Ieder mens wil zich identificeren met anderen. En juist in een digitale wereld kun je onderscheidend blijven met een goed verhaal over het waarom van jouw organisatie.
Een goed verhaal om te overleven in een digitale wereld
Een digitale manier om het waarom met anderen te delen, wordt ook wel digital storytelling genoemd. Het is dé manier om te vertellen waarom jij en jouw collega’s met plezier aan de slag gaan.
Iedere onderneming heeft een uniek verhaal en dit verhaal heeft een cultuur gecreëerd. Dit is de oorsprong van het waarom van uw onderneming. Dit is de inspiratiebron voor uw producten en diensten.
Maar digital storytelling is niet alleen geschikt om jouw verhaal te vertellen. Het gaat verder dan dat. Het bijzondere aspect is de koppeling van emotie naar logica.
Mensen nemen een besluit op basis van emotie en gebruiken logica om de beslissing achteraf te onderbouwen. Mensen voelen emotie en koppelen dit aan de logica van jouw activiteiten en vaardigheden. Door een verhaal te vertellen laat je de menselijke kant van jouw onderneming zien. Dan wordt emotie direct verbonden met de resultaten van het waarom: jouw producten, diensten, oplossingen, events.
Manieren om uw verhaal te vertellen in een digitale wereld
Digital storytelling kun je op verschillende manieren toepassen. In de eerste plaats op de ‘Over ons’ pagina van jouw website. (Op veel websites is dit één van de best bezochte pagina’s, dat geeft aan hoe belangrijk dit is). In een boeiend verhaal beschrijf je hier de reis – de historie – van jouw onderneming. En je legt hierin de relatie met klanten.
Het is niet verkeerd om daar fouten te laten zien. Sterker nog, een goed verhaal heeft vaak missers en blunders. Omdat mensen zich daarin herkennen. We maken allemaal fouten, nietwaar? Dat maakt het authentiek.
Daarnaast kun je een verhaal met anderen delen via een zakelijk en/of persoonlijk blog. Een blog zich uitstekend voor een goed verhaal. Je kunt ook denken aan Social Media zoals Facebook en YouTube. Zo maakt tractor fabrikant John Deere gebruik van YouTube. Hieronder staat haar video over het 175-jarige bestaan:
Een goed verhaal is authentiek. En met zo’n verhaal kun je overleven in een digitale wereld. Digital storytelling geeft klanten, medewerkers, partners, journalisten en leveranciers inzicht in jouw ‘waarom’.
Zakelijke relaties geef je daarmee de kans om positieve associaties te ontwikkelen met jouw organisatie. En iedereen kan hierop inspelen. Want ook jij hebt een uniek verhaal.
Dus waarom zou je dit niet delen met anderen?
Credits: Flickr
Geef een reactie