Het gebruik van Social Media zien we terug in verschillende branches. Maar voorbeelden van Social Media in de logistieke dienstverlening lijken schaars. Dus toen ik in contact kwam met Henrike Koetzier, verantwoordelijk voor Marketing en Sales bij Dalhuisen, kon ik het niet laten een kort interview af te nemen.
Het bedrijf waar ze werkt, levert niet alleen brandstoffen en smeermiddelen maar is ook exploitant van tankstations in Midden- en Oost Nederland. Dalhuisen richt zich op klanten in verschillende segmenten, zoals garagebedrijven, transport, industrie en agrarische bedrijven. Nu ben ik altijd nieuwsgierig waarom B2B bedrijven Social Media gebruiken. En hoe dat in de praktijk gaat. Hieronder staat een kort verslag van mijn interview.
1. Waarom gebruiken jullie Social Media?
Wij gebruiken Social Media om mensen de gelegenheid te geven snel en gemakkelijk de interactie aan te gaan met ons én wij met hen. Daarnaast gebruiken we Social Media om proactief in te spelen op activiteiten en gebeurtenissen. Het is veel gemakkelijker in de gaten te houden wat er over je gezegd wordt en daar op in te spelen. Wij merken daarnaast dat we mensen via Social Media op een andere manier inzicht geven in ons bedrijf, doordat je andere, aanvullende informatie geeft ten opzichte van bijvoorbeeld de reguliere website, daardoor wordt het beeld dat je geeft transparanter. Tevens gebruiken wij Social media in onze acties, maar dit is nog beperkt.
2. Welke Social Media kanalen gebruikt Dalhuisen en waarom?
Wij maken op dit moment gebruik van Facebook, Twitter en we zijn voorzichtig begonnen met YouTube. Twitter gebruiken zetten we voornamelijk in voor de snelle interactie, Facebook bij het onderhouden van contacten, al gebruiken we ze wel in het verlengde van elkaar.
3. Welke problemen of uitdagingen komen jullie in de praktijk tegen? Hoe gaan jullie daarmee om?
Uitdaging blijft hoe je de mensen op een leuke manier kunt betrekken, zonder social media daarbij als reclamemiddel in te zetten. Zelf merk ik namelijk dat wanneer bedrijven dat laatste doen, je snel afhaakt. Wat we steeds meer proberen is weer te geven wat er binnen het bedrijf gebeurt, hoe we de klanten daarbij betrekken en waar onze klanten zich mee bezig houden. Zo geven we als oliehandel tips om brandstofproblemen in de winter te voorkomen en als tankstationexploiteur geven we tips om brandstofverbruik te reduceren.
Een ander lastig aspect op social media is het combineren van b-to-b en b-to-c en de diverse sectoren waarin onze b-to-b-klanten zich bevinden. Op dit moment gebruiken we één account om beide te benaderen, maar wellicht dat het beter blijkt te zijn deze twee in de toekomst uit elkaar te halen.
4. Wat heeft het gebruik van Social Media tot nu toe opgeleverd?
Wij zien Social Media vooral als een verlengd communicatiemiddel waarmee je óók weer een groep consumenten en bedrijven kunt benaderen, betrekken en informeren, naast bijvoorbeeld je advertenties, reclamecampagnes en website.
5. Hoe kijken jullie aan tegen het toekomstig gebruik van Social Media?
Wij zijn nog geen ster in het combineren van Social Media met onze operationele werkzaamheden, maar zien wel veel mogelijkheden om hier in de toekomst nog meer mee bezig te zijn en meer uit te halen. Zo willen we in de toekomst meer acties via Social Media laten verlopen, maar ook door inzet van bijvoorbeeld YouTube de werking/tests van bepaalde producten weergeven. Wij verwachten dan ook dat Social Media binnen ons bedrijf een steeds prominentere rol zal spelen.
Foto credits: Dalhuisen.
Wil je weten hoe ik je hiermee kan helpen? Neem dan even contact op.
Goedemorgen Jos,
Leuk dat je aandacht geeft aan social media in de logistiek! Prettig interview om te lezen..
Ik denk dat het probleem voor veel B2B bedrijven nog precies is wat Henrike Koetzier hieronder zegt:
“Wij zien Social Media vooral als een verlengd communicatiemiddel waarmee je óók weer een groep consumenten en bedrijven kunt benaderen, betrekken en informeren, naast bijvoorbeeld je advertenties, reclamecampagnes en website”
Daar gaat het vaak fout (ook te zien aan het kleine aantal volgers en likes dat Dalhuisen heeft). Social media is anders dan advertenties, reclamecampagnes en de website. Het is geen nieuwe folder of brochure, maar het is een manier van interactie aangaan met klanten, zonder dat jouw dienstverlening centraal staat. Het gaat veel meer over daar zijn en dat antwoord geven op de vraag waar jouw klant mee zit. Zorg dat je wordt gezien als een expert of help klanten een probleem op te lossen, dan komen ze vanzelf naar jou toe voor producten of diensten!
Een voorbeeld voor Dalhuisen kan zijn, schrijf eens een artikel over hoe je het beste smeermiddelen kan weggooien, welke milieueisen een gemeente stelt, publiceer de antwoorden op veelgestelde vragen of beantwoord pro-actief vragen op Twitter (“wanneer moet ik mijn olie verversen?”).
Ik zie daar veel toegevoegde waarde in, hoe denk jij daarover?
Groet,
Lisette van der Pijl
Port-able
Dag Lisette bedankt voor je reactie. Je slaat te spijker op zijn kop. De ideeën die jij aandraagt, hebben inderdaad toegevoegde waarde. Maar veel bedrijven moeten nog nadenken over de rol die ze willen spelen in het social media landschap.
Dat is helemaal waar!
Het is belangrijk om de tijd te nemen om te zien wat er past bij jouw organisatie en klanten. Je ziet bedrijven vaak te snel in de ‘doe-modus’ gaan en van alles proberen, zonder concreet plan. Vaak wordt er dan veel investeert in zaken die niets opleveren en soms ook afbreuk doen aan het merk. Je kunt best een tijdje in stilte observeren voordat je bepaalt waarop je actie onderneemt