Onlangs mocht ik als spreker meewerken aan een marketingseminar bij Van Puijenbroek Textiel. Van Puijenbroek Textiel is een familiebedrijf met een rijke historie en een toonaangevende speler op de internationale markt voor professionele werk- en veiligheidskleding in hoogwaardige textielweefsels. Het seminar was een initiatief van marketingmanager Jean-Paul van de Wiel. Ik heb hem een aantal vragen gesteld over Online en Social Media in de textielindustrie. Hieronder lees je zijn reactie:
Je bent werkzaam bij Van Puijenbroek Textiel. Wat maakt jullie bijzonder?
Wij zijn een zelfstandige, eigenzinnige speler op een redelijk conservatieve markt. Een familiebedrijf met een heldere lange termijn visie voor gezonde businessontwikkeling én echt partnership met relaties. Betrouwbaarheid, flexibiliteit, innovatie en duurzaamheid in de breedste zin zijn hierbij kernwaarden. Met onze kennis, ervaring en faciliteiten op gebied van bedrijfskleding en beschermende kleding spelen wij in op een breed scala wensen en behoeften.
Dat is bijzonder aangezien ik geen andere speler in onze markt ken met eenzelfde serviceboog onder één dak. Recente eigenzinnige wapenfeiten: wij hebben een Texperience Center in Goirle in plaats van een showroom, wij hebben de 1e katoenen Cradle to Cradle bedrijfskleding ter wereld onder de naam ‘REWORK’ gelanceerd, vanaf 2012 gebruiken wij geen gas meer maar een CO2-neutrale houtsnipper gestookte CV-ketel en in oktober 2013 hebben wij een nieuw atelier geopend in Macedonië.
Hoe kijk jij als marketingmanager aan tegen online trends zoals sociale media en content marketing? Waar zie jij de toegevoegde waarde? En waar (nog) niet?
Ik vind het in de 1e plaats geweldig om zoveel nieuwe mogelijkheden te zien ontstaan door online ontwikkelingen en hiermee te kunnen experimenteren. Dat laatste blijft leuk en leerzaam en kan zo nu en dan heerlijk relativerend zijn in de online overvloed. Zo stonden wij laatst op een grote, internationale beurs. Om extra contacten te genereren, hadden we duidelijke QR-signing aangebracht met ‘Contact us and we’ll contact you’, tevens ‘old school’ 2 zuilen op iedere hoek van de stand om visitekaartjes in te gooien. Wat denk je? Welgeteld 1 reactie via de QR-code en ruim 170 visitekaartjes in die zuilen! Ik wil hiermee zeggen: offline en online zijn sámen marketing en dat blijft altijd zo; vanuit die fysieke visitekaartjes ontstaan vervolgens weer Linkedin-connecties en is de cirkel rond.
De balans tussen on- en offline verschuift alleen wat in de tijd en dat is goed voor de dynamiek van ons vak. ‘Marketing 2.0, 3.0’ e.d. vind ik wat dat betreft flauwekulbegrippen. Bekijk en experimenteer met de mogelijkheden die je zinvol lijken en implementeer de succesvolle in je mix. Dat geldt dus ook voor social media en content marketing. Content marketing vind ik van grote toegevoegde waarde en wint aan belang bij het diverser worden van de mediamix en –bereik.
Bij social media maak ik graag een onderscheid maken tussen social en commercial, hoe je dit indeelt is mede afhankelijk van een B2B of B2C context. Ik ben werkzaam in het B2B-kanaal en hecht vanuit die achtergrond veel waarde aan het commercial medium Linkedin voor contact met beslissers en beïnvloeders, Twitter gebruik ik ook alleen zakelijk voor actualiteiten. Facebook zetten wij in voor contact met gebruikers van onze producten en YouTube is een overkoepelende zender.
Privé heb ik momenteel weinig tot geen behoefte aan social media, ik gebruik ze alleen zakelijk en bescheiden; ik wil selectief aanwezig en actief zijn en niet doorlopend afgeleid worden door updates en bliepjes, dat is een keuze waar ik intuïtief een prettig gevoel bij heb. Wat ik als marketeer natuurlijk reuze fascinerend vind is de achterliggende behoeften die Facebook heel succesvol vervult. Ik stel me voor een stukje erkenning ‘kijk ’s wat ik allemaal voor leuks, interessants doe’, status m.b.t. aantal volgers en likes, hoop ‘wie wil meer met mij dan Facebooken’ e.d. Een gigantisch potentieel dus.
Facebook speelt hier op een eigentijdse en laagdrempelige manier op in. Eigenlijk een soort fastfood voor sociale contacten. Ik heb na hun beursgang wel vraagtekens bij het toekomstige verdienmodel van Facebook en Twitter versus hoe de gebruikers gaan reageren op meer reclame en ‘privacy data sharing’ wat eraan komt; in hoeverre vinden gebruikers het belemmerend of storend dat over de rug van social een commercial laag wordt uitgerold? Niet ondenkbeeldig dat het sentiment ineens omslaat en nieuwe open source achtige social media ontstaan.
Wat vind jij de grootste uitdaging?
De grootste uitdaging vind ik het daadwerkelijk aangaan van de dialoog met online contacten en indien relevant deze ook offline maken. Dan ontstaat er naar mijn idee pas echte waardeconversie, hetzij in kennis hetzij in geld.
HaVeP en jijzelf onderhouden een blog. Waarom doen jullie dat en wat zijn de ervaringen tot nu toe?
Wij zijn begin 2013 gestart met het structureel bijhouden van een blog. In de 1e plaats om ook op deze wijze kennis en ervaringen te delen en met deze vorm van communicatie te experimenteren: wat zijn de reacties, wat levert het op qua respons? In de 2e plaats denken wij dat bloggen bijdraagt aan het organisch gevonden worden in zoekmachines; van belang is hierbij dat de blogs bekend zijn en gedeeld worden via allerlei media.
Zoals ik er tegenaan kijk, biedt Social Media in de textielindustrie veel mogelijkheden en zet Van Puijenbroek Textiel hier prima stappen door te onderzoeken wat wel en niet werkt. Er is namelijk niet zoiets als een universele ‘succesformule’ en online/offline activiteiten moeten elkaar wel versterken.
Ben je benieuwd naar de kansen voor jouw organisatie? Neem dan even contact op.
Credits: laarhovendesign
Geef een reactie