Social Media integreren is één van de grootste uitdagingen voor B2B Marketeers. Zo blijkt uit onderzoek onder 400 Senior Marketeers dat de integratie van Social Media nog in de kinderschoenen staat.
In de praktijk zijn er verschillende manieren om dat handen en voeten te geven. Bijvoorbeeld door Social Media en Email Marketing te combineren. Of door slimme aanpassingen op de website en een integratie met CRM systemen. In dit artikel staan tips en Quick Wins om u daarbij te helpen.
Social Media integreren in de B2B Marketingmix: Quick Wins
#1 Social Media integreren op de website
Er zijn twee simpele manieren om Social Media te integreren binnen een website: het toevoegen van Social Sharing en Social Media buttons. Het gebruik van Social Sharing buttons is één van de eerste Quick Wins, zo blijkt uit onderzoek naar veel gebruikte Social Media Marketing tactieken.
Met behulp van deze buttons kunnen website bezoekers op een makkelijk manier jouw content delen via Social Media kanalen zoals Twitter, Facebook en Linkedin. Alhoewel slechts 10% van de Marketeers zegt dat dit erg effectief is, waardeert toch 55% deze stap als ‘enigszins effectief’.
Daarnaast kun je gebruik maken van gewone Social Media buttons: knoppen naar de Social Media kanalen waarop je actief bent. Ook hier gaat het om laag hangend fruit. Het toevoegen van deze buttons is namelijk makkelijk en snel te realiseren.
Veel gebruikte en handige tools daarvoor zijn Addthis en Shareaholic. Met behulp van een code installeert u de buttons, heb je toegang tot statistieken en maak je content geschikt voor mobiel internet.
#2 Social Media integreren met Email Marketing
Email marketing is nog steeds effectief binnen de B2B Marketingmix. Er zijn minimaal 2 redenen om Social Media en Email marketing te integreren.
In de eerste plaats spenderen heavy users van Social Media meer tijd aan het lezen van email nieuwsbrieven. En in de tweede plaats nemen de Click Through Rates (CTRs) aanzienlijk toe.
Er zijn verschillende manieren om Social Media met Email te combineren, zoals:
- Follow Me buttons, bijvoorbeeld naar een Linkedin Groep of Company Profile
- Links naar Social Media kanalen zoals Facebook en YouTube
- Toevoegen van Social Sharing buttons
#3 Social Media integreren met Google Analytics
Google Analytics is een veelgebruikt programma om inzicht te krijgen in bijvoorbeeld het aantal website bezoekers, de meest bekeken pagina’s, de tijd die ze spenderen en de online conversie. Tot zo ver niets nieuws.
Maar met de nieuwe Google Analytics kunnen marketeers ook inzicht krijgen in het website bezoek afkomstig Social Media kanalen zoals Twitter, Linkedin en Facebook. Dat kan in vijf eenvoudige stappen:
- Ga naar Google Analytics en log in
- Ga naar ‘Rapporten’ (Reports)
- Ga naar ‘Geavanceerd Segmenten’ (Advanced Segments)
- Klik op ‘New geavanceerd segment’ en noem deze bijvoorbeeld Twitter
- Maak de filter Opnemen (Include) – Bron (Source) – Met (Source) ’twitter.com, t.co, tweetdeck, bit.ly etc
Op de website van SME lees je precies hoe je Social Media bezoeken kunt analyseren met Google Analytics.
Op deze manier krijgen marketeers niet alleen inzicht in het aantal bezoekers via Social Media; ze kunnen nu ook de traffic van verschillende kanalen met elkaar vergelijken. Dit biedt mogelijkheden om een Social Media strategie te optimaliseren.
#4 Social Media integreren met Marketing campagnes
Er zijn verschillende manieren om Social Media te integreren met (traditionele) Marketing campagnes. Als we kijken naar print uitingen: daarop kan vermeld worden van welke kanalen uw onderneming gebruik maakt. Bijvoorbeeld door het Facebook icoon en de URL (zoals www.facebook.com/uwonderneming) aan een brochure toe te voegen.
Verder kunnen bedrijven op print uitingen een afbeelding van een QR code plaatsen. Als de ontvanger deze inscant, komt hij terecht op de landingspagina die je hebt ingesteld. Zo kun je verwijzen naar bijvoorbeeld de Linkedin Company profile of het YouTube kanaal waar producten uitgelegd worden.
Tenslotte: vanuit traditionele Direct Mailings wordt nog vaak verwezen naar een specifieke landinsgpagina op de website. Zorg er dan voor dat de betreffende content snel en makkelijk online verspreid kan worden. Welke manieren je ook gebruikt: zorg voor consistentie met inhoud en benadering.
#5: Social Media integreren met CRM
Social Media integreren met CRM komt steeds meer voor. Bijvoorbeeld om een database te verrijken met gegevens van LinkedIn, Facebook, een weblog of Twitter. Op deze manier wordt inzichtelijk hoe een relatie Social Media gebruikt. Zo biedt Perfect View o.a. de mogelijkheid om de laatste tweets van relaties te bekijken. Andere veel gebruikte oplossingen komen van SproutSocial, SugarCRM, Salesforce en Nimble.
Met de integratie van CRM en Social Media spreken we van Social CRM. Enkele kenmerken daarvan:
- De relatie met de klant wordt gezien als een gezamenlijke inspanning op gelijkwaardig niveau.
- De focus ligt op interacties tussen organisaties, partners en klanten.
- De klant wordt gezien als partner in de ontwikkeling en verbetering van producten en diensten
- Het inzicht is dynamisch en gebaseerd op klantdata, persoonlijke profielen en sociale karakteristieken.
- De techniek is gericht op de operationele én de sociale aspecten van de interactie.
- Integratie van Social Media applicaties zoals blogs, wiki’s en social networking tools.
- Altijd tweerichtingsverkeer, met interactie en dialoog.
Social Media integreren kan dus op verschillende manieren vorm krijgen.
Foto credits: Flickr
“Authenticity, honesty and personal voice underlie much of what’s successful on the web”. Mijns inziens zullen de social media marketing tot in de basis veranderen, dus integratie met de marketingmix lijkt me bijna geen optie…Ik heb er zelfs mijn leraarbaan voor opgegeven:
http://metaalmarketing.wordpress.com/2012/04/24/waarom-ik-stop-als-marketingdocent/
Dag Edwin, bedankt voor je reactie. Leuk dat je deze post hebt gelezen. Af en toe raak ik ook verzeild op jouw blog – maar had nog niet de moeite genomen eens te reageren.
Ik heb je artikel gelezen en ben het daar mee eens. Traditionele marketing zal inderdaad meer veranderen richting Inbound Marketing (of de term Pull Marketing die ik zelf ook regelmatig gebruik). Verder vond ik het een goed punt dat je DE video van Simon Sinek even aanhaalt. De realiteit is dat de meeste bedrijven niet écht kunnen vertellen waarom klanten bij ze kopen. Had je deze video trouwens ook al gezien? http://www.youtube.com/watch?v=4VdO7LuoBzM
Maar ik blijf nog met een vraag zitten. Waarom zou je Social Media niet moeten/kunnen integreren binnen de marketingmix? Ik zie juist mogelijkheden voor nieuwe marketing. Daarnaast vind ik dat je ook moet kijken naar effectiviteit. Of dat nu nieuwe of oude marketing betreft. Voor mijn business is dat geen issue (100% inbound marketing); wel voor bedrijven die ik daarin begeleid.