Deze week las ik in Ondernemersbelang een column van André Vermeulen. Moraal van het verhaal? Social Media levert niets op. Of, om het in André’s woorden te zeggen: ‘In mijn eigen omgeving heb ik eigenlijk nog nooit gehoord dat een bedrijf – groot of klein – aan nieuwe opdrachten is gekomen dankzij het veelvuldig gebruik van de sociale media, die minder sociaal zijn dan je zou willen.’
Zijn teleurstelling is begrijpelijk
Je kon erop wachten. Vanaf 2009 steeg de hype tot grote hoogte. En de verwachtingen die daarmee gepaard gingen, werden ook steeds groter. Social Media leek een goed instrument om de crisis het hoofd te bieden en op een andere manier aan klanten te komen. Het gevolg: Jan en alleman ging met sociale media aan de slag. Talrijke bureaus stortten zich op training en advies. Want zonder een account op Twitter, Facebook en LinkedIn telde je gewoon niet mee. Althans, zo leek het. En nu, nu de hype voorbij is en we langzaam uit de economische crisis kruipen, vragen we ons af: wat heeft Social Media ons eigenlijk opgeleverd?
Maar… kan het ook anders?
Ja, dat kan. Sterker nog: er zijn voldoende bedrijven die wél succesvol zijn met Social Media. En zeker niet alleen de bureaus waar André het over heeft. Nee, ook bedrijven in bijvoorbeeld de bouw hebben echte resultaten geboekt. Hoe dat kan? Omdat ze de klant centraal stellen. Omdat ze nagedacht hebben over een strategie en een plan hebben uitgevoerd. Omdat ze willen leren en verbeteren. En omdat ze Social Media integreren in hun marketingaanpak of zelfs de bedrijfsvoering. Daarom wil ik André graag 2 redenen geven om zijn beeld bij te stellen.
De eerste reden is mijn eigen case
Dankzij Social Media bleek het mogelijk om zonder marketingbudget een eigen bedrijf op te bouwen, dat sinds de oprichting elk jaar verder is gegroeid. Dit zeg ik niet om mijzelf op de borst te kloppen. Maar dit zeg ik wél om aan te tonen dat Social Media een game-changer is gebleken: de drempel om een eigen, succesvolle onderneming op te bouwen is lager dan ooit te voren.
Waarschijnlijk zullen mensen zoals André daarop zeggen: ‘Ja, logisch, je profiteerde met je bedrijf van een nieuwe trend!’ En dat is helemaal waar. Maar is het inspelen op een nieuwe ontwikkeling geen teken van ondernemerschap?
Laat me André een tweede reden geven
Voordat ik besloot om mijn eigen onderneming te starten, heb ik intensief onderzoek gedaan naar de kansen van Social Media voor B2B. De conclusie? Het zakelijk gebruik van Social Media biedt kansen op verschillende terreinen, van Marketing tot Sales en van Innovatie tot Recruitment. Dat onderzoek versterkte mijn overtuiging. En om deze verder te onderbouwen, startte ik een uitgebreide zoektocht naar waardevolle Social Media Case Studies in B2B.
Een greep uit de cases die ik heb gevonden:
- Een klein familiebedrijf dat houten vloeren en plinten produceert, lanceerde een creatieve campagne die gericht was op beslissers in de bouw. Het resultaat was overweldigend: in een jaar tijd kreeg de onderneming 200 leads per maand – 4x zoveel vergeleken met reguliere advertenties (50 per maand). En het mes sneed aan twee kanten, want de kostenbesparing op marketing bedroeg €225.000.
- Een wereldwijde producent van bijzondere metalen heeft een Social Media strategie ontwikkeld, die gebaseerd is op kennisleiderschap en het gebruik van blogs. Meer dan 15 eigen specialisten delen hun kennis – en dat werkt als een magneet. Inmiddels beschikt het bedrijf over meer dan 150 (!) blogs en werd 400% bespaard op kosten voor beurzen en events. De onderneming realiseert nu hetzelfde aantal leads voor een kwart van het budget.
- Een leverancier van hekwerken wilde graag meer omzet realiseren met behulp van Social Media. Er werd daarvoor gebruik gemaakt van Twitter en Facebook. Maar het grootste succes werd gehaald met een eigen blog over, jawel, hekwerken. Dankzij het blog werd deze onderneming gezien als autoriteit in haar niche en steeg het aantal leads met 850%.
- Een financiële dienstverlener stond voor de uitdaging om potentiële klanten via Social Media te vertalen naar nieuwe business. Daarom werd een geïntegreerde aanpak ontwikkeld, die bestond uit het gebruik van e-mail, Social Media en landingspagina’s. Het resultaat: 463% meer website bezoekers en 132% meer leads.
- Een Nederlandse bouwonderneming wilde zich enerzijds positioneren als kennisleider en anderzijds meer kwalitatieve leads genereren. Er werd een strategie ontwikkeld, waarbij interessante content werd gedeeld via Social Media en een eigen blog. Daarmee realiseerde het bedrijf in 9 maanden meer dan 80 hoogwaardige leads voor Sales. Een uitstekend resultaat, als we weten dat de gemiddelde klantwaarde op €100.000 ligt.
En zo… vond ik nog eens 96 Case Studies over grote én kleine bedrijven die succesvol gebruik maken van Social Media. Niet alleen op het gebied van Marketing en Sales overigens. Er zijn ook voldoende cases over het gebruik van Social Media voor innovatie, recruitment en klantenservice.
Laten we weer teruggaan naar André. Zijn boodschap en frustraties zijn begrijpelijk. En er zijn zeker veel bedrijven zijn die geen commerciële resultaten hebben geboekt. Maar ik weet ook dat het anders kan. Zowel uit eigen ervaring – als dat van anderen.
Foto credits: Flickr
Top-5 Boeken over Social Media Marketing:
#1 Handboek Online Marketing
Dit boek geeft je de theorie en de tools om een effectieve onlinemarketingstrategie te ontwikkelen en uit te voeren. Vol met praktijkvoorbeelden en tips hoe onlinemarketing bedacht en uitgevoerd kan worden om effectief te zijn.
#2 Zakelijke doelen bereiken met Social Media
Wil je zakelijk aan de slag met social media, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of ben je al actief op social media, maar weet je eigenlijk niet wat je wilt en kunt bereiken? En wat je moet doen?
#3 Social Media management
Dit boek behandelt allerlei vragen – zoals: Hoe kunnen organisaties social media zo inzetten dat bezoekers graag met en over hen communiceren? En hoe kan van daaruit een relatie worden opgebouwd? Hoe kunnen organisaties het gedrag in de koop- en gebruiksfase via social media beïnvloeden?
#4 Social Selling
Social selling is een nieuwe manier van verkopen die gebruik maakt van het door online media voorgoed veranderde koopproces door online media effectief in te zetten. Het boek behandelt een negenstappen-aanpak die wordt afgesloten met een implementatie-actieplan.
#5 Handboek Social Marketing & Business
Het Handboek Social Marketing & Business helpt daarom de lezer een social media strategie te ontwikkelen, inzicht te krijgen in de succesfactoren van social media marketing en geeft concreet richting aan een transitie naar een social business.
Niet een heel sterk stuk. Je verdient zelf je geld met dit soort zaken uitleggen.
Daarbij zijn ook je voorbeelden niet sterk, je vergelijkt niets. Je vergelijkt een klant met zijn voorgaande acties, wie zegt dat die klant niet heel veel fout deed in het verleden. Nog veel belangrijker, hoe groot is het aandeel bedrijven dat fors heeft geïnvesteerd in sociale media maar deze investeringen bij lange na niet terugverdient? Kleine tips om gefundeerde uitspraken te doen ipv van ongenuanceerd je eigen beroep aan te prijzen.
Ps. Je kan niet 400% besparen op kosten, das niet helemaal hoe wiskunde werkt.
Dag Rick, bedankt voor je commentaar. Mijn artikel is een reactie op het beeld dat André in zijn column heeft geschetst. Social Media kan wel degelijk iets opleveren en ik vind zelf dat de cases dit voldoende onderbouwen. Daar hoef je het uiteraard niet mee eens te zijn.
Maar je kritische opmerkingen stel ik erg op prijs, dat houdt me scherp!
Ik merk dat over B2B marketing veel geblogd wordt en meestal in positieve zin, maar concrete voorbeelden ontbreken in praktisch alle gevallen. U geeft wel voorbeelden (die vrij indrukwekkend zijn) maar de bron is uw boek zo te zien. Dat houd mij sceptisch. Ik begrijp dat u ook verdienen wil op uw boek, maar zou u anders niet een paar gedetailleerde cases kunnen delen?
Bedankt voor uw reactie. In welke branche bent u actief? Dan kijk ik welke case(s) ik uit kan lichten ter inspiratie.
Overigens staan alle bronnen vermeld in het E-Book.
pffffff
Het blijft gewoon heel lastig om mensen en bedrijven te overtuigen wat de meerwaarde is. Binnenkort is er een klein veranderingetje bij google met in potentie hele grote veranderingen. De naam van je url adres maakt straks niks meer uit. De “google bots” (zoeksoftware/app) en het verwerken van big data zijn nu zo snel dat de website met de meest NIEUWE en relevante content (teksten) als eerst getoond gaan worden bij de zoekopdracht.
Met andere woorden zorg er voor dat je nieuwe content kunt leveren en maak gebruik van social media om de content sterker te maken.
Maar ja hoe ga je dit verhaal duidelijk maken :-)