Robert B. Chaldini is een sociale psycholoog die bekend is geworden door zijn boek Influence: The Psychology of Persuasion. Zijn boek is meer dan 2 miljoen keer verkocht en vertaald in 26 talen. Chaldini beschrijft 6 principes van invloed die erg toepasbaar zijn op Social Media. In dit artikel beschrijf ik uit hoe u deze toepast in een Social Media Marketing strategie.
#1 Social Media en het principe van wederkerigheid
Het eerste principe stelt dat mensen een gunst of gift zo snel mogelijk proberen te beantwoorden. Bijvoorbeeld op het moment dat u een relatie uitnodigt voor een feest. De meeste mensen voelen zich dan verplicht om dit gebaar te beantwoorden. U kunt dit principe ook gebruiken voor uw Social Media Marketing. Vraag uzelf af wat u klanten of prospects kunt geven – of wat u voor ze kunt doen. Denk daarbij aan het delen van tips of het publiceren van een waardevolle whitepaper. Bent u actief op Twitter? Ga uw doelgroep volgen en de kans is groot dat anderen u ook gaan volgen.
#2 Social Media en het principe van sociale bewijskracht
Het tweede principe toont de overtuigingskracht van ‘Social Proof’. Dit is relevant zodra mensen niet precies weten wat ze moeten doen. We kijken dan naar de massa en gaan er vanuit dat anderen de beste keuzes maken. Wat betekent dat in Social Media? Vooral de wet van de grote getallen. Veel mensen raken toch onder de indruk van grote aantallen volgers op Twitter of bedrijven met veel ‘likes’. Betekent dit nu dat u allerlei trucks moet gebruiken om veel volgers en fans te krijgen? Voor de korte termijn lijkt het leuk om zo te scoren. Maar voor de lange termijn kunt u beter investeren in uw toegevoegde waarde. Zeker in de zakelijke markt moet u daar aandacht aan besteden en relaties koesteren. U heeft er namelijk niets aan als u de verwachting niet waar kunt maken en mensen teleurgesteld raken.
#3 Social Media en het principe van autoriteit
U kent ze wel, invloedrijke personen in uw regio of branche. Wat zij zeggen of schrijven heeft direct of indirect impact op uw business. Ongeacht of ze wel kennis van zaken hebben. Deze mensen zijn vaak actief op Social Media. Denk daarbij aan (lokale) politici, voorzitters of bestuurders. Denk ook aan mensen die gerenommeerde publicaties uitbrengen of een uitgesproken mening ventileren. Wat kunt u hiermee in Social Media? In de eerste plaats is het erg zinvol om te bepalen of en waar zij actief zijn. Bijvoorbeeld door hun namen te Googlen of specifiek te zoeken op Linkedin of Twitter. Op die manier kunt u een relatie opbouwen of versterken – en reageren als dat nodig is. Aan de andere kant kunnen uw medewerkers zichzelf ook positioneren als een autoriteit binnen uw branche. Een krachtige tactiek is de inzet van Content Marketing: manieren waarop u waardevolle informatie deelt met u doelgroep. Bijvoorbeeld via een weblog of whitepapers.
#4 Social Media en het principe van sympathie
Dit principe stelt dat we het liefst zaken doen met mensen die we kennen, leuk vinden of op ons lijken. Dit zien we vooral terug op Linkedin. Hiermee kunt u zien welke connecties u gemeenschappelijk hebt, of van welke Linkedin groepen anderen lid zijn. Het belang van sympathie is ook relevant voor de uitstraling van uzelf en van uw collega’s. U moet dus aandacht besteden aan profielen op Social Media zoals Linkedin. Bijvoorbeeld met een professionele foto en het tonen van interesse in uw zakelijke netwerk. Lees ook: Linkedin Guru Jan Vermeiren: tips en veelgemaakte fouten
#5 Social Media en het principe van consistentie
Als we eenmaal een keuze hebben gemaakt, gedragen we ons daarnaar. Dit gedrag ligt meestal in lijn met eerder gemaakt beslissingen. Dit principe is zichtbaar op Social Media. Als we een Facebook pagina leuk vinden, zullen we dat niet snel ongedaan maken. Vaak geldt dat ook voor de keuze om mensen te volgen op Twitter. Het loont dus de moeite om te investeren in een extra sociale band met uw doelgroep. Aan de andere kant: veel mensen die u niet kennen, kijken eerst de kat uit de boom. Bent u wel betrouwbaar op Social Media? Consistentie speelt dan een grote rol. U kunt mensen overtuigen door consistent te zijn in de manier waarop u actief bent. Bijvoorbeeld door te reageren op vragen via Twitter en regelmatig nieuwe artikelen te publiceren.
#6 Social Media en het principe van schaarste
Tenslotte: het krachtige marketing principe van schaarste. Uitgangspunt: mensen worden meer gemotiveerd als ze iets dreigen te missen of verliezen. Hoe kunt u daar met Social Media op inspelen? Bijvoorbeeld door te laten merken hoeveel unieke producten nog op voorraad zijn. Maar ook uw content slim te spreiden op verschillende Social Media kanalen. Zo kunt u Facebook exclusief gebruiken voor het delen van foto’s of het downloaden van whitepapers.
Lees ook: 5 tools om de online invloed op Social Media te meten en In 5 stappen naar een Social Media strategie
Foto credits: Wikipedia
Herkent u de principes van invloed in Social Media Marketing? Ik ben benieuwd naar uw reactie!
Hoi Jos,
Leuk artikel! Graag zou ik zo vrij zij om 2 nuances aan te brengen:
1. Principe 2 heet ‘bewijskracht’, niet ‘bewijslast’
2. Grappig genoeg blijkt dat bij Twitter het principe van wederkerigheid veel sterker geldt dan sociale bewijskracht. Ik heb hier onderzoek naar gedaan. Met andere woorden: het # followers is lang niet zo belangrijk als we allemaal vermoeden! Grappig hè!
Daarnaast ben ik erg benieuwd hoe jij ziet dat het principe van commitment en consistentie toepasbaar is binnen Facebook, daar variëren de meningen over namelijk?
Mischa
Hoi Micha
Leuk dat je reageert, bedankt voor je reactie! Ik vind het boeiende materie waar jij helemaal ‘in zit’.
1. Ik zal bewijslast wijzigen in bewijskracht, goed dat je dit aangeeft
2. Interessant om te lezen dat wederkerigheid op Twitter sterker werkt dan Social Proof. In de praktijk merk ik dat vooral bij a) de Follow Friday en Mentions en b) als je echt iets voor anderen hebt betekent (zoals nieuwe klanten). Los daarvan: kun je in het algemeen niet zeggen dat het principe van wederkerigheid veel krachtiger is? Ik bedoel: sociale bewijskracht speelt pas een rol als je zelf geen keuze kunt maken.
Wat betreft je laatste opmerking/vraag: volgens mij tonen mensen grofweg twee soorten gedrag: snel/impulsief handelen en trager/bewust handelen. Veel bedrijven willen zoveel mogelijk Facebook Likes en zullen vooral de eerste categorie aantrekken. Nadeel is wel een lagere binding, denk ik. Aan de andere kant kan de wet van de grote getallen twijfelaars weer over de streep trekken (Social Proof).
In Social Media komt het aan op de lange termijn en dat geldt ook voor het gebruik van Facebook. Snel veel Likes scoren is mooi, maar dan? Consistentie en vertrouwen gaan dan (nog meer) een belangrijke rol spelen. Het is net zoiets als in korte tijd veel Twitter volgers krijgen – maar daar geen binding mee hebben/opbouwen. Of: platte verkoop en geen relatie opbouwen. Je bouwt dan geen waarde op. Als mensen een beter alternatief vinden, zullen ze daarvoor kiezen. Om het met de woorden van Simon Sinek te zeggen: ‘People don’t buy What you do but Why you do it’.
Misschien vind je deze post over Facebook Likes erg interessant:
http://newsroom.cisco.com/feature-content?type=webcontent&articleId=570387
Heb ik je vraag goed begrepen en beantwoord?