‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ is een typisch Nederlands spreekwoord. Maar waarom zou je niet opvallen? Als je je wilt onderscheiden van de rest – dan is de eerste indruk erg belangrijk. Via Google en Social Media krijgen klanten, prospects, leveranciers en anderen een beeld van jou. Is dat het beeld dat je graag wilt?
Dit is hét moment om te investeren in effectieve online branding.
#1 Beginnen bij het begin
Het valt mij op dat veel bedrijven geen overzicht hebben op de uitstraling van het bedrijf op de diverse kanalen. Vandaar dat de eerste stap is het in kaart brengen hoe jouw merk op dit moment online te boek staat. Maak om te beginnen eens een lijst van de communicatiekanalen waar jouw bedrijf gebruik van maakt.
Denk bijvoorbeeld aan: e-mail, website(s), Twitter, Facebook, Linkedin, folders/promotiemateriaal.
#2 Snel inzicht in jouw online branding
- Google op zoekwoorden die klanten gebruiken en print het resultaat
- Print het Linkedin profiel van jouw onderneming
- Gebruik je Twitter? Maak een afdruk van je Twitter profiel en van de 10 meest recente tweets.
- Maak een afdruk van een doorsnee mail verstuurd door jouw onderneming
- Pak recente correspondentie/promotiemateriaal van jouw onderneming
Leg de prints op de vloer en neem een stap terug. Ziet je een goede, volledige maar vooral consequente indruk van jouw organisatie?
Veel bedrijven scoren hier een dikke onvoldoende. Neem de Google resultaten. Staat jouw onderneming bij de belangrijkste trefwoorden in de top 3? Zo ja, vertaalt zich dat ook in bezoekers, interactie en conversie?
#3 E-mail
Welk email adres gebruik je eigenlijk? Een zakelijke uitstraling vraagt om een e-mailadres dat dit uitstraalt. Bestaat het adres uit enkel je voornaam of is het bedrijf meer formeel, met een combinatie van voornaam en achternaam in het email adres?
Te vaak zie ik dat bedrijven geen gebruik maken van de mogelijkheden die de e-mail handtekening biedt. Gebruik de ruimte die er is om duidelijk contactgegevens inclusief relevante social media links te vermelden. En ja, een disclaimer toevoegen is nuttig – maar lees deze ook na op toon en inhoud.
#4 Website
Jouw website is het belangrijkste instrument voor effectieve online branding. Het is waar mensen op terecht komen vanuit jouw social media profiel en waar ze op terecht komen als mensen Google gebruiken. Sluit de site qua kwaliteit en beeld aan op de uitstraling van jouw bedrijf?
Ik was laatst in gesprek met een directeur eigenaar van een internationaal transportbedrijf en ik maakte hem een compliment dat de bedrijfswagens er stuk voor stuk schoon & als nieuw uitzagen. Hij nam dit compliment in ontvangst en bevestigde dat hij het belangrijk vindt dat als men op de openbare weg zijn vrachtwagens tegenkomt men een goed eerste indruk krijgt van het bedrijf en merk.
Daarna vroeg ik waarom hij dezelfde aandacht niet aan zijn website besteedt. Want het laatste bericht dateerde van 2010.
Met andere woorden: is jouw website voldoende up-to-date?
#5 Social media profielen
Social Media sites lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. Maar moet je overal aanwezig zijn? Slechts een beperkt aantal is daadwerkelijk effectief voor jouw onderneming. Het is belangrijk om het uiterlijk en de toon van de diverse online profielen op elkaar aan te sluiten. Probeer qua kleurgebruik, toon en profielfoto een consequent geheel te creëren zodat in een oogopslag duidelijk is dat we met jouw onderneming te maken hebben.-
Uiteindelijk draait alles om vertrouwen. Zorg ervoor dat jouw organisatie online hetzelfde uitstraalt als offline. Blijf eerst bij jezelf en de identiteit van jouw onderneming. Zorg voor herkenbaarheid, transparantie en duidelijkheid over jouw motivaties.
Foto credits: Flickr
Wil je weten hoe ik je kan helpen? Neem dan even contact op.
Geef een reactie