Innovatie via Social Media biedt interessante kansen voor bedrijven. Sociale platforms zoals LinkedIn, Facebook en Twitter maken het immers makkelijker dan ooit om rechtstreeks in contact te komen met (potentiële) klanten en eindgebruikers. Deze contacten zijn van onschatbare waarde om feedback te krijgen of nieuwe ideeën op te doen.
Maar dat is zeker niet het enige. Alleen al het luisteren naar geluiden in de markt kan bedrijven een voorsprong geven op concurrenten. Kortom, er zijn verschillende manieren voor innovatie via Social Media.
#1 Gebruik maken van een Blog
Een goed blog biedt lezers niet alleen een laagdrempelige manier om te reageren, maar kan lezers ook stimuleren om feedback te geven of met alternatieve ideeën te komen.
Een aansprekend Nederlands voorbeeld hiervan, vind ik het blog _overruimte van bouwonderneming Heijmans. Dit blog is een platform ‘voor zowel eigen medewerkers als externe professionals om hun mening, kennis en ideeën over alles binnen de bebouwde omgeving te delen’.
Het mes snijdt hier aan verschillende kanten. Enerzijds positioneert Heijmans zich hiermee nadrukkelijk als kennisleider op het gebied van ruimtelijke ordening. Anderzijds zoekt de onderneming nadrukkelijk de interactie met haar omgeving, zoals opinieleiders en stakeholders.
Met dit blog wordt niet alleen het thema ‘ruimtelijke ordening’ geclaimd. Ook de binding met mensen binnen de sector wordt versterkt – en er worden nieuwe ideeën, inzichten en alternatieven gedeeld. Kortom, hier werkt een blog als inspiratiebron en is daarmee een mooie vorm van innovatie via Social Media.


#2 Innovatie dankzij Online Monitoring
Online Monitoring tools zijn erg interessant voor veel verschillende doeleinden. Denk daarbij aan het (continu) analyseren van concurrenten, het uitvoeren van marktonderzoek en het optimaliseren van producten of diensten. Monitoring is dus niet alleen geschikt als tactisch instrument (in de vorm van webcare), maar heeft zeker ook een strategische functie.
Nederlandse B2B cases van innovatie dankzij online monitoring ben ik nog niet tegengekomen. Maar internationale voorbeelden zijn er wel, zo blijkt onder andere uit een boeiende presentatie met cases van Andrew Bates. Daarin wordt duidelijk dat typische B2B bedrijven zoals DuPont en Chevron dankzij online monitoring nieuwe inzichten kregen en daarop konden sturen.
#3 Via open innovatie en Communities
Het verhaal van Coldcorp – een onderneming in een zeer conservatieve branche – is een klassiek voorbeeld over open innovatie dat mij tot op de dag van vandaag enorm inspireert. Coldcorp stond namelijk aan de rand van de afgrond, maar werd weer succesvol door open kaart te spelen en wereldwijd de hulp van experts in te schakelen:
Rob McEwen triggered the gold rush by issuing an extraordinary challenge to the world’s geologists: We’ll show you all of our data on the Red Lake mine online if you tell us where we’re likely to find the next 6 million ounces of gold. The price: a total of $575,000, with a top award of $105,000.” “The external response was immediate. More than 1,400 scientists, engineers, and geologists from 50 countries downloaded the company’s data and started their virtual exploration.
Ik vind het in meerdere opzichten een fascinerend verhaal; zo word de totale innovatiewaarde geschat op 6 miljard dollar. Zes miljard – wie heeft het dan nog over ROI? Maar goed, ik besef ook dat het kan klinken als een ver-van-mijn-bed show.
Gelukkig zijn ook dichterbij huis prima voorbeelden van bedrijven die gebruik maken van (kleine) communities ten behoeve van innovatie. Zo schreef ik al eens over het Nederlandse SIDN, dat met behulp van een LinkedIn groep wereldwijd in contact kwam met experts die meedachten met de ontwikkeling van een nieuw product.
Het resultaat? Aanzienlijk lagere kosten in vergelijking met een traditioneel innovatieprogramma én een direct afzetkanaal: een groot deel van de experts die hebben meegewerkt, besloot later het product aan te schaffen. Zonder de gebruikelijke investering in Marketing of Sales. Dit vind ik uitermate boeiend, omdat het een vertrekpunt kan zijn voor een ander businessmodel: de markt bedenkt een nieuw product en de onderneming initieert en faciliteert dit proces.
Wil je weten hoe ik je hiermee kan helpen? Neem dan even contact op.
Geef een reactie