Wat is de beste webinar software? Als je webinars organiseert, wil je niet dat de techniek je in de steek laat. Of een webinar tool waar je uren en dagen mee bezig bent om die te begrijpen. En waarbij je achteraf ontdekt dat je je eerste webinar toch niet helemaal hebt opgenomen… (Geloof me, dat wil je niet).
Voordat ik begon met webinars, stak ik veel tijd en energie om de beste webinar software te vinden. Eerst googlen, rondvragen, reviews lezen en testen. Dan nog eens wikken en wegen, de laatste twee vergelijken. Voor je het weet, ben je een paar weken verder. Die tijd (en frustratie) kan je besparen door dit artikel te lezen.
Eerst: wat zijn webinars?
Volgens wikipedia is een webinar “een lezing, workshop, college of soortgelijke presentatie of vorm van kennisoverdracht die plaatsvindt via het internet”. Het woord webinar is een samenvoeging van de woorden Web en Seminar. Een webinar is een evenement op internet waarbij alleen een online publiek aanwezig is. Andere woorden voor een webinar zijn: virtueel event, web event of online seminar.
Waarom zou je een webinar geven?
Een webinar organiseren lijkt misschien een grote stap, maar daar staan veel voordelen tegenover. Graag geef ik je zes redenen waarom webinars een goed idee zijn:
- Webinars worden als waardevol ervaren
Tijdens een webinar deel je kennis met je deelnemers. Dat wordt meestal ervaren als heel waardevol. Het is dan ook de belangrijkste reden om te beginnen met webinars. Als je webinars op een goede manier organiseert, bouw je een band op met je publiek. Dit is iets dat je met video’s (vlogs) veel moeilijker bereikt. Daarnaast biedt een webinar natuurlijk alle ruimte voor real-time interactie, in tegenstelling tot een video.
Je zou nog een stap verder kunnen gaan door de deelnemers vragen te stellen en de inhoud van je webinar daarop aan te passen. Daarmee zorg je ervoor dat de toegevoegde waarde nog groter wordt. En het verklaart ook waarom je met webinars voor heel hoge conversies kunt zorgen.
- Webinars zijn bijzonder effectief om je te positioneren (en dus onderscheiden van concurrenten)
De meeste webinars zijn gratis, maar dat wil niet zeggen dat ze geen waarde hebben. De deelnemers doen er wel moeite voor: ze moeten zich registreren, tijd vrijhouden en naar iemand luisteren. Dat doen ze natuurlijk niet zomaar: met een webinar kun je je positioneren als expert.
- Webinars zijn ideaal om leads te genereren – en producten of diensten te verkopen
Met de juiste content en strategie, kun je op een heel natuurlijke manier producten of diensten verkopen. Veel bedrijven maken hier de fout om eerst kennis te delen en daarna te verkopen. Maar de meeste winstgevende webinars doen dit tegelijkertijd. Webinars kunnen dus een goede verkoop-tool zijn.
Daarnaast zijn webinars heel geschikt voor het genereren van leads: 73% van de marketing en sales managers vindt het zelfs de beste manier om kwalitatieve leads te genereren (bron). Het is uiteraard wel belangrijk om dan te zorgen voor ene goede landingspagina, bijvoorbeeld met Instapage, Wishpond of Leadpages.
- Webinars zijn 100% schaalbaar (waardoor de gemiddelde kosten steeds lager worden)
Je kunt een webinar organiseren voor vijf, tien, twintig, vijftig of honderden mensen. Zelf heb ik eens meegedaan aan een webinar met tweeduizend mensen wereldwijd. Het voelde voor mij nog steeds persoonlijk, maar het gaat natuurlijk om de mogelijkheid om je webinar oneindig op te schalen. Terwijl je bereik toeneemt, nemen de gemiddelde kosten af. Wat wil je nog meer?
- Webinars bieden een vorm van directe interactie
Webinars hebben twee bijzondere kenmerken: 1) ze zijn LIVE. Dat betekent dat je publiek erbij moet zijn. Met een webinar creëer je dus schaarste. Bij een video niet, want de kijker kan simpelweg op pauze klikken of vooruit/achteruit gaan. Dat maakt de content in een video per definitie minder exclusief dan dezelfde content in een webinar. 2) webinars bieden meestal directe interactie. Anders gezegd: jouw publiek krijgt een stem. Deelnemers kunnen chatten, hun mening geven, meedoen aan een poll, etc. In het algemeen geldt dan ook: hoe meer interactie, hoe groter de betrokkenheid.
- Webinars kunnen de verkooptijd flink verkorten
Voor bedrijven gaat het uiteindelijk om omzet. En hoe sneller de omzet wordt gerealiseerd, hoe beter het is. Maar het lang duren voordat je klanten binnenhaalt, zeker in zakelijke markten. Met webinars kun je het verkoopproces versnellen, omdat verschillende stappen (en soms verschillende stakeholders) in één webinar samenkomen.
Waarvoor kun je webinars gebruiken?
Je kunt webinars voor verschillende doeleinden gebruiken:
- E-learning; via webinars kun je kennis delen met medewerkers, klanten of partners. Bijvoorbeeld over nieuwe producten, procedures of veranderde wet- en regelgeving. Een webinar is dus een ideale e-learning tool.
- Leads genereren; zoals eerder genoemd, zijn webinars erg geschikt om in contact te komen met potentiële klanten. Gebruik hiervoor wel een goede landingpage.
- Klantenservice; webinars kun je ook inzetten om klanten complexe onderwerpen uit te leggen. Bijvoorbeeld nadat ze een product of dienst hebben aangeschaft. Denk bijvoorbeeld aan het bespreken van veelgestelde vragen, of een webinars als onderdeel van het on-boarding proces.
Wat is de beste webinar software?
Uiteindelijk wil je de beste software voor je webinars. Maar welke moet je kiezen – en waarom? Om deze vraag te beantwoorden, moet je eerst bepalen wat je nodig hebt:
- Mobile hosting: mobiel internet is de standaard en dus is het belangrijk dat jouw webinars goed zijn te volgen op mobiele telefoons en tablets;
- Interactie: de kracht van webinars zit in de interactie. De beste webinar software biedt dus mogelijkheden zoals chat functies;
- Opnames: opgenomen webinars kun je later terugkijken om te leren wat er de volgende keer beter kan. Maar je kunt opnames ook gebruiken om te delen met mensen die niet LIVE aanwezig zijn;
- Tracking: als je begint met webinars, wil je graag inzicht in het effect daarvan. Denk daarbij aan het aantal mensen dat meedoet, hoe lang ze meedoen etc. etc.
Hieronder vind je mijn top-3 beste webinar software:
#1 Webinar Ninja
Webinar Ninja is absoluut één van de beste webinar software. Je kunt binnen 10 seconden een webinar beginnen, je hebt maar 1 scherm, je kunt kiezen uit verschillende soorten webinars en je kunt makkelijk opschalen zonder extra tools zoals landing pagina’s en email marketing.
Voor meer uitleg, bekijk onderstaande video (3 min) over Webinar Ninja:
#2 Clickwebinar
Persoonlijk vind ik clickwebinar de beste webinar software: voor mij is de prijs-kwaliteitsverhouding optimaal. Verder heeft deze tool mij nog nooit in de steek gelaten en vond ik de gebruiksvriendelijkheid erg goed.
#3 Demio
Demio is een relatief nieuwe webinar tool die steeds vaker wordt gebruikt. Volgens gebruikers is Demio zelfs beter dan bekende webinar software zoals Webex en Go-To-Webinar. Belangrijke voordelen van Demi zijn de gebruiksvriendelijke installatie en de mogelijkheid om leads te genereren. Daarnaast biedt Demio een aantal interessante extra functionaliteiten, zoals real-time HD streaming, webcam sharing, screen sharing, branding, mooie registratieformulieren en automatische reminders.
Wat heb je nog meer nodig?
Behalve goede websinar software, heb je het volgende nodig:
- PC of lapop, zoals de Lenovo Ideapad 330
- Webcam, zoals de Logitech C920
- Headset, zoals de Turtle Beach Ear Force Recon
- USB microfoon, zoals de Blue Microphones Yeti
- Email Marketing Provider, zoals Getresponse
Hopelijk heb je hiermee een goed beeld gekregen van de beste webinar software en de extra tools die je nodig hebt. Mis je nog iets, of heb je andere ervaringen? Ik ben benieuwd naar je reactie!