Veel bedrijven zetten de eerste stappen op Social Media. Er wordt lekker getwitterd, de LinkedIn bedrijfspagina staat als een huis, het YouTube kanaal is gevuld met product video’s en – als klap op de vuurpijl – eindelijk begint die Facebook pagina te lopen.
De drijvende kracht hierachter zijn enthousiaste mensen die overtuigd zijn van de kansen van Social Media.
Deze ‘early adaptors’ lopen voorop en kunnen we interne Social Media ambassadeurs noemen. Tenminste, dat zou zo moeten zijn. Want het wordt vaak verkeerd aangepakt. Met ongewenst resultaat tot gevolg.
Laten we eerst eens kijken naar een voorbeeld uit de praktijk. Een e-mail bericht dat wordt doorgestuurd naar collega’s (die niet betrokken zijn):
Beste collega’s,
Hierbij wil ik jullie laten weten wat we tot nu toe met Social Media hebben bereikt:
We hebben nu meer dan 180 Twitter volgers. Met regelmatig een ReTweet.
Onze LinkedIn groep heeft sinds vorige week meer dan 50 members (tijd voor taart!)
Bij elkaar hebben onze YouTube video’s zelfs al 1231 views gerealiseerd.
Bijna 60 mensen vinden ons leuk op onze Facebook pagina (en ze reageren ook)
We hebben dus steeds meer engagement. Binnenkort volgt een nieuwe update.
We houden jullie op de hoogte!!
Groetjes van Melanie
Het is goed om andere collega’s te informeren over Social Media. Alleen hebben die wel andere dingen aan hun hoofd. Zoals Sales targets die gehaald moeten worden. Het aantal Service calls dat nog openstaat. Een IT project dat teveel kosten maakt. Een slecht nieuws gesprek met een collega. Kortom, iedereen heeft het vooral druk. En tijd is kostbaar.
Ineens komt zo’n mailtje binnen. Sommigen nemen de tijd om het te lezen. De reacties laten zich raden…
Zullen ze nog steeds vergaderen over dat Twitter gedoe?
Laat ze ophouden met die onzin. Straks ligt er informatie op straat.
Waarom helpen ze ons niet met nieuwe product brochures?
Kijk, daar heb je die nieuwe speeltjes weer.
De rol van interne social media ambassadeurs
Zeker, interne communicatie is belangrijk om anderen te betrekken. En ik weet: bij veel bedrijven is dat bepaald niet makkelijk. Juist daarom is de rol van interne Social Media ambassadeurs cruciaal.
Interne Social Media ambassadeurs hebben de mooie, maar lastige taak om ontwikkelingen te duiden, keuzes te onderbouwen en verbanden te leggen. Dat kan op verschillende manieren:
Analyse laat zien dat product x en y meer aanvragen genereren; dit is een direct gevolg van onze campagne.
We zien dat onze Social Media activiteiten de afgelopen maand tot 5% meer klant afspraken hebben geleid.
Dankzij online monitoring hebben we in een vroegtijdig stadium 6 onbekende klachten gevonden en opgelost.
Het blog artikel van vorige week, met onze visie op de branche ontwikkelingen, is overgenomen door de vakbladen [….] en [….]
Dankzij de know-how binnen onze LinkedIn groep hebben we 5 ideeën voor product innovaties verkregen waar we zelf niet opgekomen zijn.
Het is erg belangrijk om de toegevoegde waarde te delen met anderen. Kleine en grote successen. Daarom moeten interne Social Media ambassadeurs zich goed in kunnen leven in de verschillende stakeholders binnen de organisatie.
Immers: we zitten niet op Social Media omdat het zo leuk is, maar omdat het concreet waarde toevoegt. Voor klanten, voor medewerkers, voor de organisatie. En die waarde moet door verschillende mensen worden gezien. Als dat onvoldoende lukt, krijgen critici de ruimte om vooruitgang en resultaten te blokkeren. Goed bedoelde initiatieven met Social Media zijn dan geen lang leven beschoren.
Gerelateerde artikelen:
- Waarom Social Media projecten mislukken
- 4 kritische succesfactoren voor Social Media
- Hoe creeer ik meer draagvlak voor Social Media
- Hoe overtuig ik mijn directie van Social Media
Wil je weten hoe ik je hiermee kan helpen? Neem dan even contact op.
Jos, heel herkenbaar wat je schrijft en vooral ook hoe met kleine simpele aanpassingen een mail over sociale media een andere lading kan krijgen, zo worden ook meer collega’s enthousiast.
Misschien dat er zelfs wel meer collega’s zelf socalmedia gaan gebruiken en verwijzen naar hun bedrijf en of producten, waar ze trots op zijn.
Emile, bedankt voor je reactie. Helemaal eens met het effect op andere collega’s!
Leuk dat voorbeeld van de interne mail. Ambassadeurs heb je zeker nodig. Ik zou deze ook breder zoeken dan alleen de communicatieafdelingen.
Zelf ga ik altijd op zoek naar bestaande netwerken binnen een bedrijf. Zo ben ik bij de wat grotere bedrijven (500+) medewerkers, altijd fan van het interne Secretaressenetwerk. Vaak belangrijke steunpilaren voor het mgt, vaak op de hoogte van allerlei ontwikkelingen. Vaak ook bereid om nieuwe dingen te leren zoals Social Media.
Onlangs heb ik bij een opdrachtgever nog een groot deel van het secretaressenetwerk opgeleid in social media (Twitter-Facebook-Linkedin-accounts aanmaken etc). Voor je het weet wordt je door de managers van de afdelingen uitgenodigd om social media presentaties te geven in afdelingsoverleggen. Als je daar dan weer over bericht in de interne media dan gaat de verandering pas echt beginnen….
Vragen? Mail of bel me;-))
Met groet, Jan-Willem Koers
Bedankt voor je reactie Jan-Willem. Mooi om te lezen dat je aanpak werkt! Wellicht bel ik eens om ervaringen uit te wisselen ;)
Dat lijkt me heel erg leuk. Kennisdelen ben ik altijd voor.
groet,
Leuk artikel Jos. Het delen van de successen is inderdaad een belangrijke manier om social media binnen de organisatie gebruikt te krijgen. Doet mij erg denken aan de Social Business Champions van Deloitte waar Jochem Koole tijdens HowardsPlaza over sprak.
Ze willen op den duur van iedere medewerker, merkwerker maken en doen dit via een olievlekstrategie op basis van de champions die intern het enthousiasme aanwakkeren voor social media:
http://w3.howardshome.com/2012/11/01/middagsessie-howardsplaza12-van-big-data-naar-big-business-verslag-presentaties/
Nog bedankt voor je reactie Coen. Interessant om het artikel te lezen. Het bekende conversation verhaal van Steven vind ik inspirerend, maar te mager. Engagement an sich vind ik geen garantie voor concrete resultaten.
De olievlek strategie binnen Deloitte is een voorbeeld voor velen. Het heeft alles te maken met bedrijfscultuur en -structuur, een bepalende factor voor social business succes. Een belangrijk thema voor de komende jaren.
Boeiend om de ontwikkelingen van Howardshome te volgen trouwens. Jullie zijn zelf ook een flinke verandering ondergaan in de afgelopen 3 jaar.
Volgens mij is het toch echt een early adopter en niet een early adapter!
Haha, geniaal Ines! Goed gezien, ik ga het nu aanpassen. Thanks.
Misschien komt het omdat ik gisteren een telefoon adapter heb besteld ;)
Zelfs bij een early adapter kun je je nog wel wat voorstellen, maar leek me inderdaad in dit verband niet waarschijnlijk!
Hoi Jos,
Ik heb jouw reactie uit november helemaal gemist. Maar ja, wij zijn bij HowardsHome hard bezig om meer waarde te bieden bij Social Business. Wij proberen daarbij zelf ook steeds meer social te zijn in onze marketing. Via curation, onze eigen blogposts en social media accounts. Kwa customer service waren wij altijd al social.
Ook de interne communicatie is er op vooruit gegaan. Waar we eerst van enkele chattooltjes afhankelijk waren / de dagelijkse interne nieuwsbrief van wat iedereen die dag ging doen, zijn wij nu al pakweg 6 maanden aan het werk met ons eigen social business platform Magpipe.
Hier kunnen we interne kennis combineren met kennis vanuit nieuws, twitter en linkedin om processen te verbeteren en meer kansen/leads te zien. Maar ook kunnen we interessante artikelen die intern gevonden zijn vanuit Magpipe gebruiken voor onze content marketing.
Kortom: het zijn spannende en leuke tijden en er worden grote stappen gemaakt met http://www.magpipe.com
Bedankt voor je reactie Coen!