Zakelijk Twitteren is één van de meest voorkomende Social Media activiteiten. Maar effectief zakelijk Twitteren is makkelijker gezegd dan gedaan. In de praktijk kom ik dan ook veel dezelfde vragen tegen.
Als ervaren twitteraar is het voor mij een goede reden om er een artikel over te schrijven.
Daarom staan hier 7 veel gestelde vragen en antwoorden over zakelijk Twitteren.
#1 Hoe krijg ik meer volgers op Twitter?
Het aantal volgers is minder belangrijk dan de kwaliteit ervan. Toch is het wel verstandig om wat bereik op te bouwen.
Hier staan een aantal manieren die jou helpen om meer relevante volgers te krijgen:
- Volg continu nieuwe mensen: [update 04/06/12]] een deel van de mensen die u op Twitter gaat volgen, volgen jou terug. Veel mensen checken eerst om wie het gaat. Houd verder balans in de verhouding following/followers. Bijvoorbeeld maximaal 100:80. Verder is het niet slim om in één keer een paar honderd mensen te gaan volgen: dat vindt Twitter verdacht en je loopt het risico dat jouw account als ‘suspended’ wordt aangemerkt. Daarnaast kom je op deze manier zelf ook niet authentiek over.
- Onderzoek wijst uit: mensen die veel Twitteren (10-20 berichten per dag), hebben méér volgers dan mensen die niet of weinig Twitteren. Een grote schare volgers gaat dus niet lukken met enkele berichten per week.
- Probeer erachter te komen wanneer jouw doelgroep zelf ook op Twitter actief is. Misschien kun je dat wel raden, of kun je dat aan hen vragen. Maar je kunt ook gebruik maken van tools zoals Tweriod om daar achter te komen. Hoe meer volgers je hebt, hoe relevanter dit hulpmiddel is.
#2 Wie moet ik op Twitter volgen?
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van je doelstelling en de doelgroep(en) die je wilt bereiken. Ik kan natuurlijk wel een aantal suggesties geven:
- Bestaande en potentiële klanten of leveranciers
- Gebruikers van een product of dienst
- Personen uit jouw regio en branche
- Nieuwssites en weblogs
- Mensen die je inspireren
- Relaties van Linkedin en Facebook
- Ontvangers van nieuwsbrieven
- Bezoekers van evenementen
#3 Waarover moet ik zakelijk Twitteren?
Het is handig om daar vooraf over na te denken. Zelf geef ik vaak de tip om eerst een lijst te maken van 10 tot 20 onderwerpen waarover mensen kunnen en willen communiceren. Een aantal ideeën uit de losse pols:
- Trends en ontwikkelingen binnen je regio of branche
- Nieuwe producten of diensten die je lanceert
- Vragen waarop je graag antwoorden op wilt krijgen
- Praktische tips voor het onderhoud of aanschaf van producten
- Jouw reactie op veel voorkomende problemen in je vakgebied
- Veel gestelde vragen van klanten
- Promotie acties met tijdelijke aanbiedingen
- Nieuwe blog artikelen
#4 Hoeveel tijd moet ik investeren?
Een veelgestelde vraag en het antwoord is afhankelijk van je ambitie en creativiteit. Soms stel ik een wedervraag: hoeveel tijd besteed je aan telefoneren en het verwerken van je mailbox?
Het antwoord hierop kan je helpen om de vraag in perspectief te zien. In de praktijk is een investering van 15 tot 30 minuten per dag wel voldoende. Daarbij geldt: hoe meer ervaring je met Twitter hebt, hoe effectiever en efficiënter je zult zijn. Het is net als leren fietsen.
Als ik een paar tips mag geven: Combineer jouw ‘Twitter’ tijd met verloren of logische momenten, bijvoorbeeld als je jouw e-mail verwerkt. En maak gebruik van Tools zoals Tweetdeck om efficiënter te werken. Probeer er achter te komen wanneer jouw doelgroep ook op Twitter actief is.
#5 Hoe zorg ik voor (meer) interactie?
Er zijn verschillende manieren om mensen te laten reageren. Een aantal tips op een rij:
- Deel nuttige tips of feiten
- ReTweet (relevante) berichten van anderen om je mening daarover te geven
- Doe mee met ‘Follow Friday’: gebruik elke vrijdag #FF om andere Twitteraars aan te bevelen
- Reageer op (interessante) berichten van anderen; zo kun je doorvragen of je mening geven
- Introduceer jezelf aan nieuwe volgers; stuur bijvoorbeeld een bericht met ‘Leuk dat je me volgt, ik …’
- Introduceer jezelf op Twitter events
- Vraag om hulp en advies; in Nederland wordt #durftevragen of #dtv vaak aan deze Tweets toegevoegd
- Bedank anderen voor een RT of reactie
#6 Hoe meet ik het effect van zakelijk Twitteren?
Er zijn verschillende manieren om de effectiviteit van Twitter in kaart te brengen. Het is afhankelijk van jouw doelstellingen waar je de nadruk op legt. Als je bijvoorbeeld veel bezoekers naar je website wilt genereren, is het aantal bezoeken via Twitter een belangrijke graadmeter.
Deze gegevens kun je krijgen via gratis analyse software zoals Google Analytics. Maar je kunt natuurlijk ook andere zaken meten, bijvoorbeeld als het gaat om je naamsbekendheid. In dat geval zijn andere gegevens belangrijk, zoals het aantal volgers, het aantal keren dat berichten geReTweet worden, het aantal reacties etc. Er zijn diverse (gratis) tools waarmee je interessante informatie boven water krijgt. Denk aan Klout, PeerIndex, TweetRank en Twitalyzer.
#7 Moet ik Twitter zakelijk of privé gebruiken?
Twitter is een sociaal medium, dat betekent dat je iets van jezelf aan anderen laat zien. De manier waarop je Twitter gebruikt, is afhankelijk van jouw eigen voorkeur. Het belangrijkste is dat de manier van communiceren bij je past.
Zelf gebruik ik Twitter 90% zakelijk en 10% privé. Dat wil zeggen: 9 van de 10 berichten zijn zakelijk (neutraal) en 1 op de 10 is persoonlijk getint of een Direct Message.
Deze ratio is niet keihard of heilig, maar vind ik een prettige verhouding: Ik ben niet continu aan het communiceren met anderen en de meeste mensen die mij volgen willen relevante informatie (inhoudelijk Tweets).
Je bent natuurlijk helemaal vrij om hierin je eigen weg in te vinden, maar probeer wel consistent te blijven. Dan weten jouw volgers na verloop van tijd wat zij van je kunnen ‘verwachten’.
Lees meer over zakelijk Twitteren:
- Zakelijk Twitteren – 40 Tips voor meer ReTweets
- 5 Twitter Tools om leads en klanten te vinden
- 12 Twitter Tips voor B2B Marketeers
- 12 gratis Twitter Tools voor Social Media Marketing
Foto credits: Flickr
Wil je weten hoe ik je kan helpen, of heb je een andere vraag? Neem even contact op.
“90% van de mensen die u op Twitter gaat volgen, volgen u terug.” -> Onderbouwing?
“Onderzoek wijst uit: mensen die veel Twitteren (10-20 berichten per dag), hebben meer volgers dan mensen die niet of weinig Twitteren” -> Welk onderzoek?
Er zijn veel uitspraken uit dit artikel die slecht onderbouwd zijn zonder bronnen.
@Jens bedankt voor je reactie. Je zet me op scherp en dat waardeer ik.
Mensen die veel Twitteren, hebben meer volgers dan mensen die niet of weinig twitteren > onderzoek: https://www.veldmerk.nl/2011/04/02/online-marketing-en-de-kunst-van-timing/ (slide 16)
Helaas kan ik de bron m.b.t. het percentage Twitter volgers (90%) dat terug volgt niet meer vinden. Ik kwam in mijn archief wel een onderzoek tegen van ContentGirls/Xaviera Ringeling (2011; 1018 respondenten). Daarin staat dat mensen niet lichtzinnig terug volgen: 47% checkt eerst potentiële Twitter vrienden via Google of een andere manier.
Het komt soms voor dat onderzoeken elkaar (schijnbaar) tegenspreken. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat Twitter gedrag naar verloop van tijd verandert, zeker als meer mensen er ervaring mee hebben. Desondanks vind ik je opmerking zeer terecht en daarom zal ik die bewering vandaag verwijderen/nuanceren.
Verder heb ik het artikel nog eens nagelezen om te zien of er uitspraken zijn die slecht onderbouwd worden. Maar ik kon mezelf daar niet nog eens op betrappen. Jij wel? Ik stel je reactie op prijs: kwaliteit/betrouwbaarheid en feedback vind ik erg belangrijk. Bvd!
Hallo Jos,
Ik kom voor het eerst op je site en zie de 7 tips voor zakelijk twitteren. Hartstikke interessant, mijn complimenten! Maar wat als je geen tijd hebt om dagelijks je account bij te houden? Ik heb lang gezocht naar iemand die dat voor mij wilde doen, maar dat lukte alleen tegen torenhoge bedragen. En zo heb ik zelf met twee collega’s een nieuw initiatief gelanceerd, zie hier: http://www.avantisocialmedia.nl.
Ik zou erg graag willen weten wat je hiervan vindt.
Alvast bedankt voor je reactie!
Maurice broussard
Dag Maurice,
Bedankt voor je reactie. Ik ben geen voorstander van uitbesteden, zie: https://www.veldmerk.nl/2012/08/02/social-media-uitbesteden-a-sociaal/
Ik vind dat de risico’s in het algemeen niet opwegen tegen de voordelen. Zelf vergelijk ik het met een call center gevoel. Je prikt er zo doorheen als je een student met script aan de lijn hebt. En dan voel ik me als (potentiële) klant niet serieus genomen.
Er zijn inderdaad mensen die geen tijd willen investeren in bijvoorbeeld Twitter. Als je het beheer al zou uitbesteden, moet je goede afspraken maken. Dat pakken jullie op en dat vind ik zeker positief.
Ik heb wel mijn vraagtekens om Twitter (als apart kanaal) te gebruiken voor lead generatie. Het zou onderdeel moeten zijn van een totaal aanpak.
Daarnaast laat onderzoek laat zien dat LinkedIn veel effectiever is. Ik ben bang dat je gouden bergen belooft die je niet waar kunt maken en teveel op de korte termijn focust.
Tenslotte krijg ik de indruk dat je Twitter vooral presenteert als kanaal om eigen informatie te delen. Google eens op de 10-4-1 regel en doe je voordeel ermee.
Ik laat me graag van het tegendeel overtuigen – dus kom maar op met de succes verhalen.